2014. szeptember 5., péntek

Afrikai Nemzetek Kupája selejtezők

Noha Európában csak vasárnap kezdődnek meg a legközelebbi kontinenstorna selejtezői, a fekete kontinensen azonban már péntektől küzdenek a még versenyben lévő válogatottak a 2015-ös Afrikai Nemzetek Kupája selejtezőinek csoportkörében, majd szerdán újra teljes fordulót bonyolítanak le. Nemrég szétnéztünk a legjelentősebb válogatottak kispadjain, most tekintsük át, mi történt az előselejtezőkben és milyen formában folytatódnak a küzdelmek. Az elmúlt három tornán és a világbajnoki selejtezőkön való szereplést figyelembe vevő CAF-ranglista alapján a földrész 21 legjobb válogatottjához heten csatlakozhattak még az előselejtezőkből, az így kialakult 28-as mezőnyt pedig hét négy csapatos csoportba sorsolták. A kvartettek első két helyezettje valamint a legjobb harmadik kvalifikálja magát a jövő évi kontinensviadalra és csatlakozik a rendező Marokkóhoz. A selejtező csoportok első két fordulóját szeptemberben, harmadik és negyedik fordulóját októberben, ötödik és hatodik fordulóját pedig novemberben rendezik meg, míg a 16-os tornára január 17 és február 8 között kerül majd sor. Az előttünk álló hétvége már jópár izgalmasnak ígérkező meccset tartogat, de még ezek közül is kiemelkedik a G-csoport Szenegál-Egyiptom derbije péntek este, illetve a D-csoportból a Kongói DK-Kamerun szombat délutáni összecsapás.



Korábbi selejtezők
Mivel a csoportkör előtti selejtezőket nem hivatalos FIFA-játéknapokon rendezték, így bizony sokszor a játékosaikat foglalkoztató klubok jóindulatára is voltak hagyatkozva a résztvevő válogatottak szövetségi kapitányai a keretek összeállításánál, így például Malawi több dél-afrikai bajnokságban érdekelt "sztárjáról" kénytelen volt lemondani. Ráadásul egy a kontinensre sajnos jellemző szervezési bravúrral a játéknapok többször egybeestek az afrikai Bajnokok Ligájának és a második számú kupasorozatnak, a Szövetségi Kupának is a fordulóival, ám mégis hiába reklamált például a három Mazembe játékosát nélkülöző Tanzánia, vagy a legerősebb hazai klub, az AC Léopards játékosairól lemondani kénytelen Kongói Köztársaság, a CAF (az Afrikai Labdarúgó Szövetség) nem volt hajlandó változtatni az előírt dátumokon.
Sokáig úgy tűnt, hogy a legkellemesebb meglepetésRuanda nevéhez lesz köthető az előselejtezőkben, hiszen a darazsak előbb a legutóbbi Afrikai Nemzetek Bajnokságát megnyerő, az egykori spanyol szövetségi kapitány Javier Clemente által irányított Líbiát verték ki imponáló fölénnyel (idegenben: 0-0, otthon: 3-0), majd a Kongói Köztársaságban elszenvedett 2-0-ás vereség után ugyanilyen arányban hozták a hazai visszavágót és a büntetőrúgásokban is jobbnak bizonyultak. Ezután derült azonban csak ki, hogy a Líbia ellen mesterhármast jegyző Dady Birori voltaképpen kettős identitással rendelkezik, ugyanis a BL-ben szereplő AS Vita Club csapatában egy különböző útlevéllel Tady Etekiama néven szerepel, ráadásul különböző születési dátummal. Az Afrikia Labdarúgó Szövetség így végül kizárta Ruandát az Afrika Kupa selejtezőiről és úgy döntött, hogy a Kongói Köztársaság folytathatja a csoportkörben. Az előselejtezőkből a csoportkörig eljutó válogatottak közül így a földrajzi adottságai miatt néhány a dél-afrikai bajnokságban légióskodó játékosra építő Lesotho teljesítménye tekinthető leginkább meglepetésnek, akik Libéra és Kenya kiverésével csatlakozhatnak a C-csoport mezőnyéhez. Ugyanakkor Zimbabwe, Benin vagy Tanzánia búcsúja a kellemetlen kisiklás kategóriájába sorolható.
Előselejtező:
Mauritánia - Mauritius : 1-02-0
Eritrea - Dél-Szudán : - Eritrea visszalépett
Első selejtezőkör:
Libéria - Lesotho : 1-0, 0-2
Kenya - Comores-szigetek : 1-01-1Madagaszkár - Uganda : 2-10-1Mauritánia - Egyenlítői-Guinea: 1-0, 0-3Namíbia - Kongói Köztársaság : 1-0, 0-3Líbia - Ruanda : 0-00-3Burundi - Botswana : 0-0, 0-1Közép-Afrika - Bissau-Guinea : 0-0, 1-3Szváziföld - Sierra Leone : 1-1, 0-1Gambia - Seychelle-szigetek : - Gambia kizárvaSao Tomé és Principe - Benin : 0-2, 0-2Malawi - Csád : 2-0, 1-3Tanzánia - Zimbabwe : 1-0, 2-2Mozambik - Dél-Szudán : 5-0, 0-0
Második selejtezőkör:
Lesotho - Kenya : 1-0, 0-0
Uganda - Mauritánia : 2-01-0
Kongói Köztársaság - Ruanda : 2-00-2, büntetőkkel: 3-4
Botswana - Bissau-Guinea : 2-0, 1-1
Sierra Leone - Seychelle-szigetek: 2-0, - Seychelle-szigetek visszalépett
Benin - Malawi : 1-0, 0-1, büntetőkkel: 3-4
Tanzánia - Mozambik : 2-21-2


A-csoport
Az A-csoport legnagyobb favoritja az Afikai Nemzetek Kupájának címvédője és az idei világbajnokságon is jól szereplő Nigéria, ám a felkészülés cseppet sem gondtalan a nyugat-afrikai országban. A brazíliai VB után úgy tűnt, Stephen Keshi távozik a kispadról, azóta viszont a Nigériai Labdarúgó Szövetség (NFF) igyekszik megtartani a szövetségi kapitányt, aki a szeptemberi két mérkőzésen ugyan továbbra is irányítja majd a szuper sasokat, végleges megállapodást azonban még nem sikerült vele tető alá hozni. A mostani keretet sem ő hirdette ki hivatalosan, hanem a szövetség szóvívője, de alighanem azért a lista összeállításának hátterében Keshi döntései húzódnak meg. Továbbra sincs ugyanis a csapatban a sztárallűrjei miatt a mester által száműzött Uche Ikechukwu (Villarreal), de nem kapott meghívót a Stoke City két támadója, Peter Odemwingie és Victor Moses sem. A csapatkapitány hálóőr, Vincent Enyeama családi okok miatt volt kénytelen otthagyni az edzőtábort, viszont felépült sérüléséből a balhátvéd Elderson Echiejile (Monaco) és bekerült a keretbe a VB-n még nem szereplő Nosa Igiebor (Maccabi Tel Aviv), Sone Aluko (Hull) és Chinedu Obasi (Schalke). Mindeközben a korábbi NFF elnök, Aminu Maigari sportminiszter általi leváltása kivívta a FIFA nemtetszését, és emiatt júliusban már fel is függesztette egy időre Nigéria tagságát a világszövetség. Az augusztus végén tartott elnökválasztást ugyanakkor megint csak nem ismeri el érvényesnek a FIFA, így újabb szankciókat helyezett kilátásba, ha szeptember 8-ig nem helyezik vissza Maigarit a pozíciójába. Ráadásul Nigériát is elérte a Nyugat-Afrikában pusztító Ebola-járvány, mely hét halálos áldozatot követelt már az országban, így egy darabig az is kétséges volt, hogy valóban otthon rendezhetik-e meg a hazai mérkőzéseket, végül azonban különleges óvintézkedések mellett a Kongó elleni mérkőzésre az eredeti helyszínen, Calabarban kerülhet sor.
A csoport tagjai közül jelenleg talán Dél-Afrika pályázik a legnagyobb eséllyel a továbbjutásra. Az új szövetségi kapitány, Ephraim 'Shakes' Mashaba korábbi ígéretéhez híven nekiállt a vérfrissítésnek és kimaradtak a keretből olyan, korábban meghatározó játékosok, mint Siphiwe Tshabalala, Reneilwe Letsholonyane vagy Bernard Parker, az első számú kapus, Ithumeleng Khune pedig sérülés miatt dőlt ki a sorból. Ugyanakkor három játékos is meghívót kapott az egy hete az Afrika Kupa szereplést kivívó U20-as csapatból. Abafana bafana első mérkőzése rögtön fontos lehet, hiszen a nagy rivális Szudánotthonában kezdik meg a csoportküzdelmeket. Mohamed Abdallah 'Mazda' csapata elsősorban az afrikai BL-ben egész tisztességesen szereplő Al Hilal játékosaira épül. A Ruanda kizárásával a csoportkörbe lépő Kongói Köztársaság válogatottjának legújabb tehetsége a mindössze 18 esztendős Kader Bidimbou, aki a Szövetségi Kupában és az U20-as Afrika Kupa selejtezőkön már alaposan letette a névjegyét, hiszen legutóbbi négy mérkőzésén hét gólt szerzett. A csapatkapitány Delvin N'Dinga (Olympiakos) ugyanakkor sérüléssel bajlódik és esetleg csak a szerdai mérkőzésen lesz bevethető, Christopher Maboulou (Bastia), Brice Sambe (Marseille) és Christopher Samba (Dinamo Moszkva) pedig egyaránt visszautasította a meghívást. A korábban francia korosztályos válogatott Thievy Bifouma (Almeria) ezzel szemben debütálhat a csapatban és ott lesz többek között Prince Oniangué (Reims) és Ladislas Douniama (Guingamp). A vörös ördögök kispadján a kontinens nagy vándora, Claude Leroy ül, akinek pályafutását azért a nagyobb sikerek elkerülték.
Tipp a csoport továbbjutóira: Nigéria, Dél-Afrika
szeptember 5. péntek, 19.00, Omdurman
Szudán  - Dél-Afrika 
Szeptember 6. szombat, 18.00, Calabar
Nigéria  - Kongói Köztársaság 
Szeptember 10. szerda
Dél-Afrika  - Nigéria 
Kongói Köztársaság  - Szudán 


B-csoport
Akárcsak az A jelű kvartettben, a B-csoportban is egy VB-nyolcaddöntős csapat a legnagyobb esélyes, mégpedig Algéria. Vahid Halilhodzic a sikerek ellenére távozott a kispadról, helyét pedig a francia Christian Gourcuff vette át. Az új szövetségi kapitány a világbajnokságon szereplő játékosok közül kihagyta a keretből Mehdi Mostefát (Lorient) és a Közel-Keletre igazoló Hassan Yebdát, újonc lehet viszont Mehdi Zeffane (Lyon) és Ishak Belfodil (Parma). A balhátvéd Faouzi Ghoulam (Napoli) nemrég műtéten esett át, így az ő játékára nem lehet számítani. Nyáron a brazíliai sikerek után számos sivatagi róka is klubot váltott, ha néha a kelleténél több nehézséggel is. Közülük talán Yacine Brahimit lehet leginkább kiemelni, aki új klubjában, a Portóban is remek formában focizik. Algéria egyébként a FIFA világranglista legmagasabban jegyzett afrikai csapata (24.), az egyénként nyugodt felkészülést csak az zavarja, hogy a hazai ligából beválogatott néhány játékos egy ideje nem játszott tétmeccset a tragikus Ebossé-eset óta beszüntetett bajnokságban.
Az egyik legkeményebb ellenfél alighanem a legutóbbi két tornán egyaránt bronzéremig jutó Mali lesz, mely már a VB-selejtezők során is egy csoportban volt Algériával, és melytől az egyetlen vereségüket szenvedték el a sivatagi rókák. Most a sasok is új szövetségi kapitánnyal, a korábban már több jelentős afrikai válogatottnál is megforduló lengyel Henryk Kasperczakkal vágnak neki a sorozatnak. Ő is olyan rendkívül rutinos játékosokra épít, mint Fousseni Diawara (Tours), Seydou Keita (Roma) vagy Cheick Diabaté (Bordeaux), a felkészülési mérkőzések kudarcai miatt ugyanakkor kimaradtak többen is a korábbi alapemberek közül, mint például Samba Sow (Karabükspor), Mana Dembélé (Nancy) vagy Sambou Yatabaré (Olympiakos). Mivel az országban lassan rendeződik a feszült belpolitikai helyzet, ezért egyelőre úgy néz ki, játszhat is hazai pályán a sárga mezes csapat. Papíron kevesebb esélye van az első kettőbe kerülésre Etiópiának, ám afekete antilopok a VB-selejtezők során is kellemes meglepetést okoztak, a szövetség pedig igyekszik a legjobb körülményeket biztosítani a csapatnak, most például egy brazíliai edzőtáborban készülhettek a megmérettetésekre a kispadon a portugál Mariano Barrettóval. A magát már két selejtezőkörön átverekedő Malawitól már az is szép teljesítménynek számít, hogy idáig eljutottak, kíváncsian várjuk, képesek lesznek-e további bravúrokra a felszálló ágban lévő lángok, és 2010 után újra kijutnak-e a kontinenstornára.
Tipp a csoport továbbjutóira: Algéria, Mali
Szeptember 6. szombat, 15.00, Addis Abeba
Etiópia  - Algéria 
Szeptember 6. szombat, 21.00, Bamako
Mali  - Malawi 
Szeptember 10. szerda
Malawi  - Etiópia  Algéria  - Mali 


C-csoport
A harmadik csoport első kalapból kisorsolt tagja a tavalyi Afrikai Nemzetek Kupáján a döntőig jutó Burkina Faso, mely a VB-selejtezők rájátszásában is igen kemény küzdelmet vívott Algériával. A belga Paul Put által irányított válogatott alighanem az ország eddigi futballtörténetének legerősebb gárdája, így talán először fut neki úgy egy sorozatnak, hogy az esélyesek közé tartozik, és bizony láttunk már olyat, hogy az esélyesség szzokatlan terhe negatívan hat egy csapat teljesítményére. A keretben mindenesetre nincsenek különösebb változtatások, egyedül a dél-afrikai Free State Stars-ba igazoló kapus, Daouda Diakité szenvedett borzasztó peches módon, már új klubja első meccsén súlyos sérülést, így ő nagyjából fél évig nem léphet pályára. Továbbra is ott van viszont a csődörök között a Finnországba igazoló Arisitide Bancé, Jonathan Pitroipa (Al Jazira), Bakary Koné (Lyon), Alain Traoré (Lorient) és öccse, az idei szerzonra a Chelsea-ből a Vitesse-nek kölcsönadott Bertrand Traoré is.
Velük esetleg Gabon lehet leginkább versenyben, ahol a csoport legnagyobb sztárját, Pierre-Emerick Aubameyangot (Dortmund) találjuk, miközben az új szövetségi kapitány, a Portóval 2004-ben még csapatkapitányként BL-győztes, edzői karrierjét azonban csak most kezdő Jorge Costa kihagyta a Kínába igazoló Eric Moulounguit, valamint a szintén kiöregedőben lévő Daniel Cousint. A párducok felkészülését sérülés nem nagyon zavarta, így velük lehet a kapuban Didier Ovono (Oostende), a védelemben Bruno Ecuélé Manga (Cardiff), a támadók között pedig Frédéric Bulot (Charlton) is. Első mérkőzésük rögtön akár sorsdöntő is lehet, hiszen a legnagyobb vetélytárs, Angola lesz az ellenfél. A fekete antilopok is egy új kapitánnyal, Romeu Catato Filémonnal készülnek, akinek meghívására több mint egy év szünet után visszatérhet a Valladolidból nemrég a Rayo Vallecanóba igazoló Manucho, de két Belgiumban légióskodó új arc, Dolly Menga (Lierse) et Clinton Mata (Charleroi) is felbukkan a 27-es keretben. A kvartett negyedik tagja, Lesothokellemes meglepetést okozva lépett túl Libérián és Kenyán, a további bravúrokra viszont nincs túl sok esély, hiszen a krokodilok még sohasem jutottak ki egyetlen kontinenstornára sem.
Tipp a csoport továbbjutóira: Burkina Faso, Gabon
Szeptember 6. szombat, 18.00, Libreville
Gabon  - Angola 
Szeptember 6. szombat, 18.00, Ouagadougou
Burkina Faso  - Lesotho 
Szeptember 10. szerda
Angola  - Burkina Faso Lesotho  - Gabon 


D-csoport
A D-csoport talán a legkeményebb a hét kvartett közül, hiszen a négy csapat közül három is a kontinens hagyományosan nagy csapatai közé tartozik és kettő megjárta az idei világbajnokságot is. Favoritnak alighanem mégis Elefántcsontpart tekinthető a leginkább, ahol az újabb sikertlen VB után búcsúzó Sabri Lamouchi helyét az az Hervé Renard vette át, aki a 2012-es döntőben éppen az elefántok ellen vezette győzelemre akkori csapatát, Zambiát. Az új szövetségi kapitánynak némileg új csapatot is kell rögtön építenie, hiszen az elefántcsorda vezére, Didier Drogba még kinevezése előtt visszavonult a válogatottságtól, és egyelőre Renard hiába próbálta meg rávenni a visszatérésre, melynek okaként a Chelsea-be visszatérő csatár Yaya Touréval való konfliktusáról is pletykálnak. Nem szerepel a legújabb keretben két korábbi védő, Kolo Touré (Liverpool) és Didier Zokora (Belediyespor) sem, a támadók közé viszont visszatért a csapatba a VB keretből állítólagos sérülése miatt kiszelektált és ezzel vérig sértett Seydou Doumbia (CSzKA Moszkva), a valaha a Honvédban is megfordult Benjamin Angoua (Guingamp), valamint a Marseille futógépe Brice Dja Djédjé. A kiesett középhátvédek helyén debütálhat akár a francia korosztályos válogatottakat végigjárt Lamine Koné (Lorient). A felkészülés során némi riadalomra adott okot, hogy az elefántcsontparti egészségügyi minisztérium a Nyugat-Afrikában megjelenő Ebola-járvány miatt betiltott minden nemzetközi sportrendezvényt az országban, ám végül a CAF kizárással való fenyegetésének hatására ezt visszavonták.
Kamerun válogatottja a több mint csúfos VB-szereplés ellenére azon kevesek közé tartozik, mely nem új szövetségi kapitánnyal vág neki a selejtezősorozatnak, hanemigencsak faramuci módon továbbra is Volker Finke irányítja a szelídíthetetlen oroszlánokat. Tisztogatás inkább a szakmai stábban és a játékosok között történt, Sameul Eto'o (Everton), Achilel Webó (Fenerbahçe), a Közel-Keletre tartó Jean II Makoun be is jelentette, hogy többet nem húzza magára az oroszlánfejes mezt, Alex Song az eltiltását tölti, míg Joël Matip (Schalke) és Jean Marie Dongou (Barcelona B) visszautasította a mostani meghívást. Hogy mire lesz képes az új csapatkapitány, Stéphane M'Bia (Sevilla) és a nemzetközi szinten ismeretlenebb játékosokból összeverbuvált gárda, azt elég nehéz megjósolni. A Kongói Demokratikus Köztársaság két klubja is eljutott idén az afrikai BL elődöntőibe, melyek közül az AS Vita Club teljesítménye számít nagyobb meglepetésnek. Nem csoda hát, hogy a vezetőedzőt, Jean-Florent Ibengét nevezték ki a megüresedő szövetségi kapitányi posztra, aki 12 játékost be is válogatott az egyesületéből. A leopárdok közül hiányozni fog sérülés miatt az Angolában légióskodó csapatkapitány, Trésor Mputu és Dieumerci Mbokani (Dinamo Kijev) is. A csoport nyitómeccsén a hírhedt hangulatú lubumbashi katlanban rögtön élet-halál harcot vívhatnak egymással a leopárdok és  aszelídíthetetlen oroszlánok. Ilyen társaságban elméletileg nem sok esélye van Sierra Leonénak, különösen úgy, hogy a légiósokból álló csapatnak a felkészülését is folyamatosan külföldön kell megoldani az észak-ír szövetségi kapitánynak, Johnny McKinstry-nek, és hazai mérkőzéseiket sem játszhatják majd az Ebola-sújtotta országban.
Tipp a csoport továbbjutóira: Elefántcsontpart, Kongói DK
Szeptember 6. szombat, 15.00, Lubumbashi
Kongói Demokratikus Köztársaság  - Kamerun 
Szeptember 6. szombat, 19.00, Abidjan
Elefántcsontpart  - Sierra Leone 
Szeptember 10., szerda
Kamerun  - Elefántcsontpart 
Sierra Leone  - Kongói Demokratikus Köztársaság 


E-csoport
Ghánában a gyengébb VB-szereplés után is a posztján maradhatott Kwesi Appiah, így nem meglepetés, hogy a Brazíliában balhézó Sulley Muntari (Muntari) és Kevin Prince Boateng (Schalke) nem szerepelnek a jelenlegi keretben, mint ahogy Michael Essien (Milan) és Adam Kwarasey (Stromsgodset) kapus sem. A védők között ott van viszont Baba Rahman (Augsburg) és Jeffery Schlupp (Leicester) is, míg a csatárok között új név lehet David Accamé (Helsinborg). A csapatkapitány továbbra is a nyáron hatodik találatával a VB-k legeredményesebb afrikai játékosává avanzsáló Asaomoah Gyan (Al Ain), aki mellől nem fognak hiányzoni az Ayew testvérek sem. A négyszeres bajnok fekete csillagok 1982-ben nyerték meg utoljára az Afrikai Nemzetek Bajnokságát, azóta kétszer a döntőben, négyszer az elődöntőben véreztek el, így 32 év szünet után szeretnének már újra felülni a kontinens futballjának trónjára, ám ehhez előbb a selejtezőkön egy elég kiegyensúlyozott csoportban kellene bizonyítaniuk.
A kihívók között talán most Guineát lehetne elsősorban megemlíteni, de a Syli nemzetiegyüttesnek is komoly problémát okoz az Ebola, így például első meccsüket is Casablancában kénytelenek megrendezni. Ráadásul sérülés miatt hiányzoni fog három alapember: Mohamed Yattara (Lyon), Sadio Diallo (Lorient) és a francia válogatott Paul bátyja, Florentin Pogba (Saint-Étienne) is. A csapatot már négy éve irányító francia Michel Dussuyer így leginkább Kévin Constant-ra (Trabzonspor) és Ibrahima Contéra (Zulte Waregem) támaszkodhat a régi emberei közül, viszont a Red Bull Salzburgagl berobbanó Naby Keita személyében akár egy ígéretes újoncot is avathat. Togo válogatottjába ugyanakkor Didier Six távoztával és egy hazai kapitány, Tchanilé Tchakala kinevezésével visszatért a legnagyobb sztár, Emmanuel Adebayor (Tottenham) és a Reims kapusa, Kossi Agassa is. A Franciaországban született Mathieu Dossevit (Olympiakos) is sikerült meggyőzni, hogy csatlakozzon a karvalyokhoz, ő azonban adminisztrációs problémák miatt nem kapta még meg az útlevelét és az első összecsapást ki kell hagynia. Mindenesetre ebben a csoportban a legnehezebb talán megjósolni a második továbbjutó kilétét. A selejtezőkből érkező Uganda új reménysége, az év eleji Afrika Nemzetek Bajnokságánberobbanó, mindössze 18 esztendős Yunus Sentamu (AS Vita Club). A darvak szerb szövetségi kapitányának, Milutin 'Micho' Sredojevic-nek a munkáját sérülések nem nehezítik, a nagy népszerűségnek örvendő csatár, Brian Umony pedig nagyon szeretne már közel öt éve tartó válogatott góltalanságának véget vetni.
Tipp a csoport továbbjutóira: Ghána, Guinea
Szeptember 5. péntek, 22.00, Casablanca
Guinea  - Togo 
Szeptember 6. szombat, 18.00, Kumasi
Ghána  - Uganda 
Szeptember 10. szerda
Uganda  - Guinea 
Togo  - Ghána 


F-csoport
A hét csoport közül a leggyengébbnek az F-tűnik, ahová az első kalapból is "csak" Zambiakerült. A 2012-es Afrikai Nemzetek Kupáját nagy meglepetésre elhódító rézlövedékekeredményei Hervé Renard távoztával nem olyan jók, mint korábban, így Patrice Beaumelle nem is maradt sokáig a kispadon, hanem követte Renard-t és most már az ő munkáját segíti az elefántoknál. Zambiában eközben az új szövetségi kapitány Honour Janza lett, aki az afrikai BL-ben vitézkedő kongói TP Mazembe játékosaival próbálja felrázni a támadójátékot, hiszen az ott légióskodó Rainford Kalaba és Kabaso Chongo mellé most még két új ember is meghívót kapott: Jonas Sakuwaha és Given Singuluma. A keretbe bekerült három játékos az U20-as válogatottból is és a Szudán elleni hazai pályán 3-1-re megnyert felkészülési mérkőzés ad is okot a bizakodásra, bár azon a később érkező európai légiósok, Emmanuel Mayuka (Southampton), Nathan Sinkala (Grasshoppers) és Stopilla Sunzu (Sochaux) még nem is vettek részt.
Zöld-foki Köztársaság tavaly hatalmas meglepetésre a negyeddöntőig menetelt az Afrikai Nemzetek Kupáján, majd csak egy játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt elvesztett három pont miatt maradt le a VB-selejtezők rájátszásáról. Az akkori sikeredző, a civilben légiforgalom-irányító Lúcion Antunes azóta az angolai Progressót irányítja, útódja pedig Rui Aguas lett. A továbbjutás már elvárás a kék cápáktól, akiknek így az esélyesség merében új terhével is meg kell küzdeniük. Az első mérkőzésükön Fernando Varela (Steaua) még eltiltását fogja tölteni, Zambia ellen azonban már visszatérhet majd a csapatba, viszont játékra kész a Ryan Mendes (Lille), Platini (CSzKA Szófia) és akár az újoncként bevethető Jeffrey Fortes (Dordrecht). A második helyért folytatott köüzdelelmbe még könnyen beleszólhat a kiegyensúlyozott csoport másik két tagja is. Niger például az utolsó előkészületi mérkőzésén magabiztos játékkal győzte le 2-0-ra Ugandát. A csapat legnagyobb sztárja a Vitoria Guimaraesből a Maritimóba igazoló Moussa Maazou, sérülés pedig nem hátráltatta a felkészülésüket. Ugyanakkor a mena antilopok háza tája sem mentes a botrányoktól. A szövetségi kapitány Gernot Rohr ugyanis állítása szerint közel egy éve nem kap fizetést és a minap már távozásával fenyegetőzött. A Joao Chissano által irányított Mozambik esélyei sem kilátástalanok, hiszen soraikban tudhatják a Rennes sziklakemény hátvédjét, Mexert, a portugál Nacional játékosát, Reginaldot vagy a Levante játékosát, Simaot. Bár a mambák nem gyakori résztvevői a kontinenstornának, egy-egy mérkőzésne megszorongathatják ellenfeleiket.
Tipp a csoport továbbjutóira: Zambia, Zöld-foki Köztársaság
Szeptember 6. szombat, 15.00, Ndola
Zambia  - Mozambik 
Szeptember 6. szombat, 18.30, Niamey
Niger  - Zöld-foki Köztársaság 
Szeptember 10. szerda
Mozambik  - Niger 
Zöld-foki Köztársaság  - Zambia 


G-csoport
A G jelű kvartett leginkább az, amit a D mellett akár "halálcsoportnak" lehet titulálni, hiszen három nagy hagyományokkal rendelkező válogatott is ide került. A hét győzelmével az Afrikai Nemzetek Kupája csúcstartójának számító Egyiptom labdarúgása a belpolitikai válság hatására némileg visszaesett és a legutóbbi két tornára nem is sikerült kvalifikálniuk magukat a fáraóknak. Miután a VB-selejtező csoportjukban száz százalékos teljesítménnyel végeztek, a rájátszásban elbuktak Ghánával szemben, így az amerikai Bob Bradley távozott is a kispadról. Utódja Shawky Gharib lett, aki korábban a 2006 és 2010 között zsinórban háromszor kontinensbajnoki címig jutó sikeredző Hassan Shehata segítőjeként dolgozott, de 1986-ban még játékosként is elhódította már a kupát. Csapata elsősorban a hazai ligában szereplő játékosokra és különösen az Al Ahly és a Zamalek futballistáira épül, de természetesen jelentős szerep várhat Mohamed Salahra (Chelsea), Ahmed Hegazyra (Fiorentina) vagy Ehmed El-Mohamadyra (Hull City) is. Az utolsó felkészülési mérkőzésen kissé vérszegény játékkal csak 1-0-ás sikert arattak Kenya ellen, igaz, ezt biztonsági okokból még zárt kapus mérkőzésen. Ugyanakkor nagy öröm lehet az egyiptomi szurkolók számára, hogy a szerdai Tunézia elleni derbin már ott lehetnek majd a kairói International Stadium lelátóin.
Még annál a rangadónál is nehezebbnek ígérkezik a fáraók első csoportmeccse, hiszenSzenegál vendégeként kell majd helytállniuk. Noha egy Ebola esetet már ott is diagnosztizáltak, a CAF végül engedélyt adott arra, hogy Dakarban rendezzék meg a találkozót, amire hatalmas az érdeklődés. Terenga oroszlánjai ugyanis a vb-selejtezőket egy korábbi büntetés miatt végig idegenben voltak kénytelenek megvívni, így most több mint egy év szünet után térhet vissza a nemzeti csapat saját közönségéhez, és a válogatottnak már az edzéseit is közel 20 ezer néző tekintette meg! A kispadon továbbra is az egykori legendás francia futballista, Alain Giresse ül, aki túlélte a VB-seleztezők rájátszásának elbukását, annak ellenére, hogy továbbra sem szavaz bizalmat a közönségkedvenc Papiss Cissének (Newcastle) és Diafra Sakhónak (West Ham). A szövetségi kapitány keretében új emberként felbukkan Pape Demba Camara (Sochaux) kapus és Moussa Konaté (Krasnodar). A felkészülés során a legnagyobb érvágás Demba Ba (Besiktas) elvesztése, ám nélküle is igencsak kemény feladat elé állíthatják Egyiptomot. És akkor még nem is említettük a csoport harmadik nagyágyúját, Tunéziát. A kárthágói sasokat új szakember, a belga Georges Leekens irányítja, aki a régebbi emberek közül kihagyta Hamdi Harbaouit (Lokeren), míg Aymen Abdennour (Monaco) játékára sérülés miatt nem számíthat. de meghívót küldött a Bordeaux remek szezonkezdésében kulcsszerepet játszó Wahbi Khazrinak, valamint öt játékosnak is az afrikai BL-csoportját megnyerő CS Sfaxienből, több más hazai ligában szereplő labdarúgóval egyetemben, mint például a marseille-i gyengélkedés után hazatérő Saber Khalifa. Kis túlzással ebben a kvartettben Botswanától az is meglepetés lenne, ha pontot szerezne, ám az idén már az angol világvándor, Peter Butler által irányított zebrák 2012-ben már szolgáltattak egy nagy szenzációt, amikor többek között Tunézia előtt nyerték meg a selejtezőcsoportjukat és kivívták egyetlen részvételüket az Afrikai Nemzetek Kupájának történetében.
Tipp a csoport továbbjutóira: Egyiptom, Szenegál
Szeptember 5. péntek, 22.00, Dakar
Szenegál  - Egyiptom 
Szeptember 6., szombat, 21.15, Monastir
Tunézia  - Botswana 
Szeptember 10. szerda
Botswana  - Szenegál 
Egyiptom  - Tunézia 


A hétvége teljes programja(az időpontok magyarországi idő szerint, streamek vadászhatóak például itt: 1 2 3)
szeptember 5. péntek
19.00, Omdurman Szudán  - Dél-Afrika  (A-csoport)
22.00, Casablanca Guinea  - Togo  (E-csoport)
22.00, Dakar Szenegál  - Egyiptom  (G-csoport)
Szeptember 6. szombat
15.00, Addis Abeba Etiópia  - Algéria  (B-csoport)15.00, Lubumbashi Kongói DK  - Kamerun  (D-csoport)15.00, Ndola Zambia  - Mozambik  (F-csoport)18.00, Calabar Nigéria  - Kongói Köztársaság  (A-csoport)18.00, Libreville Gabon  - Angola  (C-csoport)18.00, Ouagadougou Burkina Faso  - Lesotho  (C-csoport)18.00, Kumasi Ghána  - Uganda  (E-csoport)18.30, Niamey Niger  - Zöld-foki Köztársaság  (F-csoport)19.00, Abidjan Elefántcsontpart  - Sierra Leone  (D-csoport)21.00, Bamako Mali  - Malawi  (B-csoport)21.15, Monastir Tunézia  - Botswana  (G-csoport)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése