2015. január 16., péntek

ANK-visszaszámlálás – D csoport

A holnap kezdődő Afrikai Nemzetek Kupája D csoportja ígérkezik talán a legkeményebbnek. Ide kapott ugyanis besorolást két igazi sztárcsapat, a vb-t egyaránt megjárt és az ANK-n aranyéremre pályázó Elefántcsontpart és Kamerun, akiknek a legutóbbi két kiírásban bronzérmes Malival kell felvenniük a harcot. És persze a fiatal csapattal érkező Guinea is labdába rúghat…




Elefántcsontpart
Becenév: Elefántok
Legjobb eredmények: győztes (1992), ezüstérmes (2006, 2012), bronzérmes (1965, 1968, 1986, 1994)

Szövetségi kapitány: Hervé Renard
A 46 éves szakember mögött nem áll különösebben jelentős játékospályafutás: védőként szerepelt francia kiscsapatokban. Edzőként több helyen is honfitársa, az Afrikában nagy tisztelettel övezett Claude Le Roy segítője volt, majd 2008-ban kinevezték Zambia szövetségi kapitányának. Kivezette csapatát a 2010-es ANK-ra, sőt, 14 év után először sikerült is továbbvinnie a Chipolopolót a csoportkörből. Némi angolai és algériai kitérőt követően 2011-ben tért vissza a zambiai kispadra, és óriási meglepetésre megnyerte csapatával a 2012-es ANK-t. A 2013-as tornán azonban már a csoportkörben kiesett Zambia, Renard pedig távozott posztjáról. 2013 októberében nagy reményekkel ült le a Sochaux kispadjára, ahonnan az első osztályból való kiesést követően csalódottan távozott. Tavaly augusztus óta vezeti az elefántcsontparti válogatottat.

Út a tornára
Egy olyan szátrcsapat, mint az Elefántok számára nem számíthat, ki jön szembe a selejtezőben – ennek ellenére az őszi kvalifikáció minden volt, csak diadalmenet nem: egyszer sem sikerült egymás után két meccset megnyerni. Sierra Leonét kezdésként hátrányból fordítva győzte le Elefántcsontpart 2:1-re hazai pályán, majd rögtön jött a fekete leves: 4:1-es zakó Kamerunban. Az ANK-ra végül szintén kijutó Kongói DK-t idegenben még sikerült legyőzni (a győztes gólt Gervinho a 83. percben érte el), hazai pályán viszont tőlük is kikapott Renard csapata (3:4). A Sierra Leone ellen (az ebolajárvány miatt Abidjanban) rendezett gólparádé (1:5) végül azt jelentette, hogy Kamerun ellen a 0:0 is elég volt – de csak a csoport második helyéhez.

A csapat
Bár Didier Drogba és Didier Zokora, a válogatott gól-, illetve szereplési rekordere már lemondta a válogatottságot, a keret így is bombaerős. A második számú kapust leszámítva mindenki idegenlégiós, köztük a kezdőkapus, Boubacar Barry (Lokeren) is, aki immár 35 éves. Rutinos játékosok a védelemben is akadnak, még Sol Bamba kihagyása ellenére is – de teljesen zöldfülűek is. A selejtezőben csak kétszer játszott a védelem ugyanabban a felállásban, így nehéz megtippelni, kik lesznek a kezdőben az első ANK-meccsen. Mindenesetre a két szélen biztosnak tűnik Serge Aurier (PSG), illetve Siaka Tiéné(Montpellier) helye, középen pedig bevethető többek közt az immár 100 válogatottság fölött járó Kolo Touré is. A középpályán a csapatkapitány Yaya Touré mellett a newcastle-i Cheikh Tioté játékára lehet számítani, de még a kispadon is olyan játékosok ülnek, mint a Baselben és a Saint-Étienne-ben szereplő Serey Dié és Ismael Diomandé. A csatároknak fenntartott három helyre hat klasszis pályázik, akik közül bárki kezdő lehetne az összes többi csapatban. A négy találattal selejtezős házi gólkirály Salomon Kalou (Hertha) jó formának örvend, a frissen a Manchester Citybe igazolt Wilfried Bonyés a Roma erőssége, Gervinho pedig egyértelműen pályafutásuk csúcsán vannak.

Esélyek
Az Elefántok számára még egy ilyen csoportból is alapelvárás a továbbjutás: a mértékadó transfermarkt.de szerint a kontinens négy legnagyobb piaci értékű játékosa (Yaya Touré, Doumbia, Gervinho és Bony) őket erősíti. A negyeddöntőben nehéz ellenfél jöhet, ám ha érmet sem szerezne a csapat, az ezúttal is óriási csalódás lenne. Bár az utóbbi években még a mostaninál is erősebb volt a keret, ezúttal is benne van a pakliban az aranyérem is…

Akire érdemes figyelni: Yaya Touré
Nemrég – rekordot jelentő módon – zsinórban negyedszer is Afrika legjobb játékosának választották, de nemcsak ezen a földrészen számít kiemelkedőnek: egyértelműen a világ egyik legjobb box-to-box középpályása. A Barcelonával megnyerte többek közt a Bajnokok Ligáját és a klubvilágbajnokságot is, a Manchester Cityvel kétszeres angol bajnok – összes sikere felsorolására ez a bekezdés nem elegendő. Van azonban egy trófea, amelyet még soha nem nyert meg: az Afrikai Nemzetek Kupája. A következő kiírás idején már a 34-hez fog közeledni…




Mali
Becenév: Sasok
Legjobb eredmények: ezüstérem (1972), bronzérem (2012, 2013)

Szövetségi kapitány: Henryk Kasperczak
A 68 éves lengyel mester bizony már megjárta a hadak útját. Kiváló játékos volt, tagja az 1970-es évek szenzációs lengyel válogatottjának. 36 éves edzői pályafutása kezdetén francia klubokat irányított, majd a ’90-es években afrikai válogatottakat. Elefántcsontparttal és Tunéziával is szerzett ANK-érmet (bronzot, illetve ezüstöt), Malival pedig a 4. helyen futott be a 2002-es tornán. A Wisla Krakkóval három év alatt három lengyel bajnoki címet szerzett, 2013 decembere óta pedig ismét a mali válogatottat irányítja.

Út a tornára
Két kiscsapat mellé osztották be Malit a selejtezőn, és ellenük az első meccseken sikerült is győzni; a kettő között becsúszott egy Algéria elleni vereség, de ez, hihették, még simán belefér. A sorozat azonban mélyrepüléssel folytatódott a Sasok számára, akik Etiópia és Malawi ellen is vereséget szenvedtek! Így számukra – az ellenféllel ellentétben – óriási tétje volt a zárómeccsnek, amelyen végül 2:0 arányban sikerült is megverni Algériát, ezzel pedig megszerezni a második helyet a csoportban.

A csapat
A keretben egyetlen igazi sztár van csupán – igaz, az utóbbi két kiírás során szerzett bronzérmeket is inkább a fegyelmezett csapatmunkának köszönhette Mali, mintsem a csillogó támadójátéknak. A kapuban két kapus váltogatta egymást a selejtezőben (3-3 meccset kaptak) – de most egyikük sem a keret tagja. Így a rutinos Soumbeila Diakitére (Esteghlal Khuzestan, Irán) várhat főszerep. A védelemben a selejtezők során – az ellenfelek megtévesztése végett – három különböző Coulibaly is szerepet kapott; a legbiztosabb helye a balhátvéd Adama Tambourának (Randers) van. A középpályán még mindig Seydou Keitára épül minden, de az összes selejtezőn pályára lépett Yacouba Sylla (Erciyesspor) is. A legnagyobb érvágás a csapat számára az, hogy a center, Cheikh Diabaté sérülése miatt nem lehet ott a tornán. Az ő pótlásával az egyaránt két-két selejtezős gólt szerző Sambou Yatabaré (Guingamp), Mustapha Yatabaré(Trabzonspor) és Bakary Sako (Wolverhampton Wanderers) próbálkozik majd.

Esélyek
Diabaté hiányában nagy kérdés, tudja-e majd valaki szállítani a fontos gólokat. A stabil Mali más csoportokból talán így is továbbmenne valahogy, itt viszont – a legutóbbi két kiírás bronzérme ide vagy oda – nagy meglepetést jelentene, ha Kamerun és Elefántcsontpart közül legalább az egyiket megelőznék.

Akire érdemes figyelni: Seydou Keita
Igen, még mindig ő, noha ma (január 16-án) már a 35. születésnapját ünnepli. Ő hazája történetének legtöbbszörös válogatott játékosa, ő lőtte a válogatottban a a legtöbb gólt, és most már évek óta ő a csapatkapitány is – legnagyobb sikereit azonban klubszinten érte el (leszámítva az 1999-es U-20-as vb-n szerzett bronzérmet, ahol a torna legjobbjának válaszották). A Barcelonával kétszer-kétszer nyert BL-t és klubvilágbajnokságot, 2014 júniusa óta pedig a Roma játékosa. Ősszel 14 Serie A- és 5 BL-meccsen játszott.






Kamerun
Becenév: Szelídíthetetlen oroszlánok
Legjobb eredmények: győztes (1984, 1988, 2000, 2002), ezüstérmes (1986, 2008), bronzérmes (1972)

Szövetségi kapitány: Volker Finke
A német mester Freiburg legendája: 1991 és 2007 között 16 évig megszakítás nélkül a fekete-erdei város csapatát irányította. 2013-ban nevezték ki kameruni szövetségi kapitánynak, állítólag a Szelidíthetetlen oroszlánokat felszereléssel ellátó Adidas nyomására. Kijutott válogatottjával a 2014-es vb-re, ahol azonban nemcsak, hogy pontot sem tudott szerezni a csapat, de kifejezetten botrányos körülmények között kellett hazautazniuk. Finke azonban megtarthatta állását, és több nagynevű, bajkeverő játékosától megválva új alapokra helyezte a válogatottat. A fiatal játékosokra épülő stratégia a selejtezőben messzemenően bevált, Winnie Schäfer után újabb német-kameruni sikeredző születhet…

Út a tornára
Kamerun nehéz csoportjából is tükörsimán kvalifikált: négy győzelem mellett csak két meccsét adta döntetlenre (az egyébként is értékes elefántcsontparti 0:0 ráadásul számukra már tét nélküli találkozón született), és csak egy gólt kapott a csapat. Azt is egy olyan meccsen, amelyet a sztárok sorát bevető Elefántok ellen kiütéssel, 4:1-re sikerült megnyerni. E találkozó hőse a két találatot jegyző, majd később a Kongói DK ellen is győztes gólt elérő Aboubakar volt.

A csapat
Samuel Eto’o augusztusban visszavonult a nemzeti tizenegytől, és a vb-hez képest nincs már ott a keretben Charles Itandje, Benoit Assou-Ekotto, Alex Song (aki 2015. január 6-án le is mondta a válogatottságot), Jean Makoun vagy Pierre Webo sem (aki szintén visszavonult a címeres meztől). A selejtezőben minden meccsen Fabrice Ondoa állt a kapuban. A 19. életéve elején járó hálóőr a Barcelona B csapatát erősíti. A selejtezőben a Sevilla sztárja, Stéphane Mbia végig a védelemben szerepelt, legtöbbször középen,Nicolas N’Koulou párjaként. Utóbbi játékos 17 bajnokin szerepelt ősszel az Olympique Marseille-ben, amely 1 pont hátránnyal a második helyen áll a Ligue 1-ben. A 4-4-2-es felállásban a kameruni középpálya közepén a selejtezőben leggyakrabban Eyong Enoh(Standard Liége) és Georges Mandjeck (Erciyesspor) szerepelt, a két szélen pedig olyannyira támadó szellemű játékosok kaptak szerepet, hogy akár négycsatáros játékról is beszélhetünk. Bevethető a 2014-es Afrika Legjobb Fiatal Játékosa Díjra egyaránt jelöltClinton Njie (Olympique Lyon, a francia listavezető) és Vincent Aboubakar (Porto);Eric-Maxim Choupo-Motingról pedig akkor még nem is beszéltünk; hamarosan úgyis fogunk.

Esélyek
A csapat – a selejtezők alapján úgy tűnik – remek ötvözete a fiatal és tehetséges, illetve a már komoly nemzetközi tapasztalattal bíró játékosoknak. A papírforma alapján jó esély van a csoportból való továbbjutásra, a negyeddöntőben pedig ki-ki meccs következhet Ghána vagy Algéria ellen. A keret akár egy éremre is jó lehet, de kérdés, mennyire bírják a fiatalok (például mentálisan) a sorozatterhelést…

Akire érdemes figyelni: Eric-Maxim Choupo-Moting
Hamburgban született, az NSZK-ban, illetve Németországban nőtt fel. A Bundesligában először szülővárosa csapatában szerepelt, és lehúzott egy szezont kölcsönben a Nürnbergben is. Az igazi áttörést a mainzi évek hozták meg számára, nyár óta pedig már a Schalke játékosa. A szezonban 17 bajnokin 9 gólt szerzett (közte egy mesterhármast), és kiosztott 5 gólpasszt is. Klaas-Jan Huntelaar sérülése idején centerként, a holland felépülése óta pedig a támadósor szélén szerepel, és láthatóan BL-szinten is megállja a helyét bármelyik pozícióban. Már két vb-n is ott volt, és szerzett gólt felkészülési mérkőzésen szülőhazája ellen is; akár a torna egyik sztárja lehet.




Guinea
Becenév: Nemzeti elefántok
Legjobb eredmény: ezüstérmes (1976)

Szövetségi kapitány: Michel Dussuyer
Az egykori kapus a Cannes-nál, illetve az elefántcsontparti válogatottnál szerzett segédedzői tapasztalatot, 2002 és 2004 között pedig már volt guineai szövetségi kapitány is. A 2010-es ANK-n a benini együttest irányította. A csapat korai kiesése után (mely egyébként nem számított meglepetésnek, hiszen a keretben mindössze két komoly játékos volt) a helyi szövetség vezérkara nemcsak őt, hanem az összes játékost is kirúgta. Dussuyer még abban az évben visszatért a guineai kispadra; bár 2013 végén távozott a posztról, 2014 februárjában újra kinevezték.

Út a tornára
A legszorosabb selejtezőcsoport volt az ’E’ jelű: még a ghánaiak is csak 11 pontig jutottak, ugyanakkor az utolsó helyezett is szerzett hatot. A guineaiak szereplése ennek megfelelően hullámvasúthoz hasonlítható. Legyőzték a legutóbb negyeddöntős Togót, majd kikaptak a sehol sem jegyzett Ugandától. Döntetlent játszottak a vb-t megjárt Ghánával, majd a visszavágót elveszítve nehéz helyzetbe kerültek. Ám az utolsó két meccsen szerzett 6 ponttal végül sikerült befutni a második helyre.

A csapat
A keretben két kivétellel csupa légiós, és rengeteg fiatal játékos található. A legidősebb csapattag 31 évével a francia másodosztályban védő kapus, Naby Yattara. A védelemben stabil embernek számít az otthon játszó Fodé Camara, továbbá a 21 éves Issiaga Sylla(Toulouse) és Florentin Pogba (Saint-Étienne) – utóbbi, bár Juventusban szereplő öccséhez nem mérhető, szintén tehetséges futballista. A védekező középpályán minden selejtezőn kezdőként lépett pályára Boubacar Fofana (Nacional) és a 20. születésnapját közvetlenül az ANK után ünneplő Naby Keita (Red Bull Salzburg). A center pozíció öt selejtezőn is Idrissa Sylláé (Waregem) volt. Mögötte Ibrahima Traoré (Borussia Mönchengladbach) és Seydouba Soumah (Slovan Bratislava), a csapat két legjobbja szerepel. Utóbbi játékosról érdemes megemlíteni, hogy bár csak 5 selejtezőn volt a kezdőcsapat tagja, 5 gólt szerzett, vagyis az egész kontinensen csak Jonathan Pitroipa volt nála eredményesebb. Soumah a Togo elleni idegenbeli mérkőzésen mesterhármast ért el.

Esélyek
A fiatal csapat az évek során meghatározó erővé léphet elő afrikai szinten – idén azonban szinte kizárt, hogy továbbjussanak a csoportból. Túl nehéz sorsolást kaptak, és némi rutin is jól jönne még a játékosok többségének.

Akire érdemes figyelni: Ibrahima Traoré
A ballábas szélső Franciaországban született 1988-ban, de már fiatalon Németországba igazolt. A Herthában mutatkozott be az élvonalban, majd öt évet lehúzott az Augsburgban és a Stuttgartban. Az őszi szezont már ’Gladbachban töltötte – ahogy korábban a Stuttgartnál, itt is főleg csereként (illetve Európa Liga-meccseken) jut szóhoz. Cselezőkészsége és gyorsasága figyelemre méltó, ám a Bundesligában törékeny alkata miatt nem tud meghatározó játékos lenni. Az Afrikai Nemzetek Kupáján viszont gyengébb képességű ellenfelek várnak rá…


Korábbi posztjaink az Afrikai Nemzetek Kupája kapcsán:

Ha nem szeretnél lemaradni további ANK-beharangozóinkról és az afrikai labdarúgás híreiről, akkor lájkolj/kövess minket a facebookon:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése