2014. szeptember 4., csütörtök

Eto’o, Drogba, Song és a többiek – nyári afrikai játékosmozgás

A világbajnokságokat követő átigazolási időszak mindig az eseménydúsabbak közé tartozik, hiszen a frissen befutott játékosokra gyakran lecsap egy-egy nagyobb klub. Ez az afrikaiakra fokozottan igaz, hiszen az ő vb-csapataikban sok viszonylag ismeretlen játékos szokott pályára lépni. Összegyűjtöttük, mely afrikai játékosok kezdik más klubban az új szezont, mint ahol az előzőt befejezték.




Kapusok
A kapusok közt nem volt nagy mozgás, egyedül Raïs M'Bolhiigazolt a CSZKA Szófiától a Philadelphia Unionhoz. Az algériai hálóőr az előző vb-n még egy óriási potyagóllal vétette észre magát, azóta viszont sokat fejlődött, érett, és Brazíliában csapata egyik legjobbja volt. 28 éves, de profi pályafutása során immár a hetedik országba készül.

Védők
10 játékos klubváltását érdemes kiemelni, közülük hetet a világbajnokságon is láthattunk. A ghánai John Boyé a Rennes-ből az Erciyessporhoz igazolt. A középhátvéd a világbajnokság leglátványosabb öngóljának büszke tulajdonosa, ám új csapata valószínűleg inkább a francia bajnokságban, illetve több Afrikai Nemzetek Kupáján (ANK) nyújtott teljesítménye alapján figyelhetett fel rá.
A veterán Arthur Boka a Stuttgarttól a Malagához távozott. Nyolc évet töltött a német csapatnál, amellyel első szezonjában bajnoki címet is nyert. Válogatottbeli társai közül még ketten váltottak klubot. Serge Aurier a Toulouse-tól kölcsönbe a PSG-hez került; ez nem tűnik okos választásnak a 21 éves játékostól, hiszen a párizsi sztárcsapatnál várhatóan nem fog elég játéklehetőséghez jutni Gregory van der Wiel (és a jobb lábas létére általában a bal oldalon szerepeltetett Lucas Digne) mellett. A rettenthetetlen Sol Bamba a Trabzonspor mezét a Palermo cuky rózsaszín dresszére cserélte fel.
A vb-n meglepően stabil védekezést bemutató algériai válogatott hátvédei közül ketten igazoltak új klubhoz: Essaid Belkalem (kölcsönbe) a Watfordtól a Trabzonsporhoz, tehát tulajdonképpen Bamba helyére került, Djamel Mesbah pedig a Parmától a Sampdoriához igazolt. A kameruni Dany Nounkeu a Galatasaraytól a Granadához ment egy évre, kölcsönbe.
A vb-ről csapatuk selejtezőbeli elhasalása okán lemaradók közül egyértelműen Mehdi Benatiát kell kiemelni, aki az előző szezonban a Romában pazar teljesítményt nyújtott, nagy szerepe volt benne, hogy az öt topliga összes csapatát figyelembe véve a Farkasok a negyedik legkevesebb gólt kapták. A marokkói középhátvéd 26 millió euróért öt évre szerződött a Bayern Münchenhez. Két szenegáli védő is klubot váltott: az egykor Juhász Roland párjaként szolgáló Cheikhou Kouyaté az Anderlechtből a West Ham Unitedhez szerződött, a válogatott csapatkapitánya,Mohamed Diamé pedig pont West Ham-et hagyta el a Hull City kedvéért.

Középpályások
Ezen a poszton a csapatot váltók közül a legnagyobb név Alex Songé, aki egy évre, kölcsönbe került a Barcelonától a West Ham-hez. Logikus lépés ez a részéről: Angliában korábban fantasztikus szezonjai voltak már, és a londoni csapatnál (mely korábbi kenyéradója, az Arsenal riválisa…) valószínűleg több bizonyítási lehetőséget kap majd, mint a katalánoknál, ahol az előző szezonban csak 19 bajnokin szerepelt, gyakran csereként. Az egykor a Barcelonát szintén megjáró veterán, Seydou Keita a Valenciától a Romához igazolt, és ha alapember talán nem is lesz, a keret „mélységét” tekintve komoly erősítést jelent a Bajnokok Ligája halálcsoportjára készülő olasz együttesnek.
A legérdekesebb történet az ifjú Saphir Taïderé, aki augusztus 6-án kölcsönbe az Internazionalétól a Southamptonhoz került; a milánóiak cserébe megkapták Dani Osvaldót. De Taïderre nem sokáig tartott igényt új csapata: szeptember 1-jén, az átigazolási időszak utolsó napján közzétett kommünikéjükben bejelentették, hogy felbontották az algériai középpályás szerződését, mert nem voltak elégedettek a hozzáállásával (Taïder nem volt elég „elkötelezett”). Az Inter villámgyorsan lépett, és még az átigazolási ablak zárása előtt kikölcsönözte a játékost a Sassuolónak. (Osvaldót nem érintette ez a kavarás.)

Támadók
Itt volt a legnagyobb mozgás, még igazi világsztárok is klubot váltottak. A Chelsea állt a történések középpontjában, José Mourinho ugyanis két afrikai csatárától is megvált, és az egyik új érkező is a fekete kontinensről származik. Lejárt a szerződése Samuel Eto’ónak (a legfelső képen), és mivel nem ápolt jó viszonyt a menedzserrel, fel sem merült, hogy hosszabbítana. Ehelyett sokáig keresett, és augusztus végén talált is magának csapatot: két évre írt alá az Evertonhoz. Első meccsét éppen a Chelsea ellen játszotta, szerzett is egy gólt a 6-3-ra elvesztett mérkőzésen. Az ellenfélnél az ő helyén már Didier Drogba játszott, Eto’o régi vetélytársa, aki a Galatasarayt megunva és új kihívásokra vágyva visszament korábbi sikerei színhelyére. Eto’óval ellentétben ő mindig is kiválóan megtalálta a hangot Mourinhóval. Az elefántcsontparti sztár egy évre írt alá. Elment a Chelsea-ből a szenegáli Demba Ba is, akinek nagyon kevés játékidő jutott a londoniaknál. A Besiktasban ellenben ő a sztár: azon a Feyenoord elleni BL-selejtezőn, amelyen először került a kezdőcsapatba, mindjárt mesterhármast szerzett. A következő körben, az Arsenal ellen viszont egy helyzetét sem tudta gólra váltani, csapata ki is esett.
A Hannover is két afrikai csatártól vált meg: az elefántcsontparti Didier Ya Konan a szudáni Al Ittihadhoz, a szenegáli Mame Biram Diouf a Stoke Cityhez ment. Utóbbinak így csapattársa lesz a Chelsea-től erre a szezonra kölcsönbe pont oda lepasszolt nigériai Victor Moses.
A befutás előtt álló sztárjelöltek is helyezkedtek szépen. A szenegáli Sadio Mané a Red Bull Salzburg meglepő BL-selejtezős kudarca után 11,8 millió fontért aláírt a Southamptonhoz. A nagycsapatok által draftolt, ám minden évben kölcsönadott játékosok közül a Konföderációs Kupán megcsodált nigériai Nnamdi Oduamadi (Milan) az idei szezont a másodosztályú Crotonéban, a vb-n is játszó ghánai Christian Atsu (Chelsea) az Evertonban tölti majd. Szintén kölcsönjátékosként került a korábban Dzsudzsák Balázs PSV-jében bizonyító marokkói Nordin Amrabat a Galatasaraytól a Malagához, ahol már tavasszal is kölcsönben szerepelt. Alighanem több játéklehetőségre vágyik, hogy jobb eséllyel beválogassák a hazai rendezésű ANK-n a csapatba.
Már bizonyított, de még esetleg fejlődni képes játékosok is klubot váltottak. A csodagyerekként induló, majd jelentősen visszaeső angolai Manucho a spanyol első osztályból kieső Real Valladolidtól a Rayo Vallecanóhoz igazolt. Brown Ideye szép éveket töltött el a Dinamo Kievben, és főszerepet játszott abban, hogy a nigériai válogatott megnyerte az előző ANK-t; a csatár mostantól három évig a West Bromwich Albion alkalmazásában áll majd. A birminghami csapat klubrekordot jelentő 10 millió fontot fizetett, és egy évre opciós joggal is rendelkezik. A gombfoci- és mezkészítők kedvencének aligha számító, hamburgi születésű kameruni Eric Maxim Choupo-Moting mintha Szalai Ádám útját követné: a Mainzból a Schalkéhoz igazolt, miután a magyar támadó távozott onnan. Vajon Choupo-Moting is lesz még a Hoffenheim játékosa, ha Klaas-Jan Huntelaar mögött nem jut elég játéklehetőséghez a gelsenkirchenieknél?
Végül három korosodó játékosról: a burkina fasói Aristide Bancékölcsönszerződése lejártával a Fortuna Düsseldorftól visszatér az Augsburghoz. A 14 éve Németországban játszó Mohamadou Idrissou a Kaiserslauterntől a Maccabi Haifához ment. Az elefántcsontparti válogatottban több, mint 60 meccset lehúzóAbdelkader Keita pedig – miután a katari  Al-Saddtól való távozása után két évig nem talált magának csapatot – a Budapest Honvéd játékosa lett…

További klubváltások:
Dominic Oduro (ghánai): Columbus Crew → Toronto
Abdou Razak Traoré (burkina fasói): Gaziantepspor → Karabükspor
Raman Chibsah (ghánai): Parma → Sassuolo
Aboubacar Camara (guineai): Ajaccio → Gazianteprspor
Leo Beleck (kameruni): Udinese → Fiorentina
Khouma Babacar (szenegáli): Modena → Fiorentina
Bakaye Traoré (mali): Milan → Bursaspor
Gadji Tallo (elefántcsontparti): Ajaccio → Roma
Afriyie Acquah (ghánai): Hoffenheim → Parma
Ibrahim Sissoko (elefántcsontparti): Deportivo la Coruna → Wolfsburg
Kingsley Boateng (ghánai): Catania → Milan
Mbaye Diagne (elefántcsontparti): Lierse → Juventus → Steaua Bukarest
Stanley Okoro (nigériai): Cserno More Várna → Almeria
Omar Elabdellaoui (marokkói): Eintracht Braunschweig → Olympiakos
Adama Fofana (elefántcsontparti): Brescia → Internazionale
Achraf Lazaar (marokkói): Varese → Palermo
John Chibuike (nigériai): Rosenborg → Gaziantepspor
Godfred Donsah (ghánai): Hellas Verona → Cagliari
Amidu Salifu (ghánai): Fiorentina → Modena
Joseph Duncan (ghánai): Internazionale → Sampdoria
Peniel Kokou Mlapa (togói): Mönchengladbach → Nürnberg
Boadu Acosty (ghánai): Fiorentina → Modena
Brandon Galloway (zimbabwei): Milton Keynes Dons → Everton
Abdul Rahman Baba (ghánai): Greuther Fürth → Augsburg
Diafra Sakho (szenegáli): Metz → West Ham United
Joseph Minala (kameruni): Lazio → Bari
Isaac Cofie (ghánai): Genoa → Chievo
Yassine Bounou (marokkói): Atlético Madrid → Real Zaragoza
Foued Kadir (algériai): Olympique Marseille → Real Betis
Mohamed Fatau (ghánai): Granada → Rayo Vallecano
Baba Diawara (szenegáli): Sevilla → Getafe
(Forrás: goal.com)

Sz.Andris

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése