2014. szeptember 11., csütörtök

ANK-selejtezők - nigériai gyengélkedés és az ex-Videotonos gólja

A múlt hétvégén rendezett első forduló után szerdán már a második kört rendezték meg a 2015-ös Afrikai Nemzetek Kupájának selejtezőcsoportjaiban. Az első fordulóban gyengélkedő "nagyok" küzül Ghánának sikerült idegenben győznie, viszont a címvédőNigériának nem jött össze teljes mértékben a javítás, csak egy pontra futotta a szuper sasok erejéből. Még rosszabbul járt a hét korábbi győzelmével rekorder Egyiptom, mely elszenvedte második vereségét is, és igencsak közel került ahhoz, hogy zsinórban harmadszor is elbukja a kontinenstorna selejtezőit. MindeközbenKamerun alaposan átalakított és megfiatalított csapata a hétvégi jó rajt után ezúttal a favorit Elefántcsontpartot is valósággal kiütötte, a Zöld-foki Köztársaság a nemrég még a Videotonban játszó Zé Luis góljával és Stopirával a kispadon pedig már a második meccsét is megnyerte. Száz százalékos egyelőreAlgériaBurkina FasoSzenegál és Tunézia is, valamint nagy meglepetésre az előselejtezőkből csak Ruanda kizárása miatt továbbjutó Kongói Köztársaság. A küzdelmek október 10-11-én folytatódnak a harmadik fordulóval, amikor is minden csapat azzal a csoportellenfelével találkozik, mellyel eddig még nem, majd pár nappal később, október 15-én a negyedik fordulóban rögtön a pályaválasztói jogot megcserélve is összecsapnak ugyanazok a válogatottak. Tekintsük most azonban át a szerdai mérkőzések eseményeit, és nézzük meg, kik állnak jelenleg a csoportok továbbjutást jelentő első két helyén.
(összefoglalók az eredeményekre kattintva elérhetőek)




A-csoport
 Dél-Afrika 0-0 Nigéria 
A VB után lejáró szerződése meghosszabbításáról folyamatosan tárgyalásban lévő, egyelőre csak ideiglenes kontraktussal kapitánykodó Stephen Keshi fiai egy kellemetlen hazai blamával kezdték meg a selejtezősorozatot, így nagyon szükségük lett volna egy bravúros sikerre a remek győzelemmel rajtoló dél-afrikai válogatott otthonában. A csoport rangadója mégis némi csalódást okozott, ugyanis nem csak gólt nem láthatott a közönség, de sok helyzetet sem sikerült kialakítaniuk a csapatoknak. A 'Shakes' Mashaba keze alatt éppen újjáépülő bafana bafana egy csatárral állt fel, bár kezdőbe került a legutóbb csereként duplázó Sibusiso Vilakazi (Bidvest Wits) is, míg a szuper sasok immár az első perctől a soraikban tudhatták a Kongó ellen eleinte még pihentetett Emmanuel Emenikét (Fenerbahce) is, ám mindhiába. Az első félidőben Nosa Igiebor (Maccabi Tel-Aviv) talán egyetlen helyzetként feljegyezhető próbálkozása elkerülte a kaput, a szünet után nem sokkal pedig Ahmed Musa (CSzKA Moszkva) remek beadása után a hazai ligából beválogatott csatár, Christian Osagona (Enugu Rangers) is hiába küldött veszélyes fejest a kapura, Erick Mathohónak (Kaizer Chiefs) sikerült a gólvonalról kivágnia a labdát. Sőt, a nigériaiak a hajrában majdnem elveszítették a mérkőzést, amikor az ezúttal csak csereként pályára lépő Tokelo Rantie (Bournemouth) lefutotta a vendégvédőket, és egy az egyben állt szembe Austin Ejide kapussal (Hapoel Beer Sheva), ám a csapatkapitány Vincent Enyeamát helyettesítő hálóőr hárítani tudott. Az idegenbeli döntetlennel Nigéria ugyan még nincs kint a maga okozta slamasztikából, viszont az októberi, Szudán elleni két mérkőzésen javíthat pozícióján.
 Kongói Köztársaság 2-0 Szudán 
Miután a Kongói Köztársaság válogatottja egyszer márkiesett a selejtezőkön, majd Ruanda kizárásával mégis lehetőséget kapott a sorozat folytatására, a hétvégén egy bravúros nigériai győzelemmel kezdte meg a csoportkört Claure Le Roy gárdája, így valóságos népünnepély várta a vörös ördögök hazai meccsét Pointe Noire-ban, és a kedvencek nem is okoztak csalódást lelkes szurkolóiknak. Ráadásul most visszatérhetett a középpályára a sérüléséből felépülőcsapatkapitány, Delvin Ndinga (Olympiakos) és a védő Igor Nganga (Aarau) is, így a hazai gárda nagyon hamar meg is szerezte a vezetést. A 3. percben a hétvégi meccs hőse, Thievy Bifouma (Almería) adott be balról szögletet, amit a védőket megelőzve csúsztatott a hálóbaFérébory Doré (CFR Cluj). A folytatásban a kongóiak már kényelmesebben játszhattak, de a sivatagi sólymok is csak apróbb helyzeteket tudtak kialakítani, aztán a hosszabbításban, a 92. percben egy felívelt labdánál Moez Mahjoub kapus rosszul mozdult ki kapujából, így Prince Oniangué (Reims) elfejelhette mellette a labdát és bebiztosíthatta a győzelmet. Az októberi harmadik és negyedik fordulóban Mohamed Abdallah 'Mazda' fiaira két nagyon nehéz mérkőzés vár Nigéra ellen, ahol könnyen el is szállhatnak a továbbjutásért folyó versenyben, míg a vörös ördögöknek a Dél-Afrika elleni, nagyon izgalmasnak ígérkező összecsapások következnek.
A csoport állása:



B-csoport
 Malawi 3-2 Etiópia 
A legutóbbi ANK-ra eljutó Etiópia egy hazai vereséggel indított, melyet azonban még lehetett magyarázni azzal, hogy az ellenfél, Algéria, jelenleg a kontinens legtöbbre taksált csapata volt, azonban az előselejtezőkből érkező Malawi ellen mindenképpen javítaniuk kellett volna a portugál Mariano Barretto tanítványainak. Ez végül egyáltalán nem sikerült, hiszen a walia antilopok újabb vereséget szenvedtek, és két forduló után szerzett nulla pontjukkal elég kellemetlen helyzetbe kerültek. A szerdai mérkőzésen az első gólt a lángok a 18. percben szerezték, a Dél-Afrikában légióskodó csatár, Atusaye Nyondo(Tuks FC) találatával, ezt azonban a szintén dél-afrikai csapat alkalmazásában állóGetaneh Kedebe (Bidvest Wits) még kiegyenlítette a félidő legvégén. A 62. percben újra a hazaiaknál volt az előny, a hazai ligában szereplő Frank Banda (Silver Strikers) juttatta a labdát a vendégek hálójába, majd alig három perccel később Nyondo már újra betalált. Etiópiának akárcsak legutóbb, most is a hosszabbításban sikerült még egy gólosra faragnia a hátrányát, ezúttal a svédországi születésű, és az ottani másodosztályban játszó Yussuf Saleh (IK Sirius) révén, ám egyenlítésre már nem maradt idő. Young Chimodzi győztes fiaira most két nagyon nehéz meccs vár Algériával, ahol már a pontszerzés is bravúrnak számítana, míg a walia antilopok a versenybenmaradásért küzdenek majd Mali ellen.
 Algéria 1-0 Mali 
Algéria jelenleg a FIFA világranglistáján a legelőkelőbb helyen álló afrikai válogatott (24.), és nagyon úgy tűnik, hogy Vahid Halilhodzic távozása sem veti vissza a csapat formáját. Az új szövetségi kapitány, Christian Gourcuff ugyanis immár második tétmeccsén is győzelemre vezette a sivatagi rókákat, ráadásul ezúttal a legnagyobb vetélytárs, Mali ellen. Pedig a legutóbbi két Afrika Nemzetek Kupáján egyaránt bronzéremig jutó sasokat nagyon fűtötte a visszavágás vágya a világbajnoki selejtezőkön elszenvedett vereségért, idegenben azonban ezúttal sem sikerült felülmúlniuk az észak-afrikaiakat. Riyad Mahrez már a 10. percben megszerezhette volna a vezetést a zöldeknek, ám nagy helyzetben a kaput sem sikerült eltalálnia, majd pár perccel később Saphir Taider (Sassuolo) a keresztlécet trafálta telibe szabadrúgásból. Mali legnagyobb helyzete a második félidőben, a 61. percben maradt ki, amikor Mustapha Yatabaré (Trabzonspor) lövését Raïs Mbolhi (Philadelphia) hárította, a kipattanót pedig Bakary Sako (Wolverhampton) elhibázta. Az elszalasztott lehetőség akkor vált még fontosabbá, amikor nyolc perccel később Mamoutou N'Diaye megkapta második sárga lapját, és az Afrika-specialist Henry Kasperczak által irányított csapat tíz emberre fogyatkozott. Az emberelőnyt a hazaiaknak a 83. percben sikerült gólra váltaniuk, amikor egy Mahrez által középre tekert szabadrúgására Carl Medjani (szintén Trabzonspor) érkezett, és Oumar Sissoko hálójába fejelte a győztes találatot. Az eset szépséghibája, hogy a gólszerző méteres lesről várta a beívelést, ám a játékvezető és partjelzője ezt nem vették észre. A papírformának megfelelő vereséggel azonban Malinak sincs oka keseregni, októberben Malawi ellen bizonyíthatják a sasok, hogy továbbjutó helyet érdemelnek.
A csoport állása:



C-csoport
 Angola 0-3 Burkina Faso 
A legutóbbi Afrikai Nemzetek Kupáján döntőig jutó burkina fasói csapat alighanem az ország focitörténetének legerősebb válogatottja, de úgy tűnik, hogy az esélyesség terhe sem köt béklyót a lábakra. Legutóbb hazai pályán, ezúttal pedig idegenben nyújtottak nagyon magabiztos teljesítményt acsődörök. Angolában már a 6. percben veszélyes löketet küldött a kapura Alain Traoré (Lorient), ám ekkor még sikerült hárítania a hazaiak kapusának, Dominique-nek. A 43. percben azonban már nem volt ellenszer, Jonathan Zongo (Almería) készített le egy labdát Arisitide Bancénak (Helsingin JK), aki azt a bal alsó sarokba vágta. Négy perc telt csak el a második félidőből, amikor tovább növelte előnyét a belga Paul Put által irányított csapat. Ekkor Germain Sanou kapus (Saint-Étienne B) kirúgását tette tovább jól Alain Traoré, és Jonathan Pitroipa a lemaradó védőktől nem zavartatva helyezhetett a kapuba. A nemrég az Egyesült Arab Emirátusokba igazoló burkina fasói közönségkedvenc az 58. percben megduplázta góljai számát, ekkor egy az angolai védelmet teljesen szétziláló akció végén Bancé forintos labdáját terelte a hálóba. Pitroipa aztán a mesterhármashoz is közel járt pár perccel később, ám a kapuson már túljútó labdáját ekkor Genseric Kusunga kivágta a gólvonalról. Az utolsó percben még a fekete antilopokkihagytak egy nagy szépítési lehetőséget Chara révén, bár már az sem változatatott volna sokat igen reménytelenné váló helyzetükön. Ha Romeu Filemón tanítványai a két októberi, Lesotho elleni mérkőzésen nem táltosodnak meg, alighanem lemondhatnak a jövő évi kontinenstornáról.
 Lesotho 1-1 Gabon 
A már az előselejtezőből a csoportkörbe jutással is kisebb meglepetést szerző Lesotho megszerezte első pontját, mégpedig a győzelemmel rajtoló Gabon ellen. Pedig a krokodilok már az első félidőben emberhátrányba kerültek, ugyanis a kapusuk, Mohau Koenane a 36. percben kézzel mentett a tizenhatos vonalán kívül, így pedig piros lapot kapott. Ennek ellenére a hazaiak szerezték meg a vezetést a 60. percben Emmanuel Lekhanya (FC Likhopo) góljával, valósággal eksztázisba hozva ezzel a lelkes közönségüket. Hátrányba kerülve a párducok megpróbáltak nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni, és a 74. percben be is találtak a hálóba, ám a játékvezető, valószínűleg tévesen, les miatt érvénytelenítette a találatot. Az egyenlítés végül a 80. percben jött össze, amikor a Celta Vigóban pallérozódó Levy Madinda egy remek távoli bombával lőtte ki a jobb alsó sarkot. A döntetlennel azért a gaboni szövetségi kapitány, az egykor a Porto csapatkapitányaként BL-t nyerő Jorge Costa nem volt maradéktalanul elégedett, hiszen most két Burkina Faso elleni összecsapás vár csapatára, melyeken a mostaninál jóval nehezebb lesz helyt állni.
A csoport állása:



D-csoport
 Kamerun 4-1 Elefántcsontpart 
A D-csoport rangadója előtt Elefántcsontparton még az szolálgatott leginkább témát a helyi futballsajtó számára, hogy a keretben már nem szereplő, 121 válogatottságával rekorder Didier Zokora bejelentette, hogy többet nem lép pályára a narancs mezben, az új szövetségi kapitány, Hervé Renard pedig négy, egyébként nem alapember játékost a pletykák szerint fegyelmezetlenségeik miatt, a hivatalos verzió szerint szakmai okokból kitett a keretből (köztük az egykori kispesti Benjamin Angouát). Mindeközben a kameruni válogatottnál a VB utáni tisztogatások nagy túlélője, Volker Finke a második fényes győzelmét könyvelhette el Samuel Eto'o száműzése óta. A gólok sorát a hétvégén első válogatottságán rögtön góllal debütáló, mindössze 21 esztendős Clinton N'Jie (Lyon) nyitotta meg a 15. percben egy szerencsésen megpattanó lövéssel, ám tíz perccel később egyenlítettek az elefántok. A jobbhátvéd, Serge Aurier (PSG) éles és veszélyes centerezésébe vetődött bele az élete első felnőttmeccsét szombaton a válogatottban játszó Fabrice Ondoa kapus (Barcelona B), ám a kipattanótYaya Touré (Manchester City) a hálóba vágta. A 37. percben viszont már újra aszelídíthetetlen oroszlánoknál volt az előny, Eric Maxim Choupo-Moting (Schalke) löbbölését egy vendég védő épp tökéletesen csúsztatta a 22 esztendős Vincent Aboubakar (Porto) elé, aki Boubakar Barry kapus mellett kilőtte a hosszú sarkot. A belga Lokerenben légióskodó hálóőr megpróbáltatásai ezzel még nem értek véget, az 54. percben N'Jie tálalt remekül Aboubakar elé, és az előző szezonban még a Lorient-ban a Ligue 1 góllövőlistájának második helyén végző csatár védhetetlenül tekert a jobb felső sarokba. A 76. percben aztán újra remek tanúbizonyságát adta a hazaiak két új üdvöskéje annak, hogy mennyire jól megértik egymást a pályán. Ezúttal Aboubakar adott remek passzt N'Jiének, aki mellel maga elé vette a labdát, majd mielőtt földet ért volna a hálóba zúdította azt, és ezzel kiütésessé tette a vendégek vereségét. Az azért még mindenképpen a mérkőzés krónikájához tartozik, hogy mezőnyben azért inkább Elefántcsontpart birtokolta a labdát, a statisztikák szerint a kameruniak legtöbbet labdába érő játékosa nem más, mint Ondoa kapus volt (45 alkalommal). Nem csoda, ha Hervé Renard a meccs utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy meg kell változtatnia csapata stílusát, hiszen hiába játszottak az elefántok már a VB-n is mindig fölényben, ellenfeleik rendre lekontrázták őket.
 Sierra Leone 0-2 Kongói DK 
Az országban pusztító Ebola-járvány miatt Sierra Leone "hazai" meccsét is kénytelen volt idegenben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban lejátszani, amivel a vereséggel kezdő leopárdok nagy lehetőséget kaptak a javításra. Csakhogy Florent Ibenge fiai az első félidőben megint nagyon gyenge produkcióval rukkoltak elő, hiába dominálták a játékot, helyzetet nem sikerült kialakítaniuk, sőt, a Leone Stars akár Mohamed Kamara (Bolton), akár Kei Kamara (Midlesbrough) lövéseinél vezetéshez is juthatott volna. A második félidőre aztán rendezték a sorokat a kongóiak, és az 52. percben Jean Kasusula (TP Mazembe) szerencsésen megpattanó beadását Firmin Ndombe Mubele(Vita Club) a hálóba pofozta. A remélt jó folytatás azonban elmaradt, az újabb találatra a 88. percig kellett várni, amikor is Cédric Mabwati (Osasuna) beadásából a csereként pályára lépő Jeremy Bokila (Tyerek Groznij) volt eredményes, így Kidiaba kapus újra bemutathatta fura gólörömét, a közönség pedig megünnepelhette a csapatot. Az októberi fordulókban az északír Johnny McKinstry által irányított Sierra Leone Kamerunnal fog kétszer összecsapni, míg könnyen lehet, hogy a leopárdokra ki-ki csaták várnak Elefántcsontpart ellen.
A csoport állása:



E-csoport
 Uganda 2-0 Guinea 
Uganda egy ígéretes döntetlennel kezdte meg a csoportkört Ghánában, most pedig ezt sikerült hazai pályán egy győzelemmel megfejelnie a szerb 'Micho' Sredojevic által irányított válogatottnak. Pedig az első kör után Guinea még vezette a kvartettet, hiszen az Ebola-járvány miatt semleges pályán, Casablancában lejátszott "hazai" meccsükön két vállra fektették a sorozatnak nagy reményekkel nekivágó Togót, ám a folytatás már nem sikerült ilyen jól a Syli nationalnek. A hazaiak első gólját a 21. percben a Kenyában légióskodó balhátvéd, Godfrey Walusimbi (Gor Mahia) beadása után szerezte meg a dél-afrikai Premier League-ben szereplő Geoffrey Massa (Tuks FC). A vendégek ezután hiába veszélyeztettek előbb Keita Naby (Red Bull Salzburg), majd Soumah Seydoumba (Slovan Bratislava) révén, kimaradtak a helyzeteik, a 41. percben pedig a portugál másodosztályból beválogatott William Luwagga (Covilha) remek passza utánMassa megduplázta góljai számát és egyben a darvak előnyét is. A második félidőben elkeseredetten rohamozott Michel Dussuyer csapata a szépítésért, ám nem sikerült kifogni a remek napot kifogó ugandai védelmen, így Sredojevic fiai jó pozícióból várhatják a Togo elleni két októberi mérkőzést.
 Togo 2-3 Ghána 
Két, a vártnál gyengébben rajtoló csapat találkozott Loméban és ebből nagyon izgalmas és fordulatos mérkőzés kerekedett ki. A hazaiak soraiból sérülés miatt kidőlt a meccs előtt Serge Gakpé (Nantes), míg a korábban a francia korosztályos válogatottakat végigjáró, a karvalyokhoz való csatlakozásra nemrég rávett Mathieu Dossevi továbbra sem kapta még meg a togói útlevelét, így gyakorlatilag feleslegesen volt tagja a keretnek. Ghánában is megsérült egy alapember, mégpedig a középhátvéd John Boye (Erciyesspor), a helyi szaklapok pedig már arról pletykáltak, hogy a győzelem elmaradása esetén Kwesi Appiaht elbocsáthatják, legalábbis a korábbi szövetségi kapitány, a szerb Milovan Rajevac váratlanul felbukkant a fővárosban, Accrában. A mérkőzésen gyorsan fel is forrósodhatott a kispad a vendégek mestere alatt, ugyanis a 11. perben egy védelmi hibát kihasználva Floyd Ayité (Bastia) Togónak szerzett vezetést. A 23. minutumban azonban a nyáron a VB-k történetének legeredményesebb afrikai játékosává avanzsáló Asamoah Gyan (Al Ain) megverte védőjét egy fejpárbajban és kiegyenlített, majd alig tíz perccel később az ötös vonalán teljesen szabadon hagyott Emmanuel Agyemang-Badu(Udinese) fejesgólja révén már a fekete csillagoknál volt az előny. A 76. percben a vendég védők is megmutatták, hogyan tudnak passzívan végignézni egy beadást, így Emmanuel Adébayor (Tottenham) a hálóba bolinthatta a karvalyok egyenlítő gólját, a döntetlen pedig már kellemetlen eredmény lett volna Kwesi Appiahék számára. Csakhogy öt perccel a mérkőzése vége előtt érkezett Christian Atsu (Everton), aki jól lépet ki a védők között, majd a bal alsó sarokba helyezte a győztes találatot. A három pont alighanem egyelőre elég lesz Appiah állásának megőrzéséhez, a Guinea elleni összecsapásokon azonban továbbra is jól kell szerepelniük a fekete csillagoknak, hogy megőrizzék pozíciójukat. Ugyanakkor Tchanilé Tchakala fiainak az Uganda elleni mérkőzéseken hibáznia se nagyon szabadna, ha versenyben akarnak maradni még a továbbjutásért folyó harcban.
A csoport állása:



F-csoport
 Mozambik 1-1 Niger 
Mozambik jónak mondható zambiai döntetlenje után fogadta a hazai vereséggel kezdő Nigert hazai pályán a maputói Estadio Nacional de Zimpetóban, ám amambáknak nem sikerült egy győzelemmel megfejelniük a jó rajtot. Pedig egy kalandos szögletkombináció után már az 5. percben büntetőhöz jutottak a hazaiak, és Elias Pelembe alias Domingues, a dél-afrikai bajnok Mamelodi Sundowns légiósa gólra is váltotta a saját maga által kiharcolt tizenegyest megszerezve ezzel csapatának a vezetést. A vendégek a folytatásban többet birtokolták a labdát, és a 25. percben egy keresztlabda után sikerült is kiegyenlíteniük Mahamane Cissé révén. Mivel a második félidőben már jóval kevesebb esemény történt, mint az elsőben, a végeredmény maradt az 1-1-es döntetlen, ami igazából egyik gárdának sem túl kedvező eredmény. Az októberi páros mérkőzéseken a Gernot Rohr által irányított mena antilopok Zambiával, Joao Chissano eddig még veretlen tanítványai pedig a csoport éllovasával, a Zöld-foki Köztársaság csapatával találkoznak.
 Zöld-foki Közt. 2-1 Zambia 
A 2012-es Afrikai Nemzetek Kupáját meglepetésre megnyerő Zambia csak egy gyenge, gól nélküli döntetlennel kezdett a hétvégén hazai pályán, miközben a tavalyi tornán meglepetésre a negyeddöntőig jutó Zöld-foki Köztársaság Nigerből hozta el könnyedén a három pontot, így voltaképpen már nem is kell feltétlenül meglepetésnek tekintenünk, hogy a második körben a kék cápáklegyőzték a rézlövedékeket is. Ráadásul a légitársaság hibájából a vendégek charterjárata alig 12 órával a mérkőzés kezdete előtt landolt a mérkőzés helyszínén, Praiában, így nem épp a legfrisebb állapotban érkeztek a mérkőzésre Honour Janza játékosai. Nem csoda tehát, ha a hazaiak előtt adódtak az első lehetőségek, a szombaton gólt szerző Odair Fortes (Reiés) a 16. és a 18. percben egyaránt elvétett egy-egy helyzetet, majd a 31. percben a túldalon Mulenga (Adana Demirspor) passza után Chisamba Lungu (Ural) ígéretes lövését hárította Vizinha kapus. Alig egy perccel később viszont már megzördült a zambiaiak hálója, amikor Nivaldo remek kiugratásából  a tavaly még a Videotonban szereplő Zé Luis (Braga) gólja jelentett a hazaiak számára vezetést. Még a félidő vége előtt egyenlített majdnem Zambia, ám Rainford Kalaba (TP Mazembe) fejesgólja lesről született, a második játékrész elején azonban a legaktívabb vendégtámadónak, Jacob Mulengának már sikerült egalizálnia. A mérkőzést mégis a kék cápák nyerték, a 75. percben ugyanis Ryan Mendes (Lille) nagyon szép lövést tekert a vendégek kapujának bal felső sarkába. Ezzel a győzelemmel Rui Águas fiai továbbra is magabiztosan állnak a kvartett élén és nehéz lenne elképzelni, hogy ez az októberi fordulók során megváltozna.
A csoport állása:



G-csoport
 Egyiptom 0-1 Tunézia 
A Szenegál ellen idegenben elveszített mérkőzés még valamelyest magyarázható volt a hét ANK-győzelmével rekorder Egyiptom háza táján, a szomszédos Tunézia elleni hazai derbin begyűjtött újabb zakóval azonban nagyon nehéz helyzetbe került Shawky Garib szövetségi kapitány csapata. Szerdán biztonsági okokból csak 15 ezer nézőt engedtek be a kairói International Stadiumba, ők is szomorúan konstatálhatták azonban, hogy a 15. percben egy Youssef Msaknival való összjáték után a CS Sfaxien csapatkapitánya, a nyáron a Metz-cel hírbe hozott Fakhreddine Ben Youssef ellép Ahmed Said 'Ouka' mellett és Sherif Ekramy kapus hálójába lővi a kárthágói sasok vezető gólját. A hazaiak hiába igyekeztek a folytatásban, Khaled Kamar ziccerét kifogta a tunéziai hálóőr, Ayment Mathlouthi, majd a 40. percben Hosni Abd-Rabou veszélyes fejese egy hajszállal kerülte el a kaput. A második félidőben két portugáliai légióst is pályára küldött Garib, ám sem Ahmed Hassan 'Koka' (Rio Ave), sem Shikabala (Sporting CP) nem tudott új színt vinni a fáraók támadójátékába. Sőt, a vendégek majdnem megduplázták előnyüket, amikor Ben Youssef újabb próbálkozása a kapufát érintve hagyta el a játékteret. A veterán belga mester, Georges Leekens által irányított Tunézia így már egész jelentős előnnyel lépett el a nagy vetélytárstól, Egyiptom számára a Botswana elleni két októberi mérkőzésen kötelező lesz begyűjteni a hat pontot.
 Botswana 0-2 Szenegál 
Alain Giresse két éve még Malit vezette ANK-bronzéremig, jelenleg pedig Szenegálban igyekszik visszaszerezni Teranga oroszlánjainak az utóbbi időben megkopott dicsőségét, a jelek szerint sikerrel. Pénteken Egyptomot, most pedig Botswanát fektették két vállra az 1984-ben Európa Bajnokságot nyerő szövetségi kapitány legújabb tanítványai. Damé N'Doye (Lokomotiv Moszkva) már a harmadik percben nagy helyzetbe került, de a hazaiak kapusa, Modiri Marumo ekkor még hárítani tudott. A 33. percben aztán N'Doye parádés labdával hozta helyzetbe a Red Bull Salzburgból nemrég a Southamptonba igazoló Sadio Manét, akinek már sikerült a hálóba juttatnia a labdát. Az angol Paul Butler által irányított zebrák hiába igyekeztek támadóbban felállni a második félidőre, a Kara M'Bodji (Genk), Ludovic Sané (Bordeaux) és Papy Djilobodji (Nantes) nevével fémjelzett vendégvédelem végig megingathatatlannak bizonyult. Sőt, a hazaiak nagy akarásnak az lett a vége, hogy a 84. percben egy kontra végén Damé N'Doye gólja eldöntötte a mérkőzést. Szenegál ezzel továbbra is magabiztosan vezetei a csoportot, bár az októberben következő két Tunézia elleni derbi kemény feladatnak ígérkezik.
A csoport állása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése