2014. szeptember 8., hétfő

Szenvedtek a nagyok az ANK-selejtezőkön

A hétvégén megkezdődött a jövő évi Afrikai Nemzetek Kupája selejtezőjének csoportköre, és bizony az első fordulóban jópár nagy csapat megszenvedett esélytelenebb ellenfelével. A címvédő Nigériapéldául egyenesen vereséget is szenvedett hazai pályán, Ghánapedig csak egy döntetlenre volt képes, de hátrányból kellett fordítaniaElefántcsontpartnak és Tunéziának is saját közönsége előtt. A legmagabiztosabb győzelmet az újjáépülő Dél-Afrika aratta, a szintén nagy vérfrissitésen áteső Kamerun is egy nagyon értékes idegenbeli sikerrel kezdte meg a selejtezősorozatot, és a Videoton légiósa, Stopira és a Zöld-foki Köztársaság válogatottja is remekül kezdett. A hét csoport első két helyezettje kvalifikálja magát a 2015-ös marokkói kontinensviadalra, valamint a legjobb eredményeket elérő csoportharmadik válogatott. A következő fordulóra nem kell sokat várni, hiszen szerdán már újra pályán lesz minden csapat, melyek közül az első körben való bukás után számos válogatott már a remények életbentartásáért fog küzdeni, és több pikánsnak ígérkező rangadót is rendeznek, mint például a Mali-AlgériaKamerun-Elefántcsontpart vagy azEgyiptom-Tunézia derbit. Ne szaladjunk azonban ennyire előre, hanem tekintsük át, mi történt az elmúlt hétvégén a csoportkör első fordulójában.
(összefoglalók az eredeményekre kattintva elérhetőek)





A-csoport
 Szudán 0-3 Dél-Afika 
A 'Shakes' Mashaba irányításával újjáalakuló bafana bafana remekül kezdte meg a selejtezősorozatot. Az első félidőben még kiegyenlített játék folyt az omdurmani mérkőzésen és csupán néhány apróbb helyzet adódott a két kapu előtt, a hazaiaktól a középhátvéd, Balla Jabir fejelhetett kecsegtető helyzetből, és két távoli lövést is hárított a dél-afrikaiak csapatkapitány kapusa, Senzo Mayiwa, míg a túloldalon a Moez Mahjoub kapus által kiejtett labdára csapott le Tokelo Rantie, de nem sikerült eltalálnia a kaput. A második játékrészben aztán beindultak a vendégek és az 55. percben megszerezték a vezetést. Egy szöglet után Erick Mathoho fejelt le a labdát a hosszú oldalon, a kavarodásban pedig a csereként pályára lépő Sibusiso Vilakazi a hálóba kotort. A Bidvest Wits támadója alig négy perccel később már duplázott, egy keresztbe vezetett akció végén játszotta a jobb szélen magát üresre egy csellel, majd kilőtte a bal felső sarkot. Két gólos hátrányban a sivatagi sólymok még megpróbáltak mindent egy lapra feltéve rohamozni a szépítésért, de a csupán az elsőszámú hálóőr, Khune sérülésével a kapuba kerülő Senzo Mayiwa eszén ezen a napon nem tudtak túljárni. A vége pedig az lett, hogy a 79. percben Oupa Manyisa remekül ment el a bal szélen egy kontra végén, beadását pedig az első válogatottságát így góllal megkoronázó Bongani Ndulula terelte a hálóba és ezzel kiütésessé tette a hazaiak vereségét. Mohamed Abdallah 'Mazda' fiai legközelebb Kongóba látogatnak, és ha ott sem sikerül eredményt felmutatniuk, gyorsan elúszhatnak a továbbjutási álmaik.
 Nigéria 2-3 Kongói Közt. 
A forduló legnagyobb meglepetését hozta a calabari összecsapás, ahol a legutóbbi Afrika Nemzetek Kupájának a győztese, Nigérai hazai pályán szenvedett vereséget a selejtezőkben egyszer már kiesett, Ruanda kizárásával azonban mégis a csoportküzdelmekben szereplő Kongói Köztársaságtól. Pedig az összecsapás jól kezdődött a szuper sasok számára, a 13. percben egy felívelt szabadrúgás után Efe Ambrose (Celtic)szerezte meg az első gólt és a hazai közönség már fiesztára készülődött. Csakhogy alig három perccel később Bifouma áttört a nigériai védelmen, majdPrince Oniange elé tálalt, a Reims támadója pedig nem is hibázta el a ziccert és kiegyenlített. A hazaiak már ekkor kissé türelmetlenné váltak és kinyíltak hátul, aminek közvetkeztében a 40. percben Doré Ferebory-val kényszerítőzhetett a korábban gólpasszt adó Thievy Bifouma (Almeria), majd a családi okokból távol lévő csapatkatkapitányt, Vincent Enyeamát helyettesítő Austin Ejide hálójába vágta a labdát. A második félidő elején ott folytatódott minden, ahol az elsőben abbamaradt, Nigéria támadott, a vendégek kontrái viszont rendre veszélyt hordoztak magukban. Főként úgy, hogy az 55. percben Ogenyi Onazi a tizenhatos oldalsó vonalánál teljesen feleslegesen buktatta a meccs hősévé váló, korábban a francia korosztályos válogatottakat végigjáró, a vörös ördögöknél most két góllal és egy gólpasszal debütáló Bifoumát, a jogosan megítélt büntetőt pedig maga a sértett váltotta gólra. A szuper sasok egyre kétségbeesettebben rohamoztak, sokszor percekig a kapujuk elé szegezték a vendégeket, pályára lépett Emmanuel Emenike is, de csak egy szépítésre futotta a 89. percben Gbohalan Salami révén. Egyenlíteni viszont már nem sikerült, az AC Léopards belső védő duója, Dimitri Bissiki és Boris Moubhio által irányított védelem kitartott a hosszabbítás hat percében is. A hazai szurkolóknak annál is inkább fájhatott ez a pofon, mivel Nigéria 1982 óta (!) nem szenvedett vereséget saját otthonában. Noha a selejtezősorozatnak még továbbra is favoritja a csapat, a szerződése meghosszabbításáról a szövetséggel folyamatosan tárgyalásban lévő Stephen Keshi ezzel a vereséggel rosszabb pozícióba került, melyen egy dél-afrikai bravúrgyőzelemmel persze már akár szerdán javíthatna.
A csoport állása:
Szeptember 10. szerda
Dél-Afrika  - Nigéria 
Kongói Köztársaság  - Szudán 



B-csoport
 Etiópia 1-2 Algéria 
sivatagi rókák az új szövetségi kapitánnyal, Christian Gourcuffel a kispadon is esélyeshez méltóan kezdték meg a selejtezősorozatot, és elhozták a három pontot Addis Abebából. Az első helyzet ugyan még Shimelis Bekele előtt adódott, de az új klubjában, a Philadelphiában csak epizódszerepet kapó algériai kapus, Raïs MBolhi szépen hárított. Ennek ellenére a vendégek játszottak némileg fölényben, ami a 35. percben érett góllá. El Arabi Soudani adott volna be Islam Slimani felé a bal szélről, ám centerezése megpattant Salahadin Bargichón, és a tehetetlen Jemal Tassew kapus felett épp a hálóba hullott. A vezetés megszerzésével Algéria is visszahúzódott valamelyest, és inkább a kontrákra helyzekedett be, de alapjában véve kézben tartotta a mérkőzést. A 84. percben ráadásul sikerült megduplázniuk az előnyüket is, amikor a csereként beállt Riyad Mahrez ment el jól a jobb szélen, majd Yacine Brahiminek passzolt, a Porto új üdvöskéje pedig a hosszú sarokba tekert. A hosszabbításban még a Dél-Afrikában légióskodó Getaneh Kedebe harcolt ki tizenegyest Djamel Mesbahhal (Sampdoria) szemben, a büntetőből pedigSaladin Said (Al Ahly Kairó) szépített még. A portugál Mariano Barreto által irányítottwalia antilopoknak hazai vereségük után azonban Malawi ellen idegenben eredménykényszerben kell már pályára lépniük.
 Mali 2-0 Malawi
Az eredeti időpontban, szombat délután a nagy esőzések miatt játékra alkalmatlan volt a bamakói stadion talaja, így vasránapra halasztódott Mali első mérkőzése. Az Afrika-specialista Henryk Kasperczak által irányított sasok esélyeshez megfelelően begyűjtötték a három pontot,  bár nekik sem ment ez olyan simán, mint azt a végeredményből gondolnánk. A korábbi selejtezők egyik kellemes meglepetéseként idáig jutó lángok ugyanis az első félidőben nagyon szervezetten zártak, és a hazaiak nem nagyon találtak fogást a védelmükön. Az első gólra végül az 51. percig kellett várni, amikor Adama Tamboura szerzett erőszakosan labdát az alapvonal közelében, majd passzát Bakary Sako(Wolverhampton) a hosszú sarokba vágta. A folytatás azonban nem úgy alakult, ahogy azt Seydou Keitáék eltervezték, a 63. percben ugyanis egy vendég kontra végén a sasokkapusa Mamadou Samassa (Guingamp) kézzel ért a tizenhatoson kívül a labdához, amiért piros lapot kapott, így a hazaiak tíz emberre fogyatkoztak. A malawi válogatott kispadjáról idén januárban elbocsátott, majd februárban újra kinevezett Young Chimodzi fiai emberelőnybe kerülve megpróbáltak támadóbban fellépni, egyenlíteniük azonban nem sikerült. A 92. percben pedig a Bordeaux csatára, Cheick Diabaté végleg eldöntötte a találkozót, amikor a sokadik felívelt labdát elfejelte a rosszul kifutó McDonald Harawa kapus mellett. Szerdán Mali ahhoz az Algériához látogat, mellyel szemben a VB-selejtezők során egy csoportba kerülve alulmaradt, így jócskán akad velük elszámolni valójuk.
A csoport állása:
Szeptember 10. szerda
Malawi  - Etiópia  Algéria  - Mali 




C-csoport
 Gabon 1-0 Angola 
Nagy küzdelem várható a C jelű kvartett két továbbjutó helyéért, ami a csoport nyitómeccsén is meglátszott. A Porto csapatkapitányaként egykor BL-győztes Jorge Costa által irányított hazaiak ugyan dominálták az első félidőt, a fekete antilopok hálóját sokáig nem tudták bevenni. Egészen a játékrész hosszabbításáig, amikor is egy mintaszerű akció végén Samson Mbingui (MC Alger) kilőtte a bal felső sarkot. A vendégek a második játékrészben igyekeztek magasabb fokozatba kapcsolni, de helyzetekig nem nagyon tudtak eljutni Manuchóék (Rayo Vallecano), miközben hátul egyre több tér nyílt meg a párducok kontrái számára. Ezeket azonban a hazaiak rendre ki is hagyták, a legnagyobbat a 86. percben Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund), így maradt az 1-0-ás végeredmény. A fekete antilopoknak szerdán kellene javítaniuk hazai pályán a csoport favoritjának számító Burkina Faso ellen, ellenkező esetben nagy lépéshátrányba kerülhetnek a vetélytársakkal szemben.
 Burkina Faso 2-0 Lesotho 
A legutóbbi Afrikai Nemzetek Kupáján nagy meglepetésre a döntőig masírozó Burkina Faso immár a csoport esélyeseként futott ki a ouagadougoui Stade du 4 Août gyepére, és a belga Paul Put fiai ennek megfelelően hozták is az első hazai mérkőzésüket. A vezetést már a 11. percben megszerezték az immár az Egyesült Arab Emirátusokban szereplő közönségkedvenc, Jonathan Pitroipa révén. A csődörök ezután is végig uralták a mérkőzést, a vendégcsapat ritkán jutott el a tizenhatosukig, különösebb helyzetet pedig nem is sikerült kialakítaniuk. A 47. percben aztán Alain Traoré egy jobb oldali beadása csúnyán megtréfálta a vendégek kapusát, Mohau Koenanét, és a labda behullott a hosszú felső sarokba. A Lorient támadója így átlagban továbbra is minden második válogatott meccsén beveszi az aktuális ellenfél hálóját. Paul Put tanítványai ezután is támadásban maradtak, de a további lehetőségeket elhibázták, előbb a csereként pályára lépő, mindössze 19 esztendős Bertrand Traoré (Vitesse), a korábbi gólszerző öccse, majd a nyáron Finnországba költöző Aristide Bancé növelhette volna tovább az előnyt, ám a végeredmény 2-0 maradt. A Seephephe Matete által irányított krokodilok szerdán hazai pályán fogadják Gabont, és nagyon nagy szükségük lesz egy jó eredményre.
A csoport állása:
Szeptember 10. szerda
Angola  - Burkina Faso Lesotho  - Gabon 




D-csoport
 Kongói DK  0-2 Kamerun 
A csúfosan sikerült világbajnokság után a kameruni válogatott kispadján maradhatott a német Volker Finke, és a játékoskeretben valamint a szakmai stábban történtek tisztogatások, ám az első selejtezőmérkőzésén mégis jó eredménnyel kezdték meg a szelídíthetetlen oroszlánok a selejtezősorozatot. Pedig az első félidőben a Florent Ibenge által meglehetősen támadó felállásban pályára küldött Kongói Demokratikus Köztársaság csapata nagyon nekiesett ellenfelének, a vezetést azonban nem sikerült megszerezniük a leopárdoknak, ami később megbosszulta magát. A játékrész hosszabbításában egy gyors kontra végén Aboubakar (Porto) indította az oroszlánfejes mezben most debütáló Clinon N'Jiét (Lyon), ő pedig Robert Kidiaba kapus melletthiggadtan a kapuba gurított. A második félidőben továbbra is elképesztő helyzeteket hibáztak el a hazaiak, a 81. percben pedig egy újabb szép kontra végén megduplázta előnyét Kamerun. Eric Maxim Choupo-Moting hozta fel a labdát, majd passzát a csereként pályára lépő Léonard Kweuke kapásból tette tovább a jobb oldalra Vincent Aboubakarnak, aki tolt egyet befelé, majd a hosszú sarokba tekert. A bravúrgyőzelemmel együtt a szelídíthetetlen oroszlánok játéka hagyott kivetni valókat maga után. A váratlanul középhátvédként bevetett új csapatkapitány, Stéphane M'Bia fejpárbajai során kis túlzással több időt töltött a földön fekve, mint a levegőben, szerencséjére azonban élvezte a játékvezető bizalmát, aki rendre szabadrúgást ítélt a javára. A jobbhátvéd pozícióba Finke továbbra sem képes megtalálni az emberét, az ezúttal itt debütáló 19 esztendős Guihota (Valenciennes) is eredetileg középhátvédet játszik a francia másodosztályban, és rendre át is játszották a hazaiak gyors szélsői, cseréjeként hát megint érkezhetett a klubjában szűrőt játszó Djeugoué (Coton Sport). Mindeközben a kapuban az a Fabrice Ondoa állt, aki idén került a Barcelona ificsapatából a B kerethez, azonban ott még egyetlen egyszer sem lépett pályára, vagyis ez a válogatott meccs volt élete első felnőtt találkozója! A borzalmasan gyenge napot kifogó és pontatlan kongóiak ugyan most szinte egyáltalán nem tették próbára képességeit, kérdés azonban, mennyire lesz képes felvenni a ritmust a továbbiakban, mint például szerdán Elefántcsontpart ellen.
 Elefántcsontpart 2-1 Sierra Leone 
Hervé Renard két évvel ezelőtt éppen Elefántcsontpart ellen vezette diadalra akkori csapatát, Zambiát, most azonban az elefántok szövetségi kapitányaként debütált hazai pályán egy nagyon nehéz győzelemmel a nem túl magasan jegyzett Sierra Leone ellen. A Stade Félix Houhouët-Boigny közönsége az első félidőben csak kínlódást láthatott nemzeti csapatától, sőt a 43. percben Kei Kamara (Middlesbrough) aLeone stars-nak szerezte meg a vezetést, miután a hazai védelem elengedte a mindössze 17 esztendős George Davies (Manchester City) remek beadását. A szünet után aztán rákapcsolt a hazai gárda, és a 63. percben Serge Aurier beadása után egy nem kisebb védelmi hibát kihasználva Seydou Doumbia fejelte a hálóba az egyenlítőtalálatot. A VB előtt Lamouchi által a keretből kihagyott és vérig sértett CSzKA Moszkva csatárnak nagy elégtétel lehetett, hogy ilyen fontos góllal tért vissza a narancsmezes csapatba. A győztes találatra sem kellett már az abidjani szurkolóknak sokat várniuk, a 68. percben Gervinho használta ki gyorsaságát, ellépett a védők mellett majd kilőtte a hosszú kapufát, ahonnan befelé pattant a labda. A hátralévő időben Doumbia még elhibázott egy nagy lehetőséget, végülis azonban a nehézségek ellenére elégedettek lehettek a hazaiak a begyűjtött három ponttal, az északír Johnny McKinstry által irányított Sierra Leone pedig a Kongói DK ellen javíthat szerdán. Igaz, az Ebola-járvány miatt a hazai mérkőzésüket sem játszhatják otthon, befogadó országot pedig nem találtak, így Lubumbashiban kerül arra a találkozóra is sor.
A csoport állása:
Szeptember 10., szerda
Kamerun  - Elefántcsontpart 
Sierra Leone  - Kongói Demokratikus Köztársaság 



E-csoport
 Guinea 2-1 Togo 
Az Ebola-járvány miatt Guinea is az ország határtain kívül, Casablancában volt kénytelen lejátszani első csoportmeccsét, ráadásul három alapember is hiányzott a csapatukból sérülés miatt. A vezetést a 11. percben Seydouba Soumah büntetőjével szerezte meg a már négy éve a francia Michel Dussuyer által irányított Syli nemzeti csapat, a folytatásban azonban a kapus Naby-Moussa Yattara bravúrjaira is szükség volt az előny megtartásához. A korábbi szövetségi kapitány, Didier Six távoztával a válogatottba visszatérő Emmanuel Adebayor kétszer is egy-az-egyben vezethette rá a labdát, ám egyszer sem tudott túljárni az Arles-Avignonban légióskodó hálóőr eszén. A félidő hosszabbításában aztán Idrissa Sylla (Zulte-Waregem) megduplázta a "hazaiak" előnyét, így két gólos hátrányban vonultak be a szünetre akarvalyok. A második félidőre némileg felrázta fiait Tchanilé Tchakala, és az 55. percben a nyáron Brestből a török másodosztályba igazoló Jonathan Ayitének sikerült szépítenie. Két perccel később ráadásul emberelőnybe is kerültek a vendégek, amikor a balhátvéd Issiga Sylla (Toulouse) begyűjtötte második sárga lapját, de Togónak ez sem volt elég ahhoz, hogy egyenlíteni tudjon, így pedig a szerdai, Ghána elleni mérkőzésen lesznek eredménykényszerben.
 Ghána 1-1 Uganda 
Nem csak Togónak kell azonban majd azon a mérkőzésen javítania, de Ghánának is, ugyanis afekete csillagok nagy meglepetésre csak egy döntetlenre voltak képesek Uganda ellen hazai pályán. Kwesi Appiah tanítványai az első játékrészben számos helyzetet kialakították, ám a vendégek hálóőre, a Dél-Afrikában légióskodó Dennis Onyango sorra védte Asamoah Gyan, Kwadwo Asamoah és André Ayew próbálkozásait. A túloldalon a félidő legvégén a darvakelső próbálkozásából rögtön gól lett, Tony Mawejje fordult rá váratlanul egy lövésre a jobb alsó sarok felé, amiről Fatau Daouda kapus lemaradt. A második félidő legelején sikerült a hazaiaknak az egyenlítés, egy Majeed Waris által kiharcolt tizenegyest André Ayew értékesítette és szerezte meg ezzel hetedik válogatott gólját. A folytatásban egyre kétségbeesettebben rohamoztak a fekete csillagok a győzelem megszerzéséért, egy kontra végén azonban majdnem ráfáztak a nagy lendületre, ugyanis Luwagga Kizito lövését csak a felsőléc állította meg. 'Micho' Sredojevic így is büszke lehet tanítványaira, ez a döntetlen azonban különösen akkor érhet sokat, ha szerdán hazai pályán sikerülne nyerniük is, míg a csoport másik találkozója nagyon kemény ütközetnek ígérkezik.
A csoport állása:
Szeptember 10. szerda
Uganda  - Guinea 
Togo  - Ghána 




F-csoport
 Zambia 0-0 Mozambik 
A két évvel ezelőtt meglepetésre Afrikai Nemzetek Kupája győztes Zambia új szövetségi kapitányának, Honour Janzának nem sikerült győzelemmel lehoznia első tétmeccsét a szomszédos Mozambik elleni derbin. Noha a rézlövedékek többet birtokolták a labdát, ám az első lehetőségek a vendégek kontráiból adódtak, Elias Pelembe szabadrúgása nem sokkal kerülte el Kennedy Mweene kapuját. A hazaiak fölénye aztán már helyzetekben is megmutatkozott, ám azokat sorra elpuskázták. A lehetőségek eltékozolásában Jacob Mulenga, Given Singuluma és Christopher Katongo járt az élen, a 44. percben például előbb Mulenga lövését, majd a kipattanó után Singuluma próbálkozását egyaránt hárította Ricardo Campos, a mambák kapusa. A második félidőben aztán Chisamba Lungu bombájának hárításakor is bemutatott egy nagy bravúrt a portugál másodosztályú Uniao Madeirában szereplő hálóőr. A játékrész közepe táján öt percre a rendőrség félbeszakította a találkozó, amikor a stadionból kintrekedt szurkolókat könnygázzal kellett megfékezni. A hajrában még a Rennes védője, Mexer a gólvonalról mentett Collins Mbesuma próbálkozása után, így végül a végeredmény gól nélküli döntetlen maradt.
 Niger 1-3 Zöld-foki Közt. 
A Videotonban szereplő Stopira válogatottjának, a Zöld-foki Köztársaságnak a játéka a sikeredző, Lúcio Antunes távozásával sem esett vissza, így a tavalyi negyeddöntős szereplés után idén is nagy lendülettel kezdték meg a selejtezősorozatot a kék cápák. Niamey-ban az új szövetségi kapitány, Luis Aguas irányításával már a 3. percben megszerezték a vezetést, mégpedig Garry Rodrigues (Elche) révén, aki egy kipattanó labdára csapott le, majd alig tizenegy perc elteltével már két gólos volt a vendégek előnye, ugyanis Odair Fortes (Reims) is betalált egy szép szoló végén. A 25. percben Zé Luis (Braga) éles szögből, némi kapussegédlettel szerzett találatával már három volt a a két csapat között a különbség, és nagyjából el is dőlt az összecsapás. A 34. percben ugyan szépítettek a mena antilopok, amikor a csapat legnagyobb sztárja, Moussa Maazou(Maritimo) tekert szépen a kapuba, ezután azonban már nem potyogtak úgy a gólok, mint korábban, győzelmével pedig rögtön a csoport élére állt a Zöld-foki Köztársaság. A kék cápák szerdán hazai pályán, Praiában fogadhatják az egyik legerősebb vetélytársat, Zambiát, győzelmük esetén pedig már akár most nagy lépést tehetnek a továbbjutás felé. A Gernot Rohr által irányított Niger viszont nagyon nehéz helyzetbe kerülhet, ha nem sikerül Mozambikban valamilyen bravúros eredménnyel feledtetnie a mostani kudarcot.
A csoport állása:
Szeptember 10. szerda
Mozambik  - Niger 
Zöld-foki Köztársaság  - Zambia 




G-csoport
 Szenegál 2-0 Egyiptom 
A hét győzelmével az Afrikai Nemzetek Kupájának rekordere, Egyiptom az elmúlt két torna selejtezőit elbukta, így jövőre mindenképpen szeretének már afáraók odaérni a marokkói kontinensviadalra. Nem lesz azonban egyszerű a dolguk, hiszen az egyik legnehezebb selejtezőcsoportba kerültek, ami már az első fordulóban meg is mutatkozott. Az egy év eltiltás után otthonába visszatérő Szenegál ugyanis a kvartett nyitómeccsén, nagy csatában két vállra fektette Shawky Gharib csapatát. Teranga oroszlánjainak első helyzete a 16. percben adódott, ám Dame Ndoye (Lokomotiv Moszkva) lövését ekkor még hárítani tudta Sherif Ekramy (Al Ahly) kapus. Egy perccel később aztán Ndoye kiugratásánál megint lemaradtak a vendég védők, ezúttal Mamé Biram Diouf (Stoke City) mögött, akinek a lövésébe ugyan bele tudott érni Ekramy, ám a labda a hálóban kötött ki. A 43. percben aztán nagyjából ugyanez a jelenet ismétlődött meg, Ndoye kiugratásával ezúttal a Salzburgból nemrég a Southamptonba szerződő Sadio Mané lépett be a lemaradó védők vonala mögé, és a hálóba helyezett a kifutó Ekramy fölött. A második félidőben ugyan rákapcsolt Egyiptom, de legnagyobb helyzetüknél Mohamed Salah (Chelsea) lövése néhány centivel a keresztléc fölött szállt el, így pedig két gólos vereséget szenvedtek. Az 1984-ben Európa-bajnok Alain Giresse két éve még Malit vezette bronzéremig, tavaly Szenegállal csak egy hajszállal bukott el a VB-selejtezők rájátszásában, idén pedig szép reményekkel és jó rajttal vágott bele fiaival az új megmérettetésbe.
 Tunézia 2-1 Botswana 
Akárcsak több, már említett esélyes csapat, Tunézia is pocsékul kezdte a Botswana elleni mérkőzését, hiszen egy félidőnyi szenvedés után a vendégek szerezték meg a vezetést a 44. percben. Youssef Msaknit még a saját tizenhatosuk vonalán látszólag szabálytalanul szerelték a zebrák, ám a játékvezető sípja néma maradt, és a felszabadításra az elmélázó védők között a támadók csaptak le, végül pedig a dél-afrikai Bloem Celtic csatára, Joel Mogorosi a hálóba talált. A második félidőben továbbra is fölényben játszottak a kárthágói sasok, az 55. percben a jelenleg a skót másodosztályban szereplő Rangers védőjének, Bilel Mohsninak a fejesét azonban a vendégek hálóőre, Kabelo Dambe a keresztlécre piszkálta. Az egyenlítésre a 74. percig kellett várni, amikor a Ligue 1-t vezető Bordeaux legújabb üdvöskéje, Wahbi Khazri mesteri szabadrúgást küldött mintegy húsz méterről a jobb felső sarokba. Négy perccel később Mohsi ugyan a hálóba talált, ám les miatt érvénytelenítették a találatát, és már-már örülhettek volna a vendégek az egy pontnak, amikor egy beadás érintette az Indiában légióskodó Ofentse Nato kezét, a könnyű síppal megítélt büntetőt pedig a kárthágói sasok csapatkapitánya, Yassine Chikhaoui (Zürich) értékesítette. Az egykori belga szövetségi kapitány, Georges Leekens így győzelemmel debütált új állomáshelyén, ám a mutatott játéknál alighanem többre lesz szükség szerdán a versenybenmaradásért küzdő Egyiptom elleni derbin, ahol ráadásul az utóbbi időben a stadionokból kizárt közönség futballra és sikerekre éhezve fog visszatérni a kairói International Stadium lelátóira.
A csoport állása:
Szeptember 10. szerda
Botswana  - Szenegál 
Egyiptom  - Tunézia 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése