2014. január 22., szerda

Afrikai Nemzetek Bajnoksága 2014 - a csoportkör

Január 11-én megkezdődött a ligaválogatottak számára kiírt Afrikai Nemzetek Bajnoksága (a torna történetéről és lebonyolításáról bővebben:ITT), január 22-én pedig már be is fejeződött a csoportkör. Mivel a benevezett válogatottaknak csak olyan játékosok lehetnek a tagjaik, akik hazájuk bajnokságában játszanak, így az ANB elsősorban nekik kínál lehetőséget arra, hogy megmutathassák magukat a játékosmegfigyelőknek. A nevezési szabály másik következménye, hogy az erőviszonyok nem feltétlen ugyanazok, mint a páratlan években rendezett Afrikai Nemzetek Kupája esetében, ahol az európai vagy akár a kontinens nagy csapataiban szereplő légiós sztárok is pályára léphetnek, hanem azon országok számíthatnak erősebbnek, ahol a légióskodás kevésbé jellemző és az otthoni liga is erősebb. Emellett még meg kell említenünk azt is, hogy az ANB presztízse jóval alacsonyabb az ANK-nál, így például Egyiptom még soha nem nevezett a tornára, a 2014-ben rendező Dél-Afrikában pedig nem szünetel a helyi Premier League a torna idején, így az ország legnagyobb klubja (a novemberben BL-döntős Orlando Pirates) nem engedte el játékosait a ligaválogatottba. Így fordulhatott elő, hogy két olyan ország is kivívta a részvételt a selejtezőkön, mely még soha nem vehetett részt semmilyen kontinentális viadalon, nevezetesen Burundi és Mauritánia, akik ráadásul a sorsolás szeszélyéből adódóan egy csoportba is kerültek. Ennek ellenére a CAF a torna melletti kampánya keretében nemrég elérte, hogy a FIFA hivatalos mérkőzéseknek tekintse az ANB találkozóit és beszámítsa azokat világranglistájának számításába. Ezek után már nagyobb jelentőséggel kell bírnia tehát a patinásabb afrikai válogatottak számára is a rendezvénynek, tekintsük át, hogyan is jelentkezett ez a csoportmérkőzéseken, milyen eredmények születtek.
(Összefoglalók az eredményekre kattintva elérhetőek)




A-csoport
halálcsoportnak is nevezhető A-csoportbankapott helyet a házigazda Dél-Afrika, melynek ligaválogatottjába a tavaly BL-döntős Orlando Pirates ugyan nem engedte el játékosait, mégis nagy reményekkel vágtak a tornának és az esemény fontosságát mutatja az is, hogy a hazaiakat a "nagycsapat" szövetségi kapitánya, Gordon Igesundirányítja. A nyitómérkőzésen a selejtezőkben Angolát nagy meglepetésre elbúcsúztató Mozambik volt az ellenfelük, akik eleinte alaposan rá is ijesztettek aBafana bafanára. Egy formás ellentámadás végén ugyanis Diogo Fernandes távoli lövése olyan szerencsétlenül pattant meg Thato Mokekén, hogy becsapta Itumeleng Khune kapust és máris vezettek a vendégek. A hazaiaknak a 31. percben Bernard Parker büntetőjével sikerült egyenlíteniük, majd a második félidőben fordítaniuk egy hatalmas Hlompho Kekana bomba és egy újabb Parker találat révén 3-1-re. 
A nyitókör másik meccsén rögtön megszületett a torna egyik legnagyobb meglepetése. A végső győzelem legnagyobb esélyesei között számon tartottNigéria, keretében hét olyan játékossal, akik a tavalyi ANK győztes csapatnak is tagjai voltak, Mali csapatával került szembe, ám vereséget szenvedtek. A mali "sasok" ráadásul a "szuper sasok" ellen remek játékkal bizonyították, hogy a mali liga nem véletlen szerepel a legutóbbi CAF ranglista nyolcadik helyén. A Stade Malien Szövetségi Kupa elődöntőig tartó menetelésében is kulcsszerepet játszó Abdoulaye Sissoko révén már a 18. percben vezetést szereztek, majd Adama Traoré növelte az előnyüket a második félidő elején. Igaz, a csereként pályára lépő Fuad Gbohalan Salami révén gyorsan szépítettek a zöldek, egyenlíteniük már nem sikerült, maradt a 2-1.
Dél-Afrika  - Mozambik  : 3 - 1
GólszerzőParker (30., 82.), Kekana (58.) ill. Diogo (11.)
Mali  - Nigéria  : 2 - 1
GólszerzőSissoko (18.), A.Traoré (50.) ill. Salami (54.)
A második körben aztán a hazaiak ellen is tovább folytatták remeklésüket Djibril Dramé fiai. Az első félidőben ugyan hátrányba kerültek, miután a kameruni játékvezető számukra nem adott meg egy nyilvánvalónak tűnő tizenegyest, a hazaiaknak viszont a 25. percben már büntetőt ítélt egy látszólag a tizenhatoson kívüli szabálytalanságért, amiből végül Bernard Parker ezúttal is betalált. Ezután számos helyzet adódott a vendégek előtt az egyenlítésre, Abdoulaye Sissoko egyszer a keresztlécet is eltalálta, mindeközben a hazaiaknak pedig ellentámadásaikból adódtak lehetőségeik. Végül a "sasoknak" jött össze az egyenlítés az 54. percben Ibourahima Sidibe góljával, a végeredmény így az igazságosnak mondható 1-1 lett.
Az esti találkozón a rossz kezdés után Nigéria mindenképpen javítani akart Mozambik ellen, ám a "mambáknak" ezúttal is sikerült meglepniük a meccs elején nagyobb nevű ellenfelüket. A 9. percben a csapatkapitány Dario Khan küldött egy elképesztő szabadrúgást jó negyven méterről a hálóba, melynél azért a nigériaiak hálóőre Chigozie Agbim is lehetett volna határozottabb. A szuper sasok azonban egy perc múlva válaszoltak Ifeanyi Ede révén, majd a 13. percben már náluk volt az előny miután Rabiu Aliparádésan lőtte ki egy csel után a jobb felső sarkot. Arról hogy ne dőljön el ideje korán a mérkőzés újraAgbim kapus gondoskodott, aki a 20. percben pocsékul jött ki egy lapos indításra, a váratlan lehetőséget pedig Diogo Fernandes használta ki. A találkozóba végül ezúttal is a játékvezető is beleszólt, ugyanis az 54. percben megdöbbentő módon kezezésnek ítélt egy jelenetet, amikor az egyik mozambiki védő fejjel ért bele egy lövésbe. A jogtalan büntetőt azonban Rabiu Ali értékesítette és ekkor már Stephen Keshi fiai egyre növekvő fölényben játszottak, melynek végül a cserejátékos Barnabas Imenger által szerzett negyedik gól lett az eredménye, így a vitatható tizenegyes ellenére is megérdemeltnek nevezhető 4-2-es győzelmet arattak, Mozambiknak pedig már ekkor elszállt minden esélye a továbbjutásra.
Dél-Afrika  - Mali  : 1 - 1
GólszerzőParker (25.) ill. I.Sidibé (54.)
Nigéria  - Mozambik  : 4 - 2 
GólszerzőEde (11.), Ali (13., 54.), Imenger (88.) ill. Dário Khan (10.), Diogo (20.)
Az utolsó körben így az előzetesen egyaránt favoritnak tartott Dél-Afrika és Nigéria azzal a tudattal találkozott, hogy hacsak Mali nem botlik a nulla pontos Mozambik ellen, találkozójuk vesztese elbúcsúzhat a folytatástól. A nagy tét és a teltháznyi szurkoló nagy része által gyakorolt nyomás végül a hazaiakra hatott bénítóbban. Noha a találkozó legelején többet birtokolták a labdát és adódott is néhány lehetőségük, határozatlanok voltak a kapu előtt. Nem úgy, mint a "szuper sasok", akik a 22. percben Ede Ifeanyi remek előkészítése után Christantus Ejike Uzoenyitalálatával megszerezték a vezetést. Alig tíz perccel később a "Bafana bafana" csapatkapitányát Itumeleng Khunét helyettesítő hálóőr Moeneeb Joseph hibázott hatalmasat, amikor egy ártatlannak tűnő labda kipattant a kezei közül épp Fuad Salamihoz, majd amikor a kapus kétségbeesetten kivetődött, elsöpörte a nigériai támadó lábát. A jogosan megítélt büntetőt Ede Ifeanyiértékesítette, ezzel pedig már két gólos volt a különbség. Mindeközben a másik találkozón azonban váratlanul Mozambik szerzett vezetést a 38. percben Josemar Machaisserévén, így ekkor több lőtt góljának köszönhetően Dél-Afrika (ekkor: 4 pont, 4-4) megelőzte Malit (4 pont 3-3) a csoport második helyén. A helyzet az egy időben rendezett találkozók második félidejének elején változott meg, amikor a mali csatár, Ibourahima Sidibé egy balról érkező labdával remekül játszotta magát üresre és kiegyenlített. Gordon Igesundcsapata ráadásul a 64. percben kapott egy újabb gólt, mégpedig egy igencsak formás akció végén Uzoenyi szerezte meg maga második, csapata harmadik találatát. Úgy tűnt, ezen a napon a Bafana bafanának semmi sem jön össze, Katlego Mashego a hosszú felső sarok felé remekül tekert lövését a nigériai hálóőr Chigozie Agbim hatalmas bravúrral szögletre tolta, majd amikor emberelőnybe kerültek a hazaiak Solomon Kwambe kiállítása révén a 73. percben, két perccel később a sikertelenségtől szemmel láthatóan frusztrált Vuyo Mere is összeszedte második sárga lapját és mindkét gárda tíz emberrel folytatta az összecsapást. A szépítés végül a 80. percben összejött, amikor a "szuper sasok" védelme összehozott egy büntetőt, melyet a negyedik gólját (ebből hármat tizenegyesből) szerző Bernard Parkerértékesített. Ez is csak akkor segített volna valamit Dél-Afrikán, ha a mali "sasok" közben vereséget szenvednek, ehelyett slusszpoénként a 93. percben egy némileg könnyű síppal befújt büntetőből Idrissa Traoré betalált és ezzel a csoport élére lőtte Djibril Dramé mester, a torna története során először a nyolc közé jutó csapatát, a Joao Chissanoáltal irányított Mozambik pedig annak ellenére zárt pont nélkül, hogy mindhárom találkozóján megszerezte a vezetést nagyobb nevű ellenfele ellen. A "bafana bafana" hiába győzte le nemrég barátságos mérkőzésen Spanyolországot, a 2010-es VB után egy újabb hazai rendezésű tornáról búcsúzott dicstelenül a csoportkörben.
Nigéria  - Dél-Afrika  3 - 1
GólszerzőEjike (22., 64.), Ede (32.) ill. Parker (81.)
Mali  - Mozambik  : 2 - 1
GólszerzőI.Sidibé (48.), I.Traoré (90+3) ill. Josemar (38.)
Az A-csoport végeredménye:

B-csoport
A B-csoport favoritjának számító Marokkó keretében nyolc játékos képviseli a decemberben a klub-vb döntőjéig jutó Raja Casablancát, akik közül öten helyet is kaptak a Zimbabwe elleni első mérkőzésükön, ennek ellenére nem nyújtottak túl meggyőző teljesítményt az "Atlasz oroszlánjai". Az első félidőbenIssam Erraki szabadrúgása jelentett némi veszélytChigova kapujára, míg a túloldalon Donald Ngomaszöglet utáni fejese szállt nem sokkal a kapu mellé. A második félidőben némileg fokozta a tempót Hassan Benabicha csapata, Zakaria El Hachimi a legnagyobb lehetőséget az 54. percben szalasztotta el, később pedig Ali Sadiki és Abdessamad Rafik próbálkozásai sem fogtak ki George Chigova kapuson, így a végeredmény 0-0 maradt.
A csoport másik találkozója sokkal izgalmasabban alakult, Uganda talán némileg esélytelenebb pozícióból legyőzte ugyanis Burkina Fasót. A "csődörök" nagyválogatottja Afrika-Kupa döntőig és a vb-selejtezők rájátszásáig jutott tavaly, ott azonban légiósaik vitték prímet, a hazai bajnokságuk a gyengébbek közé tartozik, így az ugandaiak meglephették őket. A vezetést már negyedóra elteltével egy remek Yunus Sentamu gól révén megszerezték a "darvak", majd a továbbiakban is ők alakították ki a nagyobb helyzeteket,Denis Iguma lövését azonban még hárította Mohamed Kaborékapus. Az előny megduplázása így a 73. percig váratott magára, amikor újra a Vipers SC 19 esztendős csatára,Sentamu váltott gólra egy remek Ronald Francis Olakibeadást. A hajrában ugyan Cyrille Bayala szépített és Burkina Faso még helyezett némi nyomást Benjamin Ochankapujára az egyenlítés érdekében, a teljesítményük nem érdemelt egy pontot sem, Uganda gyűjtötte be mind a hármat.
Zimbabwe  - Marokkó  : 0 - 0
Uganda  - Burkina Faso  : 2 - 1 
GólszerzőSentamu (15., 73.) ill. Bayala (88.)
A második körnek tehát a csoport éléről vághattak neki a szerb Milutin Sridojevic tanítványai, vagyis Zimbabwe ellen egy döntetlennel sem lehettek túl elégedetlenek, ami meg is látszott a teljesítményükön. A találkozón szinte végig a selejtezőkben Zambia ellen meglepetésre továbbjutó "harcosok" domináltak, ám hiába, az első játékrészben Ali Sadiki lövését Ochanhárította a rövid saroknál, majd később fejese elkerülte a kaput. A második félidőben Simbarashe Sithole ésDonald Ngoma fejelt nagy helyzetben csúnyán mellé, majd a hajrában már csak néhány kapkodó próbálkozásra futotta mindkét oldalon, így maradt a 0-0-ás végeredmény, Uganda továbbra is a csoport élén, míg Ian Gorowa edző csapata jó teljesítménye ellenére is nyeretlen maradt 0-0-ás gólkülönbséggel.
Mint ahogy két meccs után is nyeretlen maradt a torna előtt a négy közé jutást célként kitűző Marokkó is, hiszen nem sikerült a vereséggel kezdő Burkina Faso ellen sem nyerni. A vezetést pedig már az első percben megszerezte Brahim El Bahri, aki Abdelkbir El Ouadi remek labdáját passzolta a hálóba. A 20. percben El Bahri növelhette volna az előnyt, de Kaborékapus bravúrral hárított, majd még az első félidőben újra a FUS Rabat csatára került nagy helyzetbe, de elvétette a kaput. A második játékrész elején még El Ouadi játszotta magát szépen helyzetbe, de aztán gyengén mellé lőtt, majd fokozatosan Burkina Faso vette át az irányítást, mindent egy lapra feltéve támadtak már a "csődörök", hiszen vereségük esetén matematikailag is elbúcsúztak volna a továbbjutástól. Erőfeszítésüket a 89. percben koronázta siker, amikor Bassirou Ouedraogo egyenlített és beállította az 1-1-es végeredményt.
Zimbabwe  - Uganda  : 0 - 0
Marokkó  - Burkina Faso  : 1 - 1
GólszerzőEl Bahri (1.) ill. B.Ouédraogo (88.)
Így aztán az utolsó csoportkörben még a kvartett mind a négy tagja reménykedhetett a továbbjutásban. A legjobb pozícióban Uganda állt, akiknek egy döntetlen is biztos továbbjutást jelenthetett volna, ám ellenfelük a favoritnak számító Marokkó volt, utóbbiak ráadásul csak győzelem esetén érezhették biztonságban magukat. Az "atlasz oroszlánjai" rögtön támadólag is léptek fel a találkozó elején, mely a 29. percben hozta meg az eredményét. A végig nagyon aktív Abdelkbir El Ouadi kapott jó labdát a bal szélen, nagy lendülettel betört a tizenhatoson belülre majd Abdessamad Rafikhozcenterezett, akinek már nem volt nehéz dolga, hogy a kapuba juttassa a labdát. Ezután a marokkóiak játéka váratlanul visszaesett, nem erőltették már annyira a támadásokat, a szünet után pedig Milutin Sridojevic csapata kifejezetten veszélyessé vált. Előbb azonban még megszületett az első találat a másik találkozón is, az eseménytelenebb és kiegyensúlyozottabb első félidő után a másodikra agresszívabban futottak ki Ian Gorowatanítványai és az 56. percben Milton Ncube bal oldali beadásánál Masimba Mambaremegelőzte a rosszul kimozduló burkina fasói hálóőrt, Mohamed Kaborét, ezzel pedig Zimbabwe első gólját szerezte a tornán. Ezzel viszont Uganda már a csoport virtuális harmadik helyére csúszott vissza pár percre, amígnem érkezett újra a torna egyik nagyfelfedezettje, Yunus Sentamu és egy beadást a védők között szépen átvéve és a hálóba helyezve kiegyenlített az így bajba kerülő Marokkó ellen. Hassan Benabicha fiai azonban amikor kellett, újra meg tudták rázni magukat, a 77. percben a csereként beálló Raja Casablanca csatár, a klub-vb-n is eredményesMouhssine Iajour fordult be remekül és kilőtteNtege kapujának bal alsó sarkát. A "darvak" mindent egy lapra feltéve rohamoztak a hátralévő időben az üdvösséget jelentő egyenlítés reményében, melynek az lett a vége, hogy a 93. percben egy kivágott labda némileg gyanús körülmények között került El Ouadihoz, aki egyedül húzott kapura, első próbálkozását Ntege még védte, a kipattanót azonban a Wydad Fèst a marokkói keretben egyedül képviselő szélső már nagyon higgadtan helyezte a közben visszafutó védő fölött a hálóba, így Marokkó csoportelső lett, Uganda pedig logó orral, de emelt fővel búcsúzhat (ha ez lehetséges). A másik találkozón ugyanis Burkina Faso már nem tudott újítani, sőt a szomszédos Zimbabwéből érkező lelkes szurkolótábor támogatását élvező "harcosok" dolgoztak ki és puskáztak el újabb lehetőségeket. Az egyetlen győzelem és az egyetlen rúgott gól végül elég volt a csoport második helyén való továbbjutáshoz.
Zimbabwe  - Burkina Faso  1 - 0
Gólszerző
Mambare (56.)
Marokkó  - Uganda  : 3 - 1
GólszerzőRafik (29.), Iajour (77.), El Ouadi (90+3) ill. Sentamu (60.)
A B-csoport végeredménye:

C-csoport
Szintén a torna nagy esélyesei közé tartozik Ghána, mely a C-csoport nyitómeccsén a Kongói Köztársaság csapatával találkozott. Mindkét csapat meglehetősen bátran kezdte a mérkőzést, a "vörös ördögöktől" előbbNgatsongo lövése landolt az oldalhálóban, majd a túloldalon Yahaya Mohamed és Nuru Sulley hagyott ki nagy helyzetet. A 34. percben viszont a kapu felé igyekvő Theophilus Anobaah összeütközött a kongói csapatkapitány Kevin Andzouanával, a labda pedig olyan szerencsésen/szerencsétlenül pattant fel, hogy aztán védhetetlenül hullott Gildas Mouyeki hálójába. A második félidőben a franciaSébastien Migné (a nagyválogatott kapitányának, Clauder Leroy-nak a másodedzője) csapata rákapcsolt az egyenlítés érdekében, de Lorry Nkolo és Boris Ngounga révén elhibázták lehetőségeiket, így a "fekete csillagok" győztek 1-0-ra.
A másik találkozón a torna legfiatalabb átlagéletkorú keretével rendelkező Líbia ígéretes játékkal lépett túl Etiópián. Eredetileg az észak-afrikaiak lettek volna a torna rendezői, a forradalmi állapotok miatt döntött mégis úgy a CAF, hogy Dél-Afrikába viszi az eseményt. A "mediterrán lovagok" éppen csak lemaradtak a vb-selejtezőkben a rájátszásról, így most új edzővel, a korábbi spanyol, szerb, kameruni szövetségi kapitánnyal Javier Clementével készülnek a 2017-es, elméletileg szintén általuk rendezett Afrika Kupára. Etiópia ellen már a 4. percben megszerezték a vezetést Elmutasem Abushnaf éles szögből leadott lövésével, majd még számos helyzetet alakítottak ki az első játékrészben is. A "fekete antilopoktól" csak elvétve futotta egy-egy ellentámadásra, legnagyobb helyzetük az 58. percben maradt ki, amikor a cserejátékos Manyane Abarelövése fölé szállt. A győztes kiléte a 83. percben végleg eldőlt, amikor egy másik cserejátékos Abdelsalam Omar talált a hálóba és alakította ki a 2-0-ás végeredményt.
Ghána  - Kongói Köztársaság  : 1 - 0
GólszerzőAnobaah (34.)
Líbia  - Etiópia  : 2 - 0 
GólszerzőAbushnaf (4.), Omar (83.)
A második körben a két korábbi győztes egymás ellen mérkőzött meg és Ghána nagyon korán vezetést szerzett. A 6. percben egy bal oldali beadást az Asante Kotoko csatára Yamaya Mohamed fejelt nagy erővel a léc alá. Ezután is Maxwell Konadu fiai maradtak támadásban, különösen a vezetőgól szerzője volt nagyon elemében, a 23. percben két védőt kicselezve került helyzetbe, de erőtlen lövését végül könnyen hárította Mohamed Abduala. A szünetben ugyanakkorJavier Clemente nagon felrázhatta fiait, ugyanis később már ők veszélyeztettek többször. Az 51. percbenElmutasem Abushnaf fejelt közelről pontosan Stephen Adam kapus kezébe, majd két perccel később egy fejese már a hálóban kötött ki, de a marokkói játékvezető váratlanul érvénytelenítette a gólt, mert úgy ítélte meg, hogy a támadó fellökte védőjét. A tévedését korrigálandó ítélt aztán talán büntetőt a bíró a 72. percben, amikor Nuru Sulley egyértelműen a tizenhatos vonalán kívül szabálytalankodottMohamed GhanudivalFaisal Ali mindenesetre magabiztosan értékesítette a büntetőt és beállította az 1-1-es végeredményt.
A másik találkozón Kongó és Etiópia azzal a tudattal találkozott tehát, hogy az újabb vereség a kiesésüket is jelentené egyben. Az első fordulóban mutatott teljesítmények alapján talán meglepő módon sokáig Etiópia látszott veszélyesebbnek Afwad ésOkwury révén, míg a "vörös ördögök" csak az ellentámadásokra építettek, az ezekből adódó helyzeteiket azonban BinguilaLakolo és Nkounkouelpuskázták. A 78. percben aztán a mindössze 17 esztendős Hardy Binguila pöckölt egy labdát az AC Léopards tavalyi BL-csoportkörben is többször megcsodált csatárához Rudy Bebey-Ndey-hez, aki szépen mellel maga elé tette a játékszert majd a bal alsóba helyezett. Ezzel győzött a Kongói Köztársaság 1-0-ra, Etiópia pedig kiesett.
Ghána  - Líbia  : 1 - 1GólszerzőMohamed (6.) ill. Faisal Ali (72.)
Kongói Köztársaság  - Etiópia  : 1 - 0 
GólszerzőBhebey-Ndey (78.)
Az utolsó csoportkörnek így Líbia vághatott neki a csoport éléről, viszont rájuk egy ki-ki meccs várt a Kongói Köztársaság ellen, hiszen a "vörös ördögök"győzelmük esetén megelőzhették őket. A másik találkozón Ghána a már kiesett Etiópiával találkozott és noha talán két legveszélyesebb támadójuk is hiányzott (Yahaya Mohamed eltiltás, Mohamed Sulleysérülés miatt), egy döntetlen is már biztos negyeddöntőt ért nekik. Az elsőként említett meccs hozott így sokkal parázsabb játékot, a kezdeti tapogatozás teljesen elmaradt és mindkét oldalon alakultak ki helyzetek már a találkozó legelején is. A 24. percben egy líbiai beadás után Ahmed Kamal El Trbi fejese a kapufát érintve pattant mellé, négy perccel később pedig egy túl magasra sikerült kongói beadásnál Bersyl Obassikapálozott kézzel a labda felé, ami annyira megzavarta Mohamed Nashnush kapust, hogy a saját hálójába ütötte a labdát, a mali játékvezető azonban talán lökés, talán kezezés miatt (?) érvénytelenítette a gólt. Mégis Sébastien Migné fiai szereztek vezetést a 36. percben, amikor egy rossz felszabadító fejes után a mindössze 17 esztendős Moïse Nkounkoukapásból a bal alsó sarokba lőtte a labdát. Ezután is a "vörös ördögök" maradtak lendületben és a második félidő elején már két gólosra növelték az előnyüket, amikor az ifjú Hardy Binguila jó harminc méterről elképesztően nagy gólt ragasztott Nashnushkapujának bal felső pipájába. Hatvan perc után tehát már eldőlni látszott a továbbjutás kérdése, de a "mediterrán lovagok" természetesen nem adták még fel a reményt. A 75. percben Faisal Ali jobb oldali beadása a leshatáron találta Abdelsalam Omart, akinek még levenni is volt ideje a labdát, mielőtt a hálóba helyezett. Eközben a másik találkozón a végig fölényben játszó Ghána jutott egy felesleges etióp szabálytalanság után tizenegyeshez, melyet Kwabina Adusei értékesített, ezzel pedig Maxwell Konadu fiai szinte be is biztosították már maguknak a csoportelsőséget. A második hely sorsa azonban csak a legutolsó pillanatban, egy igazán drámai végjátékban dőlt elJavier Clementeigyekezett cseréi révén mindent egy lapra feltéve támadóvá tenni a líbiai csapatot, azonban a kongói védelem egészen a 93. percig kifogástalanul zárt, akkor viszontAbdelrahman Fetori két jó csel után még egy kétségbeesett távoli lövésre szánta el magát, mely meg sem állt Massa Massa kapujának jobb sarkáig, ezzel pedig a "mediterrán lovagok" jutottak Ghána mögött a legjobb nyolc közé.
Ghána  - Etiópia  1 - 0
Gólszerző
Adusei (76.)
Líbia  - Kongói Köztársaság  2 - 2
GólszerzőOmar (75.), Fetori (90+3) ill. Nkounkou (36.), Binguila (54.)
A C-csoport végeredménye:

D-csoport
Az első kiírás győztese, a Kongói Demokratikus Köztársaság idén első alkalommal volt kénytelencsapatkapitánya, Trésor Mputu nélkül nekivágni a tornának, ugyanis a TP Mazembe emblematikus támadója januárban légiósnak állt, és az angolai Kabuscorphoz igazolt. A kapitányi karszalagot egykori csapattársa, a különös gólöröméről elhíresült extravagáns kapus Robert Kidiaba vette át. A csapat első ellenfele a története első kontinentális versenyére Libéria és Szenegál kiverésével eljutó Mauritánia volt. A "mourabitones" becenevű újoncok ugyan végig kevesebbet birtokolták a labdát, az első félidőben mégis voltak nekik is veszélyes lehetőségeik, a  legnagyobb helyzetüknél Ely Cheikh már Kidiaba mellett is ellőtte a labdát, de a visszafutó védő Joël Kimwaki menteni tudott. Az első félidőben még a "leopárdok" vezetőedzőjét, Jean-Santos Mutubilát kiállította a játékvezető reklamálásért, ám még nagyobb jelentőséggel bírt, hogy a második félidőben a mauritániai védő Mohamed Wade szabálytalankodott a 16-oson belül, a megítélt tizenegyest pedig Eddy Ngoyi Emomo értékesítette. A 75. percben ráadásul csapatkapitányát, Moussa Sidi Bagayokot is elvesztette Mauritánia, aki második sárga lapját is begyűjtötte, így pedig a francia szövetségi kapitány Patrice Neveu csapata már nem tudott egyenlíteni, maradt az 1-0.
Az esti mérkőzésen egy másik kontinentális tornaújonc, Burundi lépett pályára, akik a selejtezőkben Kenyát és a legújabb CAF ranglista szerint a negyedik legerősebb afrikai bajnokságot magáénak tudó Szudánt is elbúcsúztatták. A tornán első ellenfelük a nemrégCémac-Kupát nyerő Gabon volt. Ott a korábban a francia, angol, skót és görög elsőosztályt is megjártDaniel Cousin gólkirályi címet szerzett, most azonban inkább csak a lehetőségek elpuskázásában jeleskedett a veterán gaboni csatár, egyszer sem tudott sem ő, sem társai túljárni az ifjú burundi kapus, Arthur Arakaza eszén, így a "fecskék" egy biztató 0-0-ás döntetlennel kezdték meg szereplésüket.
Kongói DK  - Mauritánia  : 1 - 0GólszerzőEmomo (51.)
Gabon  - Burundi  : 0 - 0
A második kör első találkozóján csapott össze a csoport két favoritja, és egy nagyon gyors gólnak köszönhetően Gabon hamar megszerezte a vezetést: Erwin Nguéma egy szöglet utáni fejesből már a második percben a kapuba talált. Nem sokkal később Nbombe Mumbele remek labdája után Eddy Emomo egyenlíthetett volna, de nem sikerült eltalálnia a labdát, majd a 13. percben Eric Nkulukutaszabadrúgását hárította a gaboni kapus Parfait Bitseki Moto. A folytatásban azt várhattuk volna, hogy a 2014-es ranglistán hamarosan már a kontinens harmadik legjobbjának minősülő bajnokságából összeállított kongói csapat heves rohamokkal válaszol, a "leopárdok" azonban ezúttal sem régi fényükben csillogtak. A második félidő elején Bonaventure Sokambi kis híján megduplázta a "párducok" előnyét, de előbb Robert Kidiaba mentette meg csapatát nagy bravúrral, majd az ismétlést Sokambi már fölé lőtte. A túloldalon még Jean Kasusulakapáslövése tornáztatta meg Bitseki kapust, majd a kipattanóból Ebunga Simbi nem találta el a kaput, a végeredmény így maradt 1-0.
A némileg csalódást keltő derbi után az esti találkozón a két "kicsi" talán a torna legjobb mérkőzését produkálta. A vezetést Mauritánia szerezte meg már az első percben, amikor Ely Cheikh Voulanyelrobogott a bal oldalon, átjátszotta a védőket, majd éles szögből a rövid sarokba vágta a labdát. A 11. percben már érkezett is a "fecskék" válasza, a csapatkapitány Selemani Ndikumana remek beadásátAbdul Radak Fiston fejelte a hálóba. Néhány mauritániai helyzet után mégis a csapat védői okoztak bonyodalmat, amikor a 24. percben Claude Ndarusanzéval szemben szabálytalankodtak a tizenhatoson belül, Ndikumana gyengécske büntetőjét viszont Brahim Souleymanekivédte. a Ezután is számos helyzetet dolgozott ki a két csapat, a következő gólra azonban a 61. percig várni kellett, amikor is egy gyors burundi támadás végén Fiston készített jól le egy távoli lövést Christophe Nduwarugirának, ő pedig a hálóba bombázott. A 70. percben azonban két fejpárbajt is elvesztettek a Burundi védők végül Mohamed Taghiyoullah Denna pedig a hálóba fejelt. A találkozó már csaknem az egyik gárdának sem igazán kedvező döntetlennel ért véget, csakhogy a négy perces hosszabbítás legutolsó másodperceiben Selemani Ndikumana elképesztő nagy gólt lőtt a bal felső sarokba, amivel az egyiptomi Lofty Naseem által irányított csapat nem csak a meccset nyerte meg3-2-re, de a csoport élére is ugrott.
Gabon  - Kongói DK  : 1 - 0GólszerzőN'Guéma (2.)
Burundi  - Mauritánia  : 3 - 2 
GólszerzőFiston (11.), Nduwarugira (61.), Ndikumana (90+4) ill. Voulany (1.), Denna(70.)
A mindent eldöntő utolsó csoportkörben Burundinak tehát egy döntetlen kellett a Kongói DK ellen a továbbjutáshoz, míg Gabon a csoportgyőzelem kivívásáért (és így Ghána elkerüléséért) szállt harcba a már matematikailag elbúcsúzó Mauritániával szemben. Mindezek ellenére az első találatot a "mourabitones" érte el, már a 4. percben remekül lépett ki Moulaye Ahmed Khalil és kipókhálózta Yves Bitseki Motokapujának bal felső sarkát. A "párducok" válasza sem váratott sokat magára, Edmond Moulet bal oldali mély beadását könnyedén fejelhette a hálóba Duval Filet Nzembi. A gyors gólváltás után némileg megnyugodtak a kedélyek, nem úgy a másik mérkőzésen. Ott a 14. percben került előnybe Burundi, amikor egy kontra végén Abdul Fiston játszott remekül Selemani Ndikumana elé, az előző mérkőzést az utolsó pillanatban eldöntő támadó pedig higgadtan lőtte ki a hosszú sarkot, igen csak nagy slamasztikában hagyva ezzel a "leopárdokat". Nem kellett azonban itt sem sokat várni az egyenlítésre, bár a 18. percben Makusu Mundele büntetőjét még kivédte a 17 esztendősArthur Nakaza kapus, a 24. percben egy hosszan előreívelt labdát csúnyán elvétettek a burundi védők, Jean-Marc Makusu Mundele pedig ezúttal akrobatikus mozdulattal félröptéből a hálóba vágta a játékszert. A hazájában sem nagy csapatnak számító Bel Or csatára ráadásul a 37. percben már második találatát is megszerezte, a "fecskék" védőinek talán még hathatósabb támogatásával. Eric Nkulukuta nem túl veszélyes jobb oldali beadását ugyanis két védő sem tudta eltakarítani, majd Hassan Hakizimana egyszereűenMakusu Mundele elé pöccintette a labdát, aki pedig könnyedén a jobb alsóba helyezett. A hátralévő időben már nem sikerült Lofty Naseem tanítványainak változtatniuk, de így sem kell szégyenkezniük a tornán nyújtott teljesítményükért, miközben Jean-Santos Mutubila csapatának játéka némileg csalódást okozott, de elérte a továbbjutást. Hogy végül hányadik helyen, az csak a másik találkozón dőlt el, ott ugyanis Daniel Cousin csak a kapufát találta el az egyik oldalon, míg a 65. percben egy újabb Khalil kontragól révénmeglepetésre megint a becsületgyőzelemért küzdő Mauritánia került előnybe. Ezzel kevesebb lőtt góljának köszönhetően egyébként Gabon Burundi mögé szorult a virtuális csoporttáblázaton, és Stéphane Boungendzas fiai sokáig hiába rohamoztak, csak egy Romuald Entsitsiguikapufáig jutottak, miközben a mauritániai kontrákban is sokszor volt veszély. Végül a 85. percben tudtak egyenlíteni a "párducok" Aaron Appindnagoye szöglet utáni bombaerős fejesével és visszakerülni a továbbjutást jelentő pozícióba. Ez azonban már felszakította a gátakat a gaboniakban, különösen Bonaventure Sokambiban, aki a hosszabbításban előbb egy megpattanó lövéssel majd pedig büntetőből is betalált és végül a csoport élére lőtte csapatát.
Gabon  - Mauritánia  4 - 2
Gólszerző: Nzembi (7.), Appindangoye (85.), Sokambi (92., 94.) ill. Khalil (4., 65.)
Kongói DK  - Burundi  2 - 1
Gólszerző: Mundele (24., 37.) ill. Ndikumana (14.)
A D-csoport végeredménye:

A negyeddöntők párosítása
(zárójelben az ország bajnokságának CAF-ranglista helyezése)

Január 25. szombat, 16:30, Fokváros
Marokkó  (5.) - Nigéria  (3.)
Miután Marokkó a selejtezőkben elbúcsúztatta a címvédő Tunéziát, nagy reményekkel vágott neki a csapat a tornának, a vezetőség a négy közé jutást tűzte ki célul. Ennek elérése érdekében, ha kisebb zökkenőkkel is, de megnyerte csoportját a csapat, ellenfele azonban egy másik favorit, az első meglepetés-veresége után egyre inkább formába lendülő és végül a házigazda Dél-Afrikát is elbúcsúztató Nigéria lesz. A negyeddöntők legnagyobb derbijének ígérkezik ez az összecsapás.

Január 25. szombat, 19:30, Fokváros
Mali  (8) - Zimbabwe  (13.)
Mali meglepetést okozva végzett az A-csoport élén, maga mögé utasítva a favoritnak számító Nigériát és a házigazda Dél-Afrikát egyaránt, ráadásul igencsak meggyőző játékkal. Ha továbbra is ilyen teljesítményt nyújtanak a "sasok" akár történetük első kontinentális címéről is álmodozhatnak. Ehhez először persze a nagy szurkolótábor támogatását bíró Zimbabwét kellene legyőzni, akik nem csak veretlenek, de még gólt sem kaptak eddig a tornán.

Január 26. vasárnap, 16:00, Polokwane
Gabon  (20.) - Líbia  (16.)
Gabon egy előzetesen nagyon egyszerűnek ítélt csoportból került tovább első helyen, ám a mutatott játék alapján cseppet sem érdemtelenül. Az igazi megmérettetés azonban most következik, hiszen az ellenfél a torna legfiatalabb és az eddig látottak alapján talán a legelszántabban küzdő csapata, melynek kispadján is alighanem a torna legnevesebb edzője, a spanyol Javier Clemente ül.

Január 26. vasárnap, 19:30, Mangaung
Ghána  (12.) - Kongói Demokratikus Köztársaság  (6.)
A 2009-es tornát megnyerő Kongói DK közvetlen a torna előtt vesztette el csapatkapitányát Trésor Mputut, és ez a csapat támadójátékán meglehetősen mély nyomot hagyott. Ennek ellenére a tisztelet jár a "leopárdoknak", akik nagyon is éles meccset játszhatnak a csoportját szintén nem sziporkázva megnyerő Ghánával. A "fekete csillagok" ugyanakkor végig kiegyensúlyozott játékot mutattak, így talán valamivel nagyobb esélyesei ennek a negyeddöntőnek.
(Az időpontok magyar idő szerint értendőek, streamek elérhetőek: ITT)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése