2014. február 13., csütörtök

Líbia nyerte az ANB-t és ezzel megszerezte első kontinentális címét

csoportmérkőzések és a negyeddöntők találkozói után némileg csalódást keltő játékot hoztak a Dél-Afrikában rendezett 2014-es Afrikai Nemzetek Bajnokságának legjobb négy között megvívott küzdelmei, hiszen a korábbi 2.57-es meccsenkénti gólátlaggal szemben itt már egyedül csak a bronzmérkőzésen esett egyetlen egy találat. A kizárólag hazájuk bajnokságában szereplő játékosokból álló válogatottak számára kiírt torna mindkét elődöntője egyaránt gól nélkül ért véget és tizenegyespárbajban jutott a fináléba Líbia Zimbabwe ellen, Ghána pedig Nigéria ellen. Érdekesség, hogy a Javier Clemente által irányított "mediterrán lovagok" úgy szerezték meg az ország történetének első kontinentális trófeáját, hogy a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben is egyaránt büntetőkkel bizonyultak jobbnak ellenfelüknél.
(Összefoglalók az eredményekre kattintva elérhetőek)






A harmadik helyért:
Február 1. szombat, 16:00, Fokváros
 Nigéria 1 - 0 Zimbabwe 
Gólszerző: Obiozor (85.)
A bronzmérkőzésen két valóban csalódott csapat találkozott, hiszen az elődöntőkben talán mindketten többet támadtak ellenfelüknél, ám a hálóba találniuk nem sikerült, végül pedig büntetőkkel alulmaradtak. Sajnos ennek ezúttal nem önfeledt játék lett a vége, hanem kicsit görcsös erőlködés, hogy legalább a harmadik helyre odaérjenek a gárdák, amire egyébként a korábban a torna végső megnyerésére is favorit nigériaiaknak volt nagyobb esélyük. Különösen akkor, amikor a 16. percben Masima Mambare lábát magasra emelve ment egy labdáért, amivel így mellbe rúgta a szuper sasok kapusát Chigozie Agbimot, ezért pedig piros lapot kapott. Emberelőnybe kerülve még inkább fölényben játszottak a zöldek, azonban helyzetet nem sokat sikerült kialakítaniuk a "harcosokkal" szemben. A 36. percben Chinonso Abiozor lövését védte George Chigova, majd a zimbabwei kapus a második félidőben hárította a torna legjobbjának játékosának választott Christantus Ejikelövését is. A túloldalon a 83. percben aztán egy kontra végén megnyerhette volna akár csapatának a meccset Kudakwahe Mahachi, de Agbim is a helyén volt. A kihagyott helyzet gyorsan megbosszulta magát, alig két perccel később Ejike adott be jobbról, Christian Obiozor pedig berobbanva fejelt a hálóba.

Döntő:
Január 29. szerda, 19:30, Fokváros
 Líbia (4) 0 - 0 (3) Ghána 
A döntőre nagyon rányomta a bélyegét a nagy tét, hiszen Líbia még soha nem nyert semmilyen kontinentális címet korábban, az új edző, a korábbi spanyol, szerb, kameruni szövetségi kapitány Javier Clemente pedig egy hangos sikerrel kezdhette meg tevékenységét új székhelyén, míg Ghána ugyan számos alkalommal ott volt a legjobbak között, nyernie utoljára 1982-ben sikerült az akkori Afrikai Nemzetek Kupáján, akkor egyébként épp Líbiában a rendező ország válogatottja ellen. Az akkori ezüstérem volt mostanáig a "mediterrán lovagok" legnagyobb sikere, melyet annak ellenére sikerült felülmúlniuk, hogy az országban az utóbbi két futballszezon elmaradt a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt. Egyébként az idei ANB-t is ők rendezték volna eredetileg, ám épp a biztonsági veszélyek miatt végül az Afrikai Labdarúgó Szövetség elvette tőlük a rendezést, így emiatt is kettőzött erővel készültek a bizonyításra a líbiaiak. A mérkőzés nagy része kiegyenlített játékot hozott, Ahmed El Trbi és El Mutasem Abushnaf előtt adódott lehetőség az egyik oldalon, míg a másikon az ezúttal csereként pályára lépő Yahaya Mohamed volt a legveszélyesebb. A gól nélküli rendes játékidő után a hosszabbításban a 108. percben maradt ki a legnagyobb lehetőség, amikor Muataz Fadel fejelhetett tisztán a kapura, de a ghánai kapus Stephen Adams hárítani tudott.
A büntetők során ismét a líbiai kapus, az elődöntőben Zimbabwe ellen még egy tizenegyest is értékesítő Mohamed Nashnush volt a főszereplő, hiszen az első két ghánai lövést rögtön hárította (Akuffu és Ainooson próbálkozását), amivel nagy előnybe került Líbia, csakhogy a negyedik és az ötödik párban következő Elgadi és Omar is hibázott, miközben a "fekete csillagok" értékesítettek három büntetőt, vagyis visszaküzdötték magukat az öt pár után döntetlenre. A hatodik párban El Trbi betalált, Tijani viszont mellé lőtt, vagyis a "mediterrán lovagok" értek fel a csúcsra. Igazán jól sikerült tehát Javier Clementebemutatkozása, ráadásul csapata a legfiatalabb átlagéletkorú volt a teljes mezőnyben, ami igencsak jó előjel a 2017-es hazai rendezésű ANK-ra való felkészülés során.

A torna díjazottjai:

GólkirályBernard Parker  - 4 gól
A torna legjobb játékosaChristantus Ejike 
A torna álomcsapata:
Mohamed Nashnush 
Ali Salama  Partson Jaure  Odunlami Kunle  Joshua Tijani 
Kudakwase Mahachi  Mohamed Elgadi  Jordan Opoku  Cristantus Ejike 
Rabiu Ali  Seidu Bansey 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése