2014. január 3., péntek

Megkésett beszámoló a Szövetségi Kupa döntőjéről

Az afrikai Bajnokok Ligájával párhuzamosan folyamatosan végigkövethettük a Szövetségi Kupa csoportküzdelmeit és elődöntőit, a döntő két összecsapását azonban csak a BL finálé után, november 23-án és november 30-án, a blog ideiglenes leállása alatt rendezték meg, így már jó ideje adós vagyok egy beszámolóval a kontinens második számú klubkupájának végeredményéről. A trófeáért végül két fekete-fehér egyesület vívott meg. Mégpedig a BL-selejtezők utolsó körében elbukó, így a kupaszezont a második számú kupa legjobb nyolca között folytató TP Mazembe és a Szövetségi Kupa csoportköre előtti selejtezőben az Enugu Ranges-szel szemben 0-1-es összesítéssel alulmaradó, ám a nigériaiakra a visszavágón jogosulatlanul szerepeltetett játékos miatt kirótt büntetés értelmében mégis 3-1-gyel továbbjutó CS Sfaxien .
(Összefoglalók az eredményekre kattintva elérhetőek)



 CS Sfaxien 2 - 0 TP Mazembe 
A 2013-as Szövetségi Kupa döntőjének első találkozóját a tuniszi Stade Radèsben rendezték, ahol a sfaxi Stade Taïeb Mehiri 11 ezres befogadóképességénél jóval többen, mintegy 35 ezren buzdíthatták a hazai csapatot. Nem is kellett sok a CSS-nek, hogy kidolgozza első helyzetét, az elefántcsontparti Didier Lebri már az első percben lerázta védőjét, de lövése az oldalhálóban landolt. A 6. percben már Ferjani Sassi eresztett meg egy távoli lövést, de az extravagáns kapus Robert Kidiaba szögletre tudott menteni. A vendégek a 13. percben veszélyeztettek először, Mbwana Samatta lekészítése után a csapatkapitány Trésor Mputu küldött kapura egy löketet, de Rami Jridi akrobatikus vetődéssel hárított. Még éppen csak eltelt az első negyedóra, amikor megszületett a hazaiak vezetőgólja. Fakhreddine Ben Youssef viharzott el a jobb szélen, majd az alapvonaltól mélyen hátra gurított a mindössze 19 esztendős gaboni légiósDidier Ibrahim N'Dongnak, aki pedig lövésével megtalálta a lábak között a bal alsó sarokba vezető ösvényt. Ezután továbbra is a hazaiak maradtak lendületben, a 19. percben még Alim Haloul szabadrúgását, majd a 39. percben Sassiújabb kemény lövését kellett hárítania a védőivel sokat veszekedő Kidiaba kapusnak.
A második játékrésznek már összeszedettebben álltak neki a francia Patrice Carteron tanítványai és kevesebb teret engedtek a hazaiaknak és többször közel álltak az egyenlítéshez. Az 51. percben Mputubeadását a csereként beállt zambiai Given Singuluma fejelte Jridikezébe, a legnagyobb lehetőség pedig a 73. percben két tanzániai légiós összjátékából adódott. Mbwana Samatta bal szélről érkezőpassza Thomas Ulimwenguhozkerült, aki a rövid oldalon a kapufát találta telibe. A tunéziaiak ekkor már egyre inkább a kontrákra rendezkedtek be, aminek a 85. percben kis híján meg is lett az eredménye. Egy előrevágott labdára ugyanis Yacine Khenessi csapott le, elhúzott Kidiaba kapus mellett is, lövését azonban a visszafutó védő, Joël Kimwaki a gólvonalon hárította. Végül mégis sikerült az ifjú tunéziai támadónak betalálnia, az előkészítésben pedig megint csak Fakhreddine Ben Youssefjeleskedett. A 91. percben ugyanis ezúttal a bal szélen viharzott el, majd pontosan gurított a mindössze 21 esztendős csatár elé, és Khenessi okosan a hálóba helyezte a labdát. Ezzel az egykori legendás holland játékos, Ruud Krol által irányított CS Sfax kényelmesnek tűnő, 2-0-ás előnyt szerzett a visszavágó előtt.

 TP Mazembe 2 1 CS Sfaxien 
A november 30-i visszavágót Lubumbashiban, a 35 ezer néző befogadására alkalmas, félelmetes hírű és hangulatú Stade Frédéric Kibasa Malibábanrendezték, mely zsúfolásig meg is telt a "varjak" a Kongói Demokratikus Köztársaság minden részéből érkező szurkolóival. A lelkes drukkereknek nem is kellett csalatkozniuk, a hazaiak rögtön nekiestek ellenfelüknek. A 2. percben Jean KasusulabeadásátTrésor Mputu nem sokkal lőtte a kapu mellé, majd a 10. percben Given Singuluma került helyzetbe, az ő lövését ugyan még hárította Rami Jridi, a kipattanó labdát viszont Cheibane Traoré közvetlen közelről már bepofozta a hálóba. A 20. percben a mali légiós a második találatát is megszerezhette volna, deMputu remek labdáját ezúttal nagy helyzetben fölé lőtte. A 24. percben aztán mégis érkezett a második gól, ismét Mpututól indult a szép akció, a csapatkapitány passzáta ghánai Solomon Asanateemelte Mbwana Samatta elé, aki pedig a léc alá vágta a labdát. Az első félidő hátralévő részében még Asante egyszer a kapufát is eltalálta éles szögből, Mputu lövését pedig Jridi hárította bravúrral közvetlen a szünet előtt.
A második félidőben sem sokat változott a játék képe, a Mazembe nem elégedett meg a két gólos hátrány ledolgozásával, hanem igyekezett minél előbb megszerezni az összesített előnyt is, miközben a tunéziaiak előtt nem nagyon adódott lehetőség a rendkívül fontos idegenbeli találat megszerzésére. Az 55. percben Asante beadását Mputu emelte a kapu mellé, a 60. percben egy másik ghánai, Yaw Frimpong lőtt nagy szólója után, de Jridi bravúrral hárított, majd a 72. percben az ezúttal csereként pályára lépő Thomas Ulimwengupróbálkozását is védte a kapusfamíliából származó hálóőr. Amikor pedig három perccel később már ő is verve volt, egy másik cserejátékos Boubacar Diarralövése a keresztlécen csattant, a 80. percben pedigMputu fejesét egy védő, Maman Issoufou fejelte ki a kapu torkából. Amikor pedig már mindenki a hosszabbítást várta volna, a vendégek első lehetősége gólt eredményezett. A 89. percbenIssoufou hatalmas jobb oldali bedobását Ferdjani középen fejjel megcsúsztatta, a hosszú oldalon érkező Fakhreddine Ben Youssef pedig a hálóba fejelte, elnémítva az ekkor már szinte az extázis határán járó kongói publikumot.
A tunéziai válogatott szélső az első találkozón két assziszttal vette ki a részét a győzelemből, a visszavágón pedig a nevéhez fűződik a mindent eldöntő találat is, így joggal nevezhető a döntő hősének. A CS Sfaxien ezzel 1998, 2007 és 2008 után
negyedszerre hódította el története során a Szövetségi Kupát. Némi üröm az örömükben, hogya vezetőedző, Ruud Krol azóta már elhagyta a klubot a szűkös anyagi lehetőségekre hivatkozva, utódját pedig azóta sem találták meg az egyesület vezetői. A Mazembe mindeközben valószínüleg elveszíti csapatkapitányát, az angolai Kabuscorppal hírbe hozott Trésor Mputut, pótlására viszont az egykor a Juventusban is megfordult Stephen Appiahleszerződtetésére is van esély.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése