2014. július 1., kedd

Afrika számára véget ért a 2014-es VB-kaland

A két nyolcaddöntős csapat kiesésével véget ért Afrika számára 2014-es labdarúgó világbajnokság, mely részben akár sikeresnek is tekinthető a kontinens számára, hiszen korábban sohasem fordult elő, hogy két válogatott is továbbjutott volna csoportjából. Másrészt azonban sok "nem oda illő" esemény tette keserűbbé a szurkolók szájának ízét, mely gyakran háttérbe szorította a pályán mutatott játék értékelését is. Nigériának és Algériának mindenesetre semmi oka nincsen a szégyenkezésre, mindkét válogaotott tisztességesen helyt állt a csoportjában is, és a legjobb tizenhat között is a tőle telhető módon megnehezítette jóval nagyobb nevű és esélyesebb ellenfele dolgát.




Nigéria kezdőcsapatában továbbra sem tudta vállalni a játékot Godfrey Oboabona, így a századik (és mint később kiderült, utolsó) válogatottságához érkező Joseph Yobo kapott helyet a kezdőben a másik középhátvéd, Kenneth Omeruo mellett. Hasonlóan kényszerű okokból volt kénytelen változtatni Didier Deschamps is a védelem tengelyében, Mamadou Sakho sérülése ugyanis nem jött rendbe, így a tornán először a Laurent Koscielny-Raphaël Varane páros állt össze. A támadósorban ugyanakkor Olivier Giroud kapott bizalmat, így ő kezdett az előretolt ék pozícióban, akit Karim Benzema ésMathieu Valbuena igyekezett támogatni. Sokáig azonban ez a koncepció nem jött be a franciáknak, ugyanis némileg meglepő módon a szuper sasok irányították inkább a mérkőzés elején a játékot és Ahmed Musa beadása után Emmanuel Emenike a hálóba is talált, azonban pár centi révén les pozícióból.
forrás: squawka.com
Az első félidő hőtérképe
Franciaország ritkán ér el a támadó harmadba, Nigéria a jobb szélen aktívabb
Az első félidő kiegyensúlyozott játéka a másodikban megváltozott, amiben közrejátszhatottOgenyi Onazi sérülése is, melyet Blaise Matuidi meggondolatlan, ám egy sárga lappal megúszott belépője okozott az 55. percben. A középpálya egyik motorjának elvesztését igencsak megsínylette a nigériai csapat. Míg ugyanis korábban 11 labdaszerzéssel és 8 sikeres szereléssel szinte minden francia támadást idejekorán megszűrt a középpálya, addig a hátralévő időben már csak 4-es érték került ezen két kategóriában a statisztikákba, a lövések száma pedig a korábbi 6-6 helyett Onazi hiányában 8-3 lett a galloknak. További fontos tényezője lehet a második félidőben bekövetkezett fordulatnak a francia támadósor átszervezése. A sokat, ám nem túl eredményesen küzdő Giroud-t a nagyon hasznosan beszálló Antoine Griezmann váltotta a francia támadósorban a 62. percben, mégpedig a bal szélen, így pedig Benzema vette át az ék szerepkört, ami szemmel láthatóan sokkal jobban ment neki. A Real Madrid csatára a frissen beállt társával rögtön ki is alakította egy szép kényszerítővel a meccs addigi legnagyobb helyzetét, majd a folytatásban is veszélyesen játszottak a végig nagyon fontos szerepet játszó Valbuenával egyetemben. A gólcsend megtöréséhez az addig három védést bemutató Vincent Enyeama hibája is kellett, ami után a nigériaiak látszólag nem tudtak már váltani, úgy tűnt, a korábban általuk diktált nagy tempóban kifáradtak, végül a sascímeres meztől búcsúzó Joseph Yobo öngólja pecsételte meg sorsukat.
forrás: fourfourtwo.com
A francia támadások Griezmann becserélése előtt és után
Kevésbé csak a jobb szélre koncentráló, pontosabb és veszélyesebb passzok
Összességében tehát a francia győzelem teljesen megérdemeltnek mondható, de a torna második legfiatalabb keretével rendelkező Nigériának sincs oka szégyenkezésre,  és reménykedhet akár egy új, a '90-es évek nagy csapatához hasonlóan sikeres generáció érkezésében. Ennek vezetését azonban már nem a lejáró szerződése után távozóStephen Keshi látja majd el, aki sajtóértesülések szerint a dél-afrikai válogatott kispadját foglalhatja el a jövőben. A franciák számára viszont folytatódik a világbajnokság, ha a támadóik jó formája kitart, és továbbra is lesz mindig valaki, aki kisegíti társait a kisebb gödörből, no meg ha a védekezés ennyire stabil marad (eddig csak a svájciak elleni mérkőzés hajrájában, 5-0-nál kiengedve kaptak gólt), akkoz bizony akár nem is esélytelenül egy szép eredmény elérésére.



A csoportból való történelmi továbbjutás után az algériai válogatott bosnyák szövetségi kapitánya, Vahid Halilhodzic igencsak megkeverte kártyáit. Azt már legutóbb is meglépte, hogy a csapatkapitány Madjid Bougherra helyett Essaïd Belkalemetszerepeltette a védelem tengelyében, míg Carl Medjani az utolsó edzésen dőlt ki a sorból, így pedig Mehdi Mostefát kellett beállítania középpályás szűrőnek. Az azonban már jóval nagyobb meglepetést keltett, hogy a belgák elleni mérkőzés óta hanyagolt Faouzi GhoulamSaphir Taïder és Soudani is visszakerült a kezdőbe, míg az eddig különösen jó teljesítményt nyújtó Nabil BentalebAbdoulmamene Djabou és Yacine Brahimicsak a kispadon kapott helyet. Mivel utóbbi kettő a mérkőzés során csereként pályára lépett, így feltételezhetjük, hogy a mérkőzés későbbi szakaszára akarta pihentebb állapotban tartogatni őket a mester.
A húzás végülis nagyjából be is jött a sivatagi rókáknak, sokáig sikerült megfogniuk a masszívabb középpályával a jóval esélyesebb németeket, a kontráikkal pedig sikerült néha veszélyt is teremteniük Manuel Neuer kapuja előtt, bár ki kell emelni, hogy a német hálóőr remekül élt együtt a játékkal, és többször is szinte söprögetőként takarított a fenyegetően kirobbanó Islam Slimani elől. A német védelemnek amúgy is problámat okozott az eddig talán a legbiztosabb pontnak számító Mats Hummels meccs előtti belázasodása és kiesése, ráadásul a helyette (ám nem pontosan a helyére) csapatba kerülőShkodran Mustafi is kidőlt a sorból egy sérülés miatt.
forrás: fourfourtwo.com
Manuel Neuer passzai és felszabadításai
Gyakorlatilag söprögető szerepkört töltött be
Végül a fogadóirodáknál a legsimábbnak tartott összecsapáson Algériának sikerült hosszabbításra kényszeríteni Németországot, még ha a lövések aránya például 21-7 is volt a rendes játékidő lefújásakor. Ehhez kellettek a FIFA által a vereség ellenére is a mérkőzés legjobbjának megválaszott Raïs MBolhi kapus bravúrjai, aki összesen 12 védést mutatott be a 120 perc alatt. A védelemben Essaïd Belkalem beállítása telitalálatnak bizonyult, hiszen a Watford légiósa 2 szerelés, 4 labdaszerzés és 8 felszabadítás mellett 5 lövést is blokkolt és kétszer a gólvonalról mentett. A hősies védekezés azonban a hosszabbításban már nem volt elég, egyre fáradtabbnak tűntek a ramadán miatt napkeltétől napnyugtáig amúgy böjtölő zöldek, Halilhodzicnak például a korábban kimozdíthatatlannak tűnő Rafik Halliche-t is le kellett cserélnie. Éppen utóbbi is a lemaradó védők között volt még a 92. percben, amikor a tornán parádés formában játszó Thomas Müller passza után némileg szerencsés körülmények között került André Schürrléről a labda a hálóba. Algéria megpróbált váltani, a csereként korábban pályára lépő Brahimi mellett érkezett Djabou is, ám végül egy kontra végén a németek növelték tovább az előnyüket, megszerezte végreMesut Özil is az első gólját a VB-n. A szépítés az utolsó pillanatban még össze jött az észak-afrikaiaknak, amikor Sofiane Feghouli passzára a tunéziai Club Africain-ben (a VB-n nyújtott teljesítménye alapján már nem sokáig) légióskodó Abdoulmamene Djaboutalált a hálóba, amivel még tovább erősítette a csapat szereplésének végeredményben pozitív megítélését.
forrás: squawka.com
Az akicióizónák megoszlása a mérkőzésen
Algéria térfelén és kapuja előtt jóval többet folyt a játék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése