2014. június 30., hétfő

Afrikai VB-nyolcaddöntők előtt

Felemás teljesítményt nyújtottak az afrikai válogatottak a 2014-es labdarúgó világbajnokság csoportkörében. Sok kellemetlen kudarc keserítette ugyanis a kameruni, elefántcsontparti és ghánai csapat szereplését, miközben Nigériának és Algériának hála sikerült történelmet írni, a kontinensről először jutott be két csapat is a nyolcaddöntőkbe. Utóbbi válogatottaknak akkor sincs semmi okuk a szégyenkezésre, ha itt már véget is érne az idei VB-kalandjuk, hiszen egyrészt csoportjaikban is tisztességesen helyt álltak, másrészt következő ellenfeleik jóval esélyesebbek náluk. Afrika szereplésének átfogóbb értékelésére a VB befejeztével térjünk vissza, most tekintsünk inkább még előre egy kicsit, és nézzük mit várhatunk a hétfőn rendezendő két nyolcaddöntőn.




Franciaország és Nigéria eddig egyetlen egyszer találkozott egymással, amikor is a szuper sasok 1-0-ra győztek egy 2009-es barátságos mérkőzésen St. Étienne-ben. Azon a meccsen azonban mindössze két nigériai (Enyeama és Odemwingie) és három francia (Benzema, Rémy, Evra) lépett pályára a jelenlegi keretekből  és bizony sok minden történt, és sok minden megváltozott azóta a csapatok háza táján. Az idei tornának hiába vágott neki a legutóbbi Afrika Kupa győzteseként Stephen Keshi csapata, a teljes VB-mezőnymásodik legfiatalabb összetételű keretétől voltaképpen már a csoportból való továbbjutás is kellemes meglepetésnek számít, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a selejtezők sikeres megvívása után egyetlen mérkőzést sem tudott megnyerni a gárda egészen a Bosznia-Hercegovina elleni kulcsfontosságú csoportmeccsig. Mindeközben Franciaország talán az eddigi legmeggyőzőbb teljesítménnyel rukkolt elő és csak akkor lassítottak némileg le a csoportkör végén, amikor számukra már nem volt különösebb tétje az Ecuador elleni találkozónak.

Ezzel együtt is a Bleus volt a csoportkörben a legtámadóbb csapat, ráadásul azon kevesek közé tartoznak, akiknél a domináns játék eredményességgel is párosul. Amellett ugyanis, hogy a negyedik legtöbb labdabirtoklás (átlagban 60,1 százalék) fűződik a nevükhöz, a teljes mezőnyben a harmadik legtöbb gólt szerezték (8-at), a legtöbb lövést ők jegyezték (62-t), melyek közül a legtöbb kaput eltaláló lövést is (39-et), valamint még a kapufát is ők találták el a legtöbbször (4-szer). A találkozók 32 százalékában az ellenfelük kapuja előtti harmadban folyt a játék, ami pedig a második legmagasabb ilyen mutató. Leginkább Karim Benzema van kirobbanó formában, aki csak azért jegyzett eddig "mindössze" három gólt és két gólpasszt, mert a Svájc elleni találkozó hosszabbításában szerzett bombagólja előtti pillanatban a játékvezető lefújta a mérkőzést. Övé egyébként a csoportkör legtöbb kaput eltaláló lövése is, szám szerint 15 és csak az lehet a kérdés, hogy előretolt ékként kezd-e a találkozón, miközben a két szélen Mathuieu Valbuena ésAntoine Griezmann kap szerepet, vagy utóbbi a kispadra szorul, Benzema játszik a bal szélen és Olivier Giroud kap helyet a legelöl lévő pozícióban.
A már említett támadóknak és a felfutó szélső hátvédeknek köszönhetően ráadásul Didier Deschamps csapatának széljátéka is igen veszélyes, ők produkálták a csoportkörben a mezőny legtöbb beadását (80-at), melyek közül a legtöbb pontos is a nevükhöz köthető (25). Egyébként Nigéria ellen valószínűleg visszatér az Ecuador ellen pihenőt kapóMathieu Debuchy a jobb oldalra és Patrice Evra a bal oldalra, bár Bakary Sagna ésLucas Digne sem nyújtott rossz teljesítményt. A középhátvéd poszton nagyon magabiztos az előző szezonban a Liverpoolban nem éppen alapembernek számítóMamadou Sakho, ha kisebb sérülése nem akadályozza meg, akkor kirobbanthatatlan a kezdőből, mellette pedig Raphaël Varane szoríthatja ki újra Laurent Koscielny-t. Ez előtt a védelem előtt a középpályás szűrő szerepében fáradhatatlan Blaise Matuidi és visszatérhet eltiltásából Yohan Cabaye is. A kissé előrébb tolt poszton Paul Pogba eddig nem váltotta be különösebben a vele szemben támasztott igen nagy elvárásokat, lehetséges, hogy a védekezésben talán biztosabb Moussa Sissoko kap ismét helyet a kezdőben.

Nigéria legbiztosabb pontja a kapus, Vincent Enyeama, aki nem csak a csapat szellemi és "spirituális" vezetője (rendre ő vezeti a csapat fogadkozásait a meccsek előtt és a szünetben), de a tornán eddig hozza is a várt remek teljesítményt. Argentína ellen ugyan háromszor is kénytelen volt kapitulálni, a gólokról azonban nem tehetett, miközben a csoportkörben a legtöbb védést mutatta be a teljes mezőnyben (16-ot) és a FIFA játékosindexe alapján is jelenleg a torna legjobb hálóőre. Szükség is van a kapus bravúrjaira, ugyanis a védelem nem túl acélos, az ötödik legtöbb lövést engedélyezi az ellenfeleknek, 15,7-et átlagban meccsenként. Ebben persze közrejátszhat az is, hogy Godfrey Oboabona az első mérkőzésen sérülést szenvedett, a helyét pedig a keret legidősebb tagja, Joseph Yobo vette át a védelem tengelyében, és ha csapattársa sérülése nem javul kellő ritmusban, Franciaország ellen 100. válogatottságát ünnepelhet. Akinek a helye biztos, az a mindössze 20 esztendősKenneth Omeruo, aki kölcsönben ugyan az előző szezont a másodosztályú Middlesbrough-ban töltötte, ám nemrég hosszabbított vele szerződést anyaegyesülete, a Chelsea. Nem is véletlenül, hiszen a tornán eddig 11 szerelés, 7 labdaszerzés, 24 felszabadítás, 3 blokk és 7 megnyert fejpárbaj a meglehetősen imponáló teljesítménye. A jobbhátvéd a rutinos Efe Ambrose, a balbekk pedig a sérült Echiejielét egész jól helyettesítő Juwon Oshaniwa.
A középpálya két szűrője mindhárom csoportmérkőzésen a Lazio légiósa Ogenyi Onazi és egy újabb Chelsea-s John Obi Mikel volt, előttük azonban jóval képlékenyebb a helyzet. Peter Odemwingie Irán ellen csereként beállva ugyan bejátszotta magát a kezdőbe, ám a meglepetésemberMichael Babatundének legutóbb eltört a karja, így a kisebb sérüléséből felépülő Victor Moses kerülhet a bal szélre (ez esetben Odemwingie húzódhat középre), de nem elképzelhetetlen Uche Nwofor vagy Michael Uchebo játéka sem. A fennmaradó szélen (az összetételtől függően jobb vagy bal) az Argentína ellen két gólt szerző Ahmed Musa szerepel, előretoltan pedig a Chelsea-vel (ki mással?) mostanában hírbe hozott, erőszekosságával is rendkívül hasznos csatár, Emmanuel Emenike. A támadó alakulat játékstílusára egy abszolút jellemző adat, hogy a csoportkörben a mezőny harmadik legtöbb cselezését mutatták be, átlagban 14,3-at mérkőzésenként.

A fogadóirodáknál természetesen a franciák sokkal esélyesebbek, 90 perc alatt aratott győzelmükre csak 1,5-szörös oddszot kínálnak, míg a döntetlen 4,33, a nigériai győzelem pedig 7-szeres pénzt fizet. Hogy érvényesül-e a sima papírforma gall siker az hétfőn este, magyar idő szerint 18.00 órakor derül ki Brazíliavárosban, az Estádio Nacionalban lejátszandó mérkőzésen.



Több hasonlóság is felfedezhető a két afrikai nyolcaddöntős helyzetében, hiszen a története során a VB-csoportjából először továbbjutó Algéria is egy eddig nagyon meggyőző ellenféllel, nevezetesen Németországgal találja magát szemben a legjobb tizenhat között. A két válogatott múltja ezúttal is érdekes módon az afrikaiaknak kedvesebb, hiszen mindkét korábbi meccsüket megnyerték a sivatagi rókák a németek ellen, 1964-ben egy barátságos találkozón (2-0), 1982-ben pedig a spanyolországi világbajnokságon (2-1). Utóbbi tornán végül az osztrák és az NSzK válogatott végül mégis elég csúnyán kigolyózta Algériát a "gijóni megnemtámadási szerződés" néven elhíresült találkozón, így a zöldeket most ezért is fűtheti a 32 éve érlelt bosszúvágy.

A mérkőzésen azért leginkább a németek dominanciája várható, hiszen a csoportkörben aNazionalmannschaft a második legtöbbet birtokolta a labdát (62 százalékban). Mindehhez persze elengedhetetlen a nagy mezőnymunka és a precíz passzolás, így nem meglepő, hogy Joachim Löwlegénysége hajtotta végre a legtöbb passzt (1792-t), mégpedig a legnagyobb pontossággal: 85 százaléka volt ezeknek sikeres. Különösen a középpályán Toni Kroos (260 sikeres passz) és Philipp Lahm (252) járt ebben az élen, miközben előbbi a tizedik, utóbbi a nyolcadik legtöbb kilométert futotta a mezőnyben (34,4 ill 34,6 km a három mérkőzésen összesen). A középpálya harmadik tagjaként az első két meccsen tartalékolt Bastian Schweinsteiger szerepelhet Sami Khedira helyett. A védelemnek eddig csak Ghána tudott betalálni, mégpedig leginkább a balhátvéd Benedikt Höwedesoldalát támadva. A jobbhátvéd Jerome Boateng és a két középhátvéd remek formában van, így mindhárom csoportmeccsen Per Mertesacker és a posztján talán kicsit meglepő módon a VB kilencedik leggyorsabb sprintjét (32,3 km/h) is produkáló Mats Hummelsszerepelt itt.
A támadósorban sérülése miatt kidőlt az eddig amúgy se sokat mutató Lukas Podolski, viszont a kezdőcsapatba aligha kerülhetne más, mint a széleken az egyelőre gól és gólpassz nélkül álló Mesut Özil és az egy találatot már elérő, az Egyesült Államok ellen pihentetett Mario Götze, legelöl pedig a 4 találata révén a csoportkör után a góllövőlistát Neymarral és Messivel holtversenyben vezető Thomas Müller. Utóbbi remeklése azért is érdekes, mert így kiszorítja a kezdőből azt a Miroslav Klosét, aki pedig a Ghána ellen csereként szerzett 15. VB-góljával utolérte az örökranglistán Ronaldót, és az egyedüli elsőségre is hajt.

Algériában a történelmi továbbjutás óta hatalmas az eufória, néha túlságosan is, az algíri ünneplésben ketten életüket vesztették, további 31 szurkoló pedig könnyebb sérülést szenvedett autóbalesetekben. Németország ellen különösen nehéz dolga lesz a bosnyák Vahid Halilhodzic által irányított csapatnak, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a játékosok a szombaton kezdődött Ramadán miatt napkeltétől napnyugtáig böjtölnek.
fő hangsúly eddig is a védekezésen volt, hiszen a zöldek a hatodik legkevesebbet birtokolták a labdát a mezőnyben (41,6 százalékban), és mérkőzéseiknek mindössze 21 százaléka zajlott az ellenfelek kapui előtt, ami az Egyesült Államok mögött a második legalacsonyabb ilyen mutató. Mindehhez azonban Algéria nyeri a hatodik legtöbb fejpárbajt (17,7-et átlagban mérkőzésenként), szerzi a hatodik legtöbb labdát (15,7), és övék a legtöbb szerelés (21 meccsenként), igaz, az ötödik legtöbb szabálytalanság is (16,3 mérkőzésenként). A kapuban megbízható teljesítményt nyújtRaïs MBolhi, a védelem tengelyében pedig a Dél-Korea ellen még gólt is szerző Rafik Halliche, akinek a nevéhez a VB ötödik legtöbb felszabadítása (26) is kötődik. Oroszország ellen kisebb sérülése miatt hiányzott mellőle a csapatkapitány, ám korábban sok hibát vétőMadjid Bougherra, a kezdőbe kerülő Essaïd Belkalem azonban jobb teljesítményt nyújtott, így egyelőre még kérdéses, ki futhat ki a németek ellen kezdőként a gyepre. A szélső védők minden bizonnyal a belgák elleni fiaskó után csapatba kerülő, és megbízhatóan szereplő Aïssa Mandi és Djamel Mesbah lesznek. A védekezést segíti még a középpályán Carl Medjani, illetve a mindössze 19 éves, az év algériai felfedezettjének számító Nabil Bentaleb.
Ahogy azonban a Belgium elleni mérkőzésen is látható volt, a védekezés önmagában még nem elég, hanem az eredményes játékhoz elengedhetetlen, hogy az amúgy az algériai válogatottban már régen látott támadópotenciál is érvényesülni tudjon. A leginkább a jobb oldalról induló Sofiane Feghouli nevezhető a csapat egyik eszének, ám a második mérkőzés óta remeklő Yacine Brahimi és a jelenleg Tunéziában légióskodóAbdelmoumene Djabou is nagyon hasznosan szállt be, jelenleg mindhárom támadó középpályás nevéhez köthető egy-egy gól és gólpassz. Kérdés persze, hogy a meglehetősen támadó jellegű 4-2-3-1-es felállásban küldi-e fel Halilhodzic mester a csapatát a németek ellen is, vagy visszatér a három védekezőbb középpályást felvonultató formációhoz, melyre a sérüléséből csereként legutóbb már visszatérő Hassan Yebda vagy az Interes Saphir Taïder bevetése adhat lehetőséget. Ami viszont bizonyosnak tűnik, az az előretolt ékként sokat küzdő Islam Slimani játéka, hiszen eddig mindkét olyan meccsén kapuba talált, melyeken kezdett. Különösen érdemes lesz figyelni majd a rögzített szituációknál is, hiszen Algéria eddig a legtöbb gólt, hármat ért el ilyenekből.

A játékosok piaci értéke alapján Németország a 4. helyre rangsorolódik a világbajnokság 32 csapata közül, miközben Algéria mindössze 25., nem csoda tehát, hogy a fogadóirodáknál is jóval esélyesebbek Thomas Müllerék. A 90 perc alatt aratott győzelmükre mindössze 1,3-szoros oddszot kínálnak, miközben a döntetlenre 5,66-os, a vereségükre pedig 11-szeres nyereményt, vagyis a nyolcaddöntők leglefutottabb összecsapásának ítélik meg ezt a meccset. Hogy lesz-e erre valamilyen válasza a sivatagi rókáknak, az a hétfőn este, magyar idő szerint 10 órakor a porto alegrei Estádio Beira-Rioban rendezett mérkőzésen derülhet ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése