2014. január 28., kedd

Afrikai Nemzetek Bajnoksága - negyeddöntők

csoportkör végeztével a hétvégén lejátszották az Afrikai Nemzetek Bajnokságának negyeddöntőit, melyekre ezúttal sem lehetett panasza a szurkolóknak, a nagy csatákat hozó találkozók a meglepetésektől sem voltak mentesek, hiszen csak egyetlen korábbi csoportgyőztes tudott továbblépni a kvartettek második helyein a legjobb nyolcba jutó ligaválogatottakon. Rögtön a legerősebbnek tűnő párosításban láthattunk egy nem mindennapi fordítást a nigériai "szuper sasoktól", akik 0-3-as félidő után végül az utolsó percben egyenlítettek Marokkó ellen, majd a hosszabbításban a továbbjutást is kiharcolták. Elődöntőbeli ellenfelük egy nyugat-afrikai derbin Ghána lesz, míg a másik ágon két meglepetéscsapat, az eddig remeklő Malit elbúcsúztató Zimbabwe és a büntetőpárbajban továbbjutó Líbia találkozik majd. Tekintsük most azonban át részletesebben, mi történt a negyeddöntőkben.
(Összefoglalók az eredményekre kattintva elérhetőek)



Január 25. szombat, 16:00, Fokváros Marokkó 3 - 4 Nigéria 
Gólsz.Moutaouali (33.,40.), Iajour (37.) ill. Uzochukwu (49.), Ali (55.), Ejike (90.), Ibrahim(111.)
A negyeddöntők talán leginkább várt rangadója bőségesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a két gárda találkozója remek játékot és nagy küzdelmet hozott. Az első félidő elején felváltva forogtak veszélyben a kapuk, az egyik oldalon Iajour majdMoutaouali veszélyeztetett, míg a túloldalonEgwuekwe fejese és Ifeanyi Ede lövése kerülte el nem sokkal a kaput. Az első találat aztán a 33. percben született meg, amikor egy labdaszerzés után Fatah Said indította Mohsine Moutaoualit, a Raja Casablanca csapatkapitánya pedig egy elegáns emeléssel megszerezte a vezetést Marokkónak. Nem sokkal később egyenlíthetett volna Fuad Salami, ehelyett azonban egy újabb marokkói gól következett, a tizenhatos jobb oldali sarka közeléből tekert egy szabadrúgást Mouhssine Iajour a rövid sarokba a 37. percben. A Raja támadói ezután sem lassítottak, a 40. percben Iajour tolta a labdát Moutaouali elé, aki kilőtte Agbim kapujának jobb alsó sarkát, a félidőre tehát három gólos előnnyel vonulhattak le az "Atlasz oroszlánjai".
A második játékrészben viszont elképesztő feltámadást produkált Stephen Keshi csapata. A 49. percbenUgonna Uzochukwu vette mellre Ede passzát majd estében, lábujjheggyel a jobb alsóba lőtte a szépítőtalálatot. Az 55. percben az Imenger által lefejelt labdát Rabiu Ali vágta a hálóba, ezzel pedig már csak egy gól volt a "szuper sasok hátránya. A 61. percben Rafik növelhette volna a marokkói előnyt, de fejese nem sokkal a keresztléc felett suhant el. A félidő hátralévő részében Hassan Benabicha hátrább vonta csapatát, alig léptek át a felezővonalon, ugyanakkor a nigériaiaknak sem engedtek helyzeteket. Egészen a rendes játékidő legutolsó percéig, amikor Christantus Ejike két remek csel után lövőhelyzetbe játszotta magát, majd mintegy tizennyolc méterről elképesztő nagy gólt lőtt a jobb felső sarokba.
A hosszabbításban sem csökkent az iram, a 100. percben Ejike beadását Rabiu Ali kapufára fejelte, a túloldalon pedig egy mintaszerű marokkói akció végénIajour lőtt mellé nagy helyzetben. A mindent eldöntő gól végül a 111. percben született meg, amikor Ejikekicsit mélyre sikerült beadását a marokkói hálóőr Nadir Lamyaghri kivetődve igyekezett megfogni, a labda azonban kicsorgott a kezéből, a csereként beálltAboubakar Ibrahim pedig két védő között a hálóba vágta a továbbjutást jelentő találatot.


Január 25. szombat, 19:30, Fokváros
 Mali 1 - 2 Zimbabwe 
GólszerzőSinayoko (89.) ill. Sithole (11.), Mahachi (55.)
A "halálcsoportot" bravúros szerepléssel megnyerő Mali a talán könnyebb kvartettből második helyen továbbjutó, ám korábban még gólt sem kapó Zimbabwével került szembe, akik ráadásul a szövetségi kapitány, Ian Gorowanyilatkozata szerint a nagyobb presztizsű tagországok (a regionális selejtezőkben Angola, Zambia, a csoportkörben a rendező Dél-Afrika) elbukása után a déli régió (Cosafa) becsületéért is küzdöttek. A vezetést a "harcosok" meg is szereztékj már a 11. percben, amikor a csapatkapitány, Partson Jaure előrevágott labdájára Simba Sithole érkezett nevéhez méltó erőszakosságal és a mali védőt, Souleymane Konatét legyűrve a hálóba pöckölt a tehetetlen Soumbeïla Diakité mellett. A nagyválogatottban is állandóan szereplő kapus a 23. percben már megcsillantotta képességeit, amikor Peter Moyo lövését hárította bravúrral, de az ilyen kontrákat leszámítva ekkor már inkább Djibril Dramé fiai támadtak a visszahúzódó Zimbabwe ellen. Abdoulaye Sissoko lövését azonban Chigovahárította, közvetlen a szünet előtt pedig Lassana Diarra öt méterről a kapu fölé lőtt.
A második játékrészre hiába érkeztek még inkább támadó felállásban a mali "sasok", mégis ők kaptak újabb gólt. Az 55. percben négy védő között indult meg remekül a 20 esztendős balszélső Kudakwashe Mahachi, lerántani se hagyta magát és mielőtt az ötödik védő vagy a mali kapus beérte volna, kettőre növelte csapata előnyét. A rendező Dél-Afrikával szomszédos Zimbabwéből szép számmal érkeztek szurkolók ünneplését csak a találkozó legvégén zavarta meg Mali szépítőtalálata, mely egyben az első kapott találata volt a "harcosok" védelmének. Abdoulaye Sissoko jobb oldali beadását Hamidou Sinayoko fejelte közvetlen közelről George Chigova hálójába.


Január 26. vasárnap, 16:00, Polokwane
 Gabon (2) 1 - 1 (4) Líbia 
GólszerzőCousin (73.) ill. Omar (50.)
Noha Gabon megnyerte a maga csoportját, a legfiatalabb átlagéletkorú kerettel rendelkező Líbia azonban egy lényegesen nehezebbnek tűnő kvartettből jutott tovább, így egyáltalán nem lehetett leírni őket ebben a párharcban. Főleg, ha számba vesszük, hogy kispadjukon az egykori spanyol, szerb, kameruni szövetségi kapitány, Javier Clementefoglalt helyet, aki a sikertelen vb-selejtezők után vette át az észak-afrikai válogatott irányítását és a gyakorlattal ellentétben maga irányítja a ligaválogatottat is az ismerkedés jegyében. A mérkőzés első lehetősége a "párducok" előtt adódott a 2. percben, de Romuald Ewouta Entsitsigui lövését Nashnush kapus hárítani tudta. A 14. percben egy rossz felszabadítás után már a líbiai hálóőr is tehetetlennek bizonyult volna, ám Samson Mbingui távoli lövése a kapufán csattant. A túloldalon egy védelmi hibát követően Ali Mohamed már csak a gaboni hálóőrrel Parfait Bitseki Motóval állt szemben, ám végül a kapu mellé lőtte a labdát. Ezekkel a lehetőségekkel együtt az első játékrész némi csalódást nyújtott és végül gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.
A második félidőben ugyanakkor alig öt perc kellett az első találat megszületéséhez. Motasem Sabbou ívelt egy labdát az elalvó gaboni védők mögé ésAbdelsalam Omar tökéletesen emelt a kimozdulóBitseki Moto fölött a hálóba. Ezután az egyenlítés érdekében feljebb tolta csapatát Stéphane Boungendza, majd a 65. percben beküldte az egykoron többek közt Le Mans, Lens, Rangers vagy Hull csatársorában is megfordult Daniel Cousint is. Így amikor Abdelrahman Fetori egy elvétett labda után a büntetőterületen belül buktatta Lionel Yackouyát, már a veterán támadó értékesítette magabíztosan a megítélt tizenegyest a 73. percben. Cousin az utolsó percekben még meg is nyerhette volna Gabonnak a találkozót, de egy remek beadás után Nashnush kapus kezébe fejelt. A rendes játékidőben így már több gól nem esett, a hosszabbításban pedig már a "mediterrán lovagok" bírták jobban szuflával. Mohamed Ghanudi bombája a keresztlécet találta telibe, Fetori lövését pedig Bitseki Moto tolta szögletre így következett a tizenegyespárbaj. Ennek során a második párban Djissikadie lövését hárítottaMohamed Nashnush kapus, miközben pedig négy líbiai rugó nem hibázott, így pedig amikor az ötödik gaboni, Sokambi kapufára lőtt, már az észak-afrikaiak kezdhették meg az ünneplést.


Január 26. vasárnap, 19:30, Mangaung
 Ghána 1 - 0 Kongói DK 
GólszerzőAdusei (68.)
A 2009-es ANB győztes Kongói Demokratikus Köztársaság támadójátéka a korábbi csapatkapitány, a januárban Angolába szerződő Trésor Mputu nélkül igencsak akadozott a csoportmérkőzések során, deJean-Santos Muntubila kapitány fogadkozott a mérkőzés előtt, hogy meglepik az eddig nagyon masszív "fekete csillagokat". Az első lehetőség Mubele Ndombe előtt adódott is, ám a kongói támadó magasan a kapu fölé lőtt. A félidő közepére a ghánaiak vették át az irányítást, de Theophilus Anobaah szép szóló után a kifutó Robert Kidiaba kapus mellett a kapufát találta el, majd Kwabina Adusei kapáslövése szállt el a keresztléc fölött. A szünet előtt még Chikito Lema Mabidi csapott le egy a ghánai védők által röviden felszabadított labdára, de ő is Stephen Adamskapuja fölé lőtt, így gól nélküli döntetlennel vonultak pihenőre a felek.
A második félidőre Maxwell Konadu felrázhatta fiait, ugyanis a "fekete csillagok" jóval agilisabban kezdtek ellenfelüknél, az 54. percben Yahaya Mohamed csapott le egy rosszul hazapasszolt labdára, de Robert Kidiaba az utolsó pillanatban még menteni tudott előle. Az Asante Kotoka hosszú hajú csatára egyébként ezúttal is a legaktívabb ghánai támadó volt, nem sokkal később a tizenhatoson belülre betörve Joël Kasusulanagy becsússzással tudott csak menteni előle, majd a ghánai csapatkapitány Jordan Opoku beadását már félig fekve próbálta a kongói védő blokkolni, aminek az lett a vége, hogy a labda a kezére pattant, amiért a mauritániai játékvezető büntetőt ítélt. Ebből Kwabina Adusei be is talált a 68. percben, így a hajrára előnnyel fordulhattak a nyugat-afrikaiak. A "leopárdok" egyre kétségbeesetten próbáltak rohamozni a hátralévő időben, ám nagyobb helyzetet nem sikerült kialakítaniuk, sőt, egy kontra végén a 83. percben Yahaya Mohamedmegduplázhatta volna az előnyt, de egy az egyben nem tudott túljárni Kidiaba kapus eszén. A végeredmény maradt tehát 1-0, ami a nagyobb reményekkel induló Kongói DK tornán nyújtott teljesítményét látva nem is olyan meglepő.


Az elődöntők párosítása
(zárójelben az ország bajnokságának CAF-ranglista helyezése)
Január 29. szerda, 16:00, Mangaung
Zimbabwe  (13.) - Líbia  (16.)
Január 29. szerda, 19:30, Mangaung
Ghána  (12.) - Nigéria  (3.)
(Az időpontok magyar idő szerint értendőek, streamek elérhetőek: ITT)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése