2013. november 11., hétfő

Az Al Ahly továbbra is az afrikai klubfutball trónján

Vasárnap délután lejátszották az Afrikai Bajnokok Ligája döntőjének visszavágóját. Az első mérkőzésen elért idegenbeli 1-1 után a címvédő Al Ahly hazai pályán győzni tudott, ezzel nyolcadszor hódította el a kontinens legrangosabb klubtrófeáját és jogot szerzett magának a decemberben Marokkóban rendezendő klubvilágbajnokságon való részvételre is. Az egyiptomi futballnak azért is rendkívül fontos volt ez a győzelem, mert az országban uralkodó, gyakran szinte polgárháborús állapotok miatt a bajnokság utóbbi két szezonja félbeszakadt, miközben a válogatott is nagy valószínűséggel elbukik a világbajnoki selejtezőkön, hiszen a rájátszás első összecsapásán, Ghánában történetük egyik legsúlyosabb vereségét szenvedték el a "fáraók".
(összefoglaló az eredményre kattintva elérhető)




 Al Ahly 2 - 0 Orlando Pirates 
November 10., 17:00, Osman Ahmed Stadium, Kairó, vezette: Gassama (Gabon)
Gólszerző: Aboutrika (54), Zaher (78.)Kiállítva: Fadil (83.)
Al Ahly: Ekramy - Fathy, Gomaa, Naguib, Moawad - Fadil, Ashour - Soliman (Shedid, 73.), Aboutrika (Moteab, 92.), El Said - Zaher (Rabia, 86.)Vezetőedző: Mohamed Youssef
Orlando: Meyiwa - Matlaba, Lekgwathi, Gcaba, Mahamutsa - Manyisa, Masalesa (Ntshumayelo, 90+4) - Segolela (Mbesuma, 75.), Myeni, Klate (Makola, 86.) - Bacela
Vezetőedző: Roger de Sá
A feszült belpolitikai helyzet miatt az eddigi BL mérkőzéseit jórészt zárt kapuk mögött kellett lejátszania az Al Ahlynak, ráadásul nem is Kairóban, hanem a fővárostól több mint 200 km-re fekvő Gounában. A döntőre azonban az egyiptomi hadsereg adott garanciát a meccs zavartalan lebonyolítására, így a CAF (Afrikai labdarúgó Szövetség) engedélyezte, hogy szurkolói előtt próbálja meg megvédeni címét a "nemzeti" (ez a név jelentése) csapat. Azt ugyanakkor nem merték vállalni a szervezők, hogy a hazai pályának számító, 70 ezer néző befogadására alkalmas Cairo Stadiumban rendezzék a találkozót, hanem az egyik rivális, az Arab Constructors 30 ezres stadionja volt a helyszín, mely csordultig meg is telt futballra kiéhezett szurkolókkal. A döntő előtt így is kialakultak összecsapások a kairói utcákon a rendőrség és a fanatikusok között, a stadionban azonban már nem voltak különösebb rendbontások,viszont a 2012 februárjában az Al Masry-Al Ahly mérkőzésen kitört tömegverekedésben életét vesztő 72 szurkolóról ezúttal is megemlékeztek a nézők. A hazaiak mestere Mohammed Youssefnem változtatott az egy héttel ezelőtti kezdőcsapatán, az egykori válogatott kapus,Roger de Sá viszont nem számíthatott két fontos játékosára, Happy Jelére ésAdile Jalira, de a védelem tengelyébe visszatérhetett a csapatkapitány Lucky Lekgwathi.
Az idegenbeli gólnak köszönhetően a hazaiak kezdhették előnyösebb helyzetben a találkozót, ennek ellenére az első perctől a győzelemre törekedtek, szerettek volna visszavágni a csoportkörben elszenvedett történelmi vereségért és kiszolgálni a lelkes közönséget egyaránt. Ugyanakkor a "kalózoknak" mindenképpen gólra volt szükségük és amúgy is a tőlük megszokott lendületes szélsőjátékkal igyekeztek megzavarnia a hazai védelmet. Az első kapuralövés is Daine Klatenevéhez fűződik, aki a 9. percben küldött egy szabadrúgást Sheriff Ekramy kapuja felé, de az egyiptomi hálóőrnek nem jelentett gondot a védés. A 20. percben pedig újra a kapus került ki győztesen kettejük összecsapásából, amikor Segolela remek passza után hárította Klate ziccerét. A túloldalon eleinte a magas beadások jelentettek veszélyeket, melyekből Naguib, majd El Said fejelt mellé, a 22. percben pedig Ahmed Abdel Zaher távoli lövését kellett Senzo Meyiwának szögletre tolnia. Az első félidő legnagyobb helyzetét a 35. percben mégis a vendégek hagyták ki, amikor egy jobb oldali keresztlabdára Tlou Segolelaérkezett a hosszú oldalon, de nagy helyzetben az oldalhálóba fejelt.
A második játékrész is ugyanúgy kezdődött, ahogy az első, vagyis enyhe Al Ahly mezőnyfölénnyel és veszélyes Orlando kontrákkal. Az 54. percben végül némi szerencse is kellett ahhoz, hogy megszülessen az első találat. A 35 esztendősen az év végi visszavonulását már korábban bejelentő Mohamed Aboutrika tett hátra egy labdátAbdullah El Saidnak, aki lövésre szánta el magát, a lapos löket azonban lecsurgott Lekgwathi lábáról pont a közben előrébb húzódó Aboutrika elé és a klub legendás támadója könnyedén és elegánsan pöccinthetettMeyiwa mellett a hálóba. A bekapott gól után a vendégek nem kezdtek kapkodni, hiszen továbbra is egy gólra volt szükségük reményeik életben tartásához, a 63. percben pedig nagyon közel kerültek a hőn áhított egyenlítéshez. Lennox Bacela lépett ki nagy helyzetben, elhúzta még Ekramymellett is a labdát, de kisodródott pozícióból végül keresztben elemelte a labdát az üres kapu előtt. A kihagyott lehetőség végül a 79. percben bosszulta meg magát. A második gól annyiban hasonlított az első találatra, hogy egy jobb oldali lapos labda, ezúttal Ahmed Fathy beadása, némileg szerencsésen jutott elAhmed Abdel Zaherhez, aki aztán biztosanhelyezett a bal sarokba a keresztbe mozgó Meyiwa mellett. Mivel ezután a vendégeknek a hátralévő tíz percben már három gólra lett volna szükségük az összetett állás megfordításához, ezzel nagyjából el is dőlt a 2013-as Bajnokok Ligája győztes kiléte. A sasmezesek ugyan a 83. percben tíz főre fogyatkoztak, miután Sheriff Abdel Fadilmegkapta második sárga lapját, azonban emberhátrányban sem kaptak már gólt. A hosszabbítás perceiben még egy csere is alkalmat adott a közönségnek az ünneplésre, amikor a könnyeivel küszködve búcsúzó Aboutrika levonulását tapsolhatták meg, míg helyére pedig az az Emad Moteab állt be, aki két éve még csapatkapitányként emelte magasba a trófeát, most pedig hosszú sérülés miatti kihagyás után tért vissza.
A klub korábbi védője, a bajnokság folyamatos beszünetése következtében felmerülő anyagi gondok miatt kinevezett Mohammed Youssef így edzői karrierjét rögtön egy nagy sikerrel kezdhette meg, míg kollégája, de Sá mester nagyon sportszerűen gratulált a jobb csapatnak a mérkőzés utáni, amúgy is kölcsönös dícsérgetésekbe torkolló sajtótájékoztatón. Ami kicsit keserítheti a győztesek szája ízét, az a második gól szerzőjének,Zahernek a gólöröme és annak következményei. A csatár ugyanis négy ujját mellkasa előtt mutatva a Rabaa jellel ünnepelt, mely az Egyiptom első demokratikusan választott elnökének Mohamed Morsinak katonai puccsal történő megbuktatása elleni júliusi tüntetés jelképe. A tüntetés helyszíne volt a Rabba al Adawiya mecset előtti Rabaa (a szó jelentése: negyedik) tér, ahol a hadsereg véres mészárlással oszlatta szét a tüntetőket. Nemrég egy egyiptomi kung fu versenyzőt egy évre eltiltottak a Rabaa jel használatáért, most alighanem Zaher is hasonló büntetésre számíthat, így pedig nem vehet majd részt a decemberi klubvilágbajnokságon sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése