2014. június 8., vasárnap

Mit várhatunk a VB-n Afrikától?

Rohamosan közeleg a brazíliai labdarúgó világbajnokság, így itt az ideje, hogy az afrikai futballal foglalkozó blog is lassan ráhangolódjon a nagy eseményre. A három részesre tervezett beharangozó első két darabja a kontinens eddigi vb-szereplésével foglalkozik majd, míg az utolsóban az idei tornára kijutott válogatottak felkészülésével és esélyeivel.
5 afrikai válogatott készül a VB-reMiután áttekintettük, hogyan kezdte meg szereplését az afrikai labdarúgás a világbajnokságokon, majd, hogy hogyan tört meg a fejlődés az új érában, a 32 csapatos VB-k során, fordítsuk figyelmünket most már az idei tornára és nézzünk körül az öt kvalifikált válogatott háza táján. Egyébként a kontinens VB-történetében először ugyanarról az öt országról van szó, amelyik a négy évvel ezelőtti, "hazai" rendezésű, ám legtöbbjüknek csalódást hozó tornára is kivívták a részvételt a selejtezőkön, nevezetesen Algéria, Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun és Nigéria. 1986 óta minden világbajnokságon jutott be afrikai csapat a nyolcaddöntőbe, eljátszhatunk azzal a gondolattal is, hogy vajon sikerül-e ez idén is, és ha igen, vajon melyik csapatnak mennyi esélye van most erre?






Algéria

Algéria négy éve tért vissza 24 év szünet után a világbajnokságra és akkor egyetlen ponttal, lőtt gól nélkül végzett az amúgy nem túl acélos csoportja utolsó helyén. Ezúttal a világjáró Vahid Halilhodzsicsül a kispadon, akinek az irányításával veszélyesebbnek tűnnek a sivatagi rókák. Bár a tavalyi Afrika Kupán egyetlen pontot szereztek csak a csoportjukban, és dicstelenül távoztak, a bosnyák mester mégis megtarthatta állását és azóta kezd is beérni már munkája gyümölcse. A VB-selejtezőkön is egy vereséggel indítottak, azután viszont csoportjukban minden egyes mérkőzésüket megnyerték és a rájtátszásban túlléptek Burkina Fasón is, a felkészülési mérkőzéseiket pedig, ha nem is világverő ellenfelekkel szemben, de mind egy szálig megnyerték. Ennek következtében a válogatott a legújabb FIFA ranglistán fel is jött a 22. helyre, mely Afrikában ugyanakkor a legelső pozíciót jelenti! A történet persze attól igazán "afrikai", hogy a sikeres szövetségi kapitány már korábban komoly vitába keveredett az Algériai Labdarúgó Szövetség elnökével, Mohamed Raouraouaval mert nem volt hajlandó korábban meghosszabbítani szerződését, így a torna után végül távozik is posztjáról (utódja a francia Christian Gourcuff lehet). A szurkolók számára sem mindig volt egyébként szimpatikus az ősz mágus, néhány döntése érthetetlen volt számukra, és a svájci edzőtáborban tartott zárt kapus edzések sem tették népszerűbbé a stadionon kívül rekedt rajongók körében. Ugyanis hiába készült a csapat Svájcban edzőtáborban, az Európa különböző tájairól érkező szurkolók valóságos hazai környezetet teremtettek a válogatottnak, a Románia elleni mérkőzést például 15 ezren szurkolták végig a megszokott vehemenciával.
Felkészülési mérkőzések
március 5. Blida, Algéria: Algéria-Szlovénia: 2-0május 31. Sion, Svájc: Algéria-Örményország: 3-1június 4. Genf, Svájc: Algéria-Románia: 2-1
A Románia elleni kezdőcsapat
Kapusok (értékelés: 6/10)
A kapus posztján némileg meglepetésre a friss algériai bajnok USM Alger hálóőre Mohamed Lamine Zemmamouche került be még a Burkina Faso elleni VB-selejtező rájátszás visszavágóján, azóta viszont folyamatosan meg is hálálja a bizalmat. A felkészülési mérkőzéseken a legutolsó összecsapásig ő védett, így nem elképzelhetetlen, hogy kiszorítja a válogatottból a CSzKA Szófia kapusát, Raïs M'Bolhit. Utóbbi ugyan Románia ellen már szerepelt, és nem is okozott csalódást, ráadásul egy interjúban Halilhodzsics őt ígérte a belgák ellen a kezdőbe, mégse vegyünk rá mérget, hogy valóban a tar hálóőr áll majd a VB első algériai mérkőzésén a kapuban.
Védők (értékelés: 5/10)
A várható kezdőcsapatA csapat egyik lehetséges gyenge pontja, talán épp a legfontosabb pozíció, a középhátvédeké. A teljes algériai keret legrutinosabb tagja a csapatkapitány Madjid Bouguerra, aki a Rangers-ben szerzett magának hírnevet, 2011-ben azonban Katarba igazolt, ahol azért a tempó elmarad a nemzetközi élvonaltól és ennek hatása bizony meglátszott a felkészülési meccseken is. Mellette a védelem tengelyében mostanábanLiassine Cadamuro szokott szerepelni, aki a spanyol másodosztályban sem alapember, de úgy tűnik, kiszorítja a válogatottban nála rutinosabb Rafik Halliche-t és Essaïd Belkalemeta kezdőből. A balhátvéd posztján a St. Étienne után a Napoliban is jól teljesítő Faouzi Ghoulam helye megkérdőjelezhetetlen, kiesése esetén a Livornóban kicsit előrébb játszó Djamel Mesbah pótolhatja. A jobbhátvéd a francia élvonal kilencedik legtöbb szerelését produkáló Aïssa Mandi, ám ezen a poszton sincs igazi tartalék a keretben, az eredetileg védekező középpályás Mehdi Mostefa fordult itt még meg a felkészülési mérkőzéseken.
Középpályások (értékelés: 7/10)
A középpálya sokkal masszívabbnak tűnik a védelemnél, még akkor is, ha a felkészülés során az egyik legfontosabb láncszemHassan Yebda kisebb sérülést szenvedett. Távollétében a hátravont szűrő szerepkörében alkalmazható Carl Medjani és akár a Getafés Mehdi Lacen is, ugyanakkor az ellenféltől és a helyzettől függően változtatja Halilhodzsics a két szűrős és a három szűrős felállást. Kissé előrébb a jelenleg Interes Saphir Taïder tűnik biztos pontnak, valamint rendkívül sokat vár a közönség az algériai futball legújabb felfedezettjétől, a mindössze 19 esztendős Tottenham játékostól Nabil Bentalebtől is.
Támadók (értékelés: 7/10)
A jelenlegi algériai támadósor rendkívül gazdag és már-már a Belloumi, Madjer fémjelezte nyolcvanas éveket idézi. A két szűrős rendszerben irányító poszton bevethető például a Granadával jó szezont futó, a teljes La Liga legtöbb sikeres cselezését produkáló Yacine Brahimi. A jobb szélen a Valenciában gyakran parádézó Sofiane Feghouli (7 gól, 8 gólpassz) vagy a Portóban szereplő Nabil Ghilas kavarja meg a védőket. Az első számú bal szélső elméletileg Hilal Soudani lenne, ő azonban az utóbbi időben többször középcsatárként is szerepelt, hiszen a bal oldalon bevethető akár Riyad Mahrez, valamint a tunéziai Club Africainből beválogatott  Abdelmoumen Djabou, aki talán még jobb teljesítményt nyújtott a felkészülés során. És akkor még nem is beszéltünk a VB-selejtezők gólkirályáról Islam Slimaniról, ám ő a Sportingban nem túl jó szezont tudhat a háta mögött, ami miatt akár el is veszítheti az előretolt ék pozícióját.
Az algériai keret
A H-csoport
Hiába vette át Algéria az afrikai vezető helyet a legutóbbi FIFA világranglistán, az oddschecker.com 21 netes fogadóirodáról szóló adatainak átlaga alapján a csoportból való továbbjutásra nem sok esély van. A legjobb esélyekkel természetesen a már szinte mindenki által "titkos" favoritnak elkönyvelt Belgium rendelkezik (1,16), de a Fabio Capello által irányított, a selejtezőkben a portugálokat megelőző Oroszországnyolcaddöntőbe jutását is szinte biztosra veszik (1,45), még ha a csapatkapitánynak Roman Sirokovnak ki is kell hagynia a tornát sérülése miatt. Ráadásul az oddszok tekintetében harmadik helyen Dél-Korea (2,7) is bőven megelőzi Algériát (5,5). Halilhodzsics meglehetősen óvatos és körültekintő edző, akinél a biztonságos játék kulcsfontosságú, igyekszik a földön tartani a sivatagi rókákat, valamint összeráznia a csapat védekezését. Ha ez sikerül, akkor azért a négy évvel ezelőtti teljesítménynél jobb produkcióban is reménykedhetnek a szurkolók, hiszen a támadósorban rég nem látott potenciál rejlik, így azért egy kicsit feljebb srófolnánk Algéria esélyeit.
A továbbjutás esélye: 35 %
A csapat csoportmérkőzései a VB-n:
június 17. kedd, 18.00, Estádio Mineirao, Belo Horizonte
 Belgium - Algéria 
június 22. vasárnap, 21.00, Estádio Beira Rio, Porto Alegre
 Dél-Korea - Algéria 
június 26. csütörtök, 22.00, Arena da Baixada, Curitiba
 Algéria - Oroszország 






Elefántcsontpart
Elefántcsontpartnak az elmúlt két világbajnokságra sikerült kvalifikálnia magát, és noha mindkétszer nagy várakozásokkal vágtak neki a tornának, mindkétszer rendkívül nehéz csoportba kerültek, amelyből végül nem sikerült továbbjutniuk. Most is a kontinens talán legerősebb csapataként érkeznek Brazíliába, és ezúttal a sorsolás sem volt olyan mostoha az elefántokkal, így abban reménykednek, hogy sok kudarc, több elbukott Afrika Kupa után végre kijöhet a lépés és alkothatnak valami maradandót. Ez annál is időszerűbb, mert a csapat magja (A Touré testvérek, Boka, Zokora, Drogba, Kalou) már nyolc éve is szerepelt a tornán, a mostani pedig talán már az utolsó lehetőségük, hogy igazán emlékezetessé tegyék válogatott pályafutásukat is. Ennek következtében Elefántcsontparté a legidősebb afrikai keret (27,83 év az átlagéletkor), a kispadon ezzel szemben a tunéziai származású egykori francia válogatott Sabri Lamouchi ül, aki első edzői munkájaként kapta meg a szövetségi kapitányi állást! Egyes híresztelések szerint a rutinos játékosok előtt nincs is nagy tekintélye a tapasztalatlan szakembernek. A felkészülés során az eredmények sem voltak túl biztatóak, igaz több fontos játékos apróbb sérülésekkel, betegségekkel bajlódott.
Felkészülési mérkőzések
március 5. Brüsszel, Belgium: Belgium-Elefántcsontpart: 2-2május 31. St.Louis, USA: Bosznia-Hercegovina-Elefántcsontpart: 2-1június 5. Frisco, USA: Elefántcsontpart-Salvador: 2-1
A Salvador elleni kezdőcsapat
Kapusok (értékelés: 6/10)
Boubacar Barry, vagyis Copa, már 2006-ban is védett az utolsó, tét nélküli VB-mérkőzésen, négy éve pedig már az első számú hálóőrnek számított. Azóta sincs ez másképp, és remélhetőleg bevethető is lesz a veterán hálóőr, ugyanis a keretbe meghívottSayouba Mandé, illetve a hazai bajnokság legjobb kapusa Sylvain Gbohouo jóval kevesebb nemzetközi rutinnal rendelkezik, bár utóbbi a Séwé Sport afrikai BL-szerepléséből már kivette a részét.
Védők (értékelés: 6/10)
A várható kezdőcsapatAz idősebbik Touré testvér, Kolo Abib Touré a szezon végére kiszorult az amúgy remeklő Liverpoolból, a felkészülés során pedig a maláriával is meg kellett küzdenie, ennek ellenére aligha van veszélyben a helye a válogatott kezdőcsapatában a középhátvéd posztján. Mellette esetlegSouleymane Bamba kaphat helyet, aki azonban nem sokat játszott a szezonban a Trabzonsporban, így talán valószínűbb, hogy a török klubban csapattársa Didier Zokora húzódik ide vissza a középpályáról. A balhátvéd természetesen továbbra isArthur Boka, tartalékja pedig a keretbe meglepetésre bekerülőConstant Djakpa lehet. A jobbhátvéd posztra két rendkívül fiatal Toulouse játékos jelentkezhet, közülük azonban egyelőre még vitathatatlanul a Ligue 1 szezonjának legjobb csapatába is beválasztott, Sagna távozásával az Arsenallal már hírbe hozott Serge Aurier tart előrébb, míg a bal oldalon is bevethető Jean-Daniel Akpa Akpro lehet a klubban utódja.
Középpályások (értékelés: 8/10)
Az elmúlt három év afrikai aranylabdása, a Manchester Cityvel is remek szezont produkáló, a Premier League-ben 27 lövésből 20 gólt szerző Yaya Touré kihagyta az amerikai felkészülési mérkőzéseket, ám a hírek szerint a VB-n már bevethető lesz. Szürőként mindenképpen a kezdőbe várhatóCheik Tioté, ha pedig Zokora hátrébb szerepelne a védelemben, akkor lehetőséget kaphat Geoffroy Serey Dié és a fiatal Ismaël Diomandé is.
Támadók (értékelés: 9/10)
A válogatott legerősebb csapatrésze természetesen továbbra is a támadósor, annak ellenére, hogy a Szpartak Moszkva csatára, Seydou Doumbia váratlanul kimaradt a VB-keretből, ami után egyébként egyenesen hazugságnak nevezte Lamouchi azon indoklását, miszerint sérüléssel bajlódna és elkeseredettségében le is mondta a válogatottságot. Nagy hírű támadó természetesen maradt így is bőven, hiszen a csapatkapitány Didier Drogba elnyűhetetlen,Wilfried Bony ontotta a gólokat idén a Swanseaben, remek formában van a jobb szélen bevethető, a Romában 12 gólt és 12 gólpasszt jegyző Gervinho, és ott van még a Lille-ben vezéralakká váló Salomon Kalou és a Basel üdvöskéje Giovanni Sio is. Az viszont mindenképpen váratlan, hogy Doumbiát megelőzte a sorban Max GradelMathis Bolly ésDidier Ya Konan is.
Az elefántcsontparti keret
A C-csoport
Elefántcsontpart épp a legfrissebb FIFA-világranglistán vesztette el kontinentális vezető pozícióját, ám a világon a 23., Afrikában 2. hely még mindig igen előkelő helyet jelent. Ugyanakkor ebben a kérdéses értékű rangsorban bőven megelőzi az elefántokat két csoportellenfél is, nevezetesen a 8. Kolumbia és a 12. Görögország is. A fogadóirodáknál is Kolumbia a csoport legnagyobb favoritja a továbbjutásra (1,25-ös átlagodds) még úgy is, hogy a legnagyobb sztár Radamel Falcao végül nem lehet ott a tornán. Fittyet hányva azonban a világranglistára, a fogadóirodák Elefántcsontpart (1,95) legnagyobb vetélytársának a felkészülés során, gyengébb ellenfelek ellen ugyan, de száz százalékos Japánt várják (2,1), míg az erősebb ellenfelek ellen veretlenül felkészülő Görögország esélyei sem sokkal rosszabbak (3,0). Ebből is látszik, hogy a C-csoport rendkívül kiélezett, a felkészülési mizériák miatt pedig inkább "csak" egyenlő valószínűséget adnánk Elefántcsontpart kiesésére és továbbjutására. Persze ezzel még így is a továbbjutásra legesélyesebb afrikai csapatnak minősül a narancsmezes gárda.
A továbbjutás esélye: 50 %
A csapat csoportmérkőzései a VB-n:
június 15. vasárnap, 3.00, Arena Pernambuco, Recife
 Elefántcsontpart - Japán 
június 19. csütörtök, 18.00, Estádio Nacional, Brasília
 Kolumbia - Elefántcsontpart 
június 24. kedd, 22.00, Estádio Castelao, Fortaleza
 Görögország - Elefántcsontpart 






Ghána
Ghána ugyan nagyon régóta Afrika labdarúgásának élvonalába tartozik, a VB-kvalifikáció azonban csak nyolc évvel ezelőtt jött össze először. Azóta viszont mindkét alkalommal továbbjutottak a csoportkörből afekete csillagok, sőt, 2010-ben egyetlen hajszál választotta el őket a kontinens csapatai számára eddig elérhetetlen elődöntőtől. Asamoah Gyan az Uruguay elleni meccs 120. percében hibázta el a továbbjutást jelentő tizenegyest, majd a büntetőrúgások során kiesett a csapat. Az akkor még csak másodedző Kwesi Appiah ma már a szövetségi kapitányi teendőket látja el, így idén először vág neki a válogatott hazai edzővel a VB-nek. A mester megítélése meglehetősen meg is osztja a ghánai közvéleményt, hiszen hiába sikeres a kontinentális porondon, vezetése alatt még egyszer sem tudott nyerni Ghána nem afrikai csapat ellen (5 mérkőzésen), ráadásul a felkészülési mérkőzések során is elmaradt a selejtezőkben látott sziporkázás és még gólt sem szerzett a csapat (egy mérkőzést még játszanak Miamiban Dél-Korea ellen). A keret egyébként Belgium után a második legfiatalabb átlagéletkorral rendelkezik (25,67 év) és a 2009-es, az elődöntőben Magyarországot legyőző U20-as világbajnok csapatot hatan is képviselik (Inkoom, Mensah, Opare, Agyemang-Badu, Rabiu és André Ayew).
A ghánai válogatottról további információk találhatóak a Fekete csillagok blogon.
Felkészülési mérkőzések
március 5. Podgorica, Montenegró: Montenegró-Ghána: 1-0május 31. Rotterdam, Hollandia: Hollandia-Ghána: 1-0június 9. Miami, USA: Ghána-Dél-Korea: ?-?
A Hollandia elleni kezdőcsapat
Kapusok (értékelés: 6/10)
2011-es debütálása óta a Norvégiában született Adam Larsen Kwarasey tekinthető a válogatott első számú hálóőrének és remélhetőleg az edzőtáborban szenvedett kisebb combsérülése sem fogja hátráltatni a védésben. A kiesése esetén számításba vehetőFatau Dauda ugyanis alig-alig kapott szerepet dél-afrikai klubjában, Stephen Adamspedig mindössze annyi nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, hogy az idei Afrikai Nemzetek Bajnokságán ő védte a döntőig menetelő ligaválogatott hálóját.
Védők (értékelés: 5/10)
A várható kezdőcsapatFinoman szólva sem a védelem a legerősebb csapatrész a ghánai válogatottban. Érzékeny veszteség volt Kwesi Appiah számára, hogy a Törökországban játszó, a tavalyi gyengébb Afrika Kupa szereplés óta éppen újra formába lendülő középhátvéd Jerry Akaminko megsérült Hollandia ellen és nem állhat rendelkezésére a VB-n. Így a kezdőbe várható két franciaországi légiós, az ifi világbajnok Jonathan Mensah és a Rennes-ben keveset játszó John Boye mögött csak a rendkívül fiatal Rashid Sumailamaradt tartaléknak ezen a poszton. Az elsősorban jobbhátvéd, a Standard Liège-ben pallérozódó Daniel Opare és egy újabb ifi világbajnok, a szintén jobbhátvéd Samuel Inkoomegyaránt bevethető akár a bal oldalon is, amire azért is van szükség, mert kifejezett balbekk nincs a keretben. A tunéziai Espérance-ban jobbszélső Harrison Afful, vagy a Juventusban alapemberré váló balszélsőKwadwo Asamoah húzódhat szükség esetén hátra a védelembe, hiszen előrébb lévő posztokon jóval nagyobb a kínálat a remek játékosokból.
Középpályások (értékelés: 8/10)
A legbiztosabb pont a középpályán a Milanban nem éppen élete szezonját nyújtó Michael Essiené, mellette pedig klasszikus szűrőt ismét egy ifi világbajnok Emmanuel Agyemang Badu játszhat. Itt kaphat szerepet a VB talán legkalandosabb életutat bejárt játékosa, az árva utcagyerekből belfasti nevelőszülők segítségével profi labdarúgóvá lettAfriyie Acquah is. Némileg támadóbb felállásban akár itt is, de akár inkább a középpályán előrébb vethető be a szintén a Milanban játszó, és ott Essiennél sokkal több szerepet kapóSulley Muntari, esetleg az Oroszországba került Mohammed Rabiu, de talán a legvalószínűbb a válogatottságot négy éve lemondó, majd a VB selejtezők utolsó köre alatt magát "váratlanul" meggondoló Kevin Prince Boateng játéka.
Támadók (értékelés: 7/10)
Az előretolt ék pozíciójára alighanem továbbra is az Uruguay elleni vb-negyeddöntő tragikus hőse Asamoah Gyan az első számú jelölt, a Marseille-be be nem férő és így a Sochaux-ba kölcsönadott fiatalabbik Ayew testvér, Jordan Ayew lehet a tartaléka, de aAbdul Majeed Waris is itt vethető be. Ha a Juventusban a szezon legtöbb sikeres cselezését produkáló Kwadwo Asamoah nem hátrébb kap szerepet, akkor a balszélső pozíciója mindenképpen őt illeti, máskülönben az ifi világbajnok és az OM-ben kulcsemberAndré Ayew szerepelhet itt. A jobb szél lehet akár a már említett Warisé, Affulé vagy a Chelseaből a holland Vitesse-be kölcsönadott és ott remek szezont produkáló Christian Atsué.
A ghánai keret
A G-csoport
A FIFA ranglistája alapján Afrika 4., a világ 37. legjobb csapata olyan csoportba került, melyben ellenfelei a világ 2., 4. és 13. legerősebb válogatottjai, vagyis cseppet sem tekinthető szerencsésnek Ghána sorsolása. Természetesen a fogadóirodák is jóval esélyesebbnek tartják a továbbjutásra Németországot (1,13) és Portugáliát (1,45), afekete csillagok (3,6) számára pedig nagy küzdelmet várnak az Egyesült Államokkal(3,75) a harmadik helyért. Utóbbiakkal Ghána ráadásul mindkét előző fellépésén is találkozott és mindkétszer nyert is, ám a jenkiket fűtő visszavágás vágya, no meg a folyamatosan mutatott fejlődés alapján egyáltalán nem biztos, hogy ez ezúttal is sikerülni fog. Nem új ellenfél Németország sem, akiktől négy éve az egyetlen vereséget szenvedte el a csapat, és akik ellen újra megtörténhet a nemzetközi futballban ugyan nem példa nélküli, ám a VB-ken egyedülálló jelenség, hogy két (fél)testvér néz szembe egymással két különböző válogatott mezében. Nagy szükség lenne tehát a Cristiano Ronaldo sérülését ígérő Nana Kwaku Bonsam boszorkánydoktor segítségére, ám akárhogy is alakul a legutóbbi aranylabdás egészségi állapota, az afrikai csapatok közül Ghánától várhatjuk a legkevésbé a nyolcaddöntőbe kerülést.
A továbbjutás esélye: 20 %
A csapat csoportmérkőzései a VB-n:
június 17. kedd, 0.00, Estádio das Dunas, Natal
 Ghána - Egyesült Államok 
június 21. szombat, 21.00, Estádio Catelao, Fortaleza
 Németország - Ghána 
június 26. csütörtök, 18.00, Estádio Nacional, Brasília
 Portugália - Ghána 






Kamerun
Kamerun már a hetedik világbajnokságára készülhet, amivel csúcstartó a fekete kontinensen. Az 1982-es veretlenül zárt VB, majd az 1990-es negyeddöntőig tartó menetelés óta azonban sorra csalódást keltő teljesítményt nyújtanak a szelídíthetetlen oroszlánok, a mélypont pedig a négy évvel ezelőtti VB volt, amikor pontot sem sikerült szerezni a tornán. Mivel több a jelenlegi keretben is megtalálható játékos részese volt már ennek a kudarcnak, a csapat legfőbb célkitűzése, hogy a hasonló szégyent ezúttal elkerülje, bár természetesen a továbbjutásról is álmodoznak a játékosok és a szurkolók egyaránt. A kispadra tavaly májusban némileg váratlanul és meglehetősen ellentmondásos körülmények között a Puma által támogatott, ám nemzetközi sikerekkel vagy afrikai tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkező német Volker Finke került. Az agg mester eleinte rendkívül óvatos, defenzív taktikával rukkolt elő, aminek 5 mérkőzésen összesen 1-2-es gólkülönbség és számos konfliktus lett az eredménye. A nemzeti legendának számító csapatkapitány Samuel Eto'o le is mondta a válogatottságot, és csak Paul Biya elnök személyes közbenjárására volt hajlandó újra magára húzni az oroszlánfejes mezt. Azóta hogy, hogy nem megváltozott a csapat taktikája, a korábbi kettő helyett már rendre három támadó kap szerepet egyszerre, az így lejátszott hat mérkőzésen pedig 11-10 lett az összesített gólkülönbség.
A kameruni válogatottról folyamatos információk találhatóak a Lions indomptables blogon.
Felkészülési mérkőzések
március 5. Leiria, Portugália: Portugália-Kamerun: 5-1május 26. Kufstein, Ausztria: Kamerun-Macedónia: 2-0május 29. Kufstein, Ausztria: Paraguay-Kamerun: 2-1
június 1. Mönchengladbach, Németország: Németország-Kamerun: 2-2június 7. Yaoundé, Kamerun: Kamerun-Moldávia: 1-0
A Németország elleni kezdőcsapat
Kapusok (értékelés: 6/10)
A Tunézia elleni VB-selejtező rájátszás első mérkőzésén bemutatott bravúrjai óta vitathatatlanul Charles Itandje az első számú hálóőr, ám ahogy a többi fekete-afrikai csapatnál, úgy Kamerunnál is komoly gondot jelentene az esetleges kiesése. Tartalékja ugyanis a török bajnokságból kieső, a felkészülés során is bizonytalannak tűnő Sammy N'Djock vagy a kameruni bajnok és tavaly afrikai BL-elődöntős Coton Sport ifjú kapusa,Loïc Feudjou lehet.
Védők (értékelés: 8/10)
A várható kezdőcsapatA hagyományoktól eltérően a kameruni válogatott nemzetközileg talán legmagasabban jegyzett játékosai a védelemben találhatóak. A Galatasaray középhátvédjeAurélien Chédjou a felkészülés során nem léphetett pályára sérülése miatt, így helyére a klubjában itt szereplő, a válogatottban azonban korábban a középpályán használt Joël Matiphúzódott hátra és igencsak meggyőző teljesítményt nyújtott. Könnyen lehet, hogy így ő lesz a Marseille-ben játszó Nicolas N'Koulou társa a védelem tengelyében. A tartalékok közül állítólag sérülés miatt esett ki a Rennes fenegyereke, Jean-Armel Kana Biyik, aki Doumbiához hasonlóan vehemensen tagadta, hogy bokafájdalmai lennének és felindultságában le is mondta a válogatottságot. Így tartalék középhátvéd a nem túl jó formában lévő Dany Nounkeu lehet még. A balhátvéd posztján a Lyonban nagyon megbízható teljesítményt nyújtó és a védekezés mellett 10 gólpasszt is adó Henri Bédimovalószínűleg megelőzi Benoit Assou-Ekottót, aki általában inkább a pályán kívül hívja fel magára a figyelmet. A jobbhátvéd posztján a felkészülés legkellemesebb meglepetése, a Coton Sport-ba is csak januárban szerződő Cédric Djeugoué akár a VB-n is a kezdőcsapatban lehet, hiszen vetélytársa a Granadában szereplő Allan Nyom meglehetősen támadó felfogású, mely olykor a védekezése rovására megy.
Középpályások (értékelés: 7/10)
A középpálya motorja a Barcelonában csak másodhegedűs Alexandre Song, illetve az Ajaxból az Antalyasporba kölcsönadott, ám ott sérülés miatt sokat hiányzó Eyong Enoh. A harmadik szűrő alighanem a vb-selejtezők során fontos szerepet játszó Jean II Makoun lenne, ám neki is ki kellett hagynia a felkészülési mérkőzéseket egy kisebb sérülés miatt. A helyén a Sevillával váratlanul remek szezont produkáló, EL-t nyerő Stéhane M'Bia játszhatna, ha nem bajlódna ő is térdfájdalmakkal, így pedig akár a Bordeaux légiósa, az egyébként szintén biztatóan szereplő Landry N'Guémo is bizonyíthat.
Támadók (értékelés: 8/10)
Nem csak a támadósor, de az egész csapat legfontosabb tagja természetesen a csapatkapitány és a válogatott táján amúgy is nagy hatalmú Samuel Eto'o, aki lejáró szerződése után minden bizonnyal távozik a Chelsea-ből, miután Mourninho őt öregnek tituláló elszólása olyannyira megbántotta, hogy azóta gyakorlatilag minden gólörömével erre válaszol. Régi harcostársa, Achille Webo ezúttal tartalékja lehet elsősorban, bal oldalon ugyanis Éric Maxim Choupo-Moting rendkívül hatékony volt a felkészülési mérkőzéseken, a jobb szélre pedig a Ligue 1 góllövőlistájának második helyén végzőVincent Aboubakar várható, ha teljesen felépül. Ellenkező esetben a németek ellen elsősorban küzdőszellemével kitűnő Benjamin Moukandjo kerülhet a kezdőbe, míg a Monacoból a Lens-ba kölcsönadott és ott a feljutásban nagy szerepet vállaló Edgar Salli és a teljes világbajnokság legfiatalabb játékosa Fabrice Olinga alighanem csak utánuk következik a sorban.
A kameruni keret
Az A-csoport 
A FIFA legfrissebb világranglistáján továbbra is Kamerun a leggyengébben rangsorolt afrikai VB-résztvevő (56.), a kontinentális rangsorban is mindössze csak a 10. helyen állnak. Így nem meglepő, hogy az amúgy is erős csoportellenfelek a fogadóirodáknál is jóval esélyesebbek, Kamerun továbbjutását 5-szörös oddsszal kínálják. Brazíliacsoportgyőzelméhez aligha férhet kétség (1,03), a második helyre pedig Horvátország (2,0) és Mexikó (2,2) közötti versenyfutást prognosztizálnak. Figyelembe véve a vetélytársak felkészülési mérkőzéseit (Mexikó például jó kezdés után vereséget szenvedett Boszniától és Portugáliától) és a szelídíthetetlen oroszlánok javuló formáját, ennél egy kicsit több esélyt adnánk Eto'o-nak és társainak. Rögtön az első mérkőzés eredménye meghatározó lehet, a VB második napján Mexikó ellen igazából győzelemre lenne szükség, ha a nyolcaddöntő a cél. Az eddigi hat nyitómeccsén azonban csak 1990-ben nyert Kamerun, négy döntetlen mellett pedig legutóbb vereséggel indított.
A továbbjutás esélye: 30 %
A csapat csoportmérkőzései a VB-n:
június 13. péntek, 18.00, Estádio das Dunas, Natal
 Mexikó - Kamerun 
június 19. csütörtök, 0.00, Arena Amazonia, Manaus
 Kamerun - Horvátország 
június 23. hétfő, 22.00, Estádio Nacional, Brasília
 Kamerun - Brazília 






Nigéria
szuper sasok különösen a '90-es években szerepeltek nagyon ígéretesen a világbajnokságokon, ám végül a nyolcaddöntőknél egyszer sem sikerült továbblépniük. Azóta már ez a régi fény is igencsak elhalványult, a négy évvel ezelőtti gyenge produkció (egyetlen pont a csoportban) után az egykor 69-szeres válogatott Stephen Keshi került a kispadra, akinek irányításával nem csak kvalifikálta magát Nigéria a VB-re, hanem tavaly 19 év szünet után az Afrika Kupát is megnyerte. A korábban Togo és Mali kispadján is megfordult mester az egyik elindítója annak a trendnek, mely során a kontinens válogatottjai nem kizárólag az európai légiósokra épülnek, hanem újra bátran nyúlnak a hazai bajnokságban játszó tehetségekhez. Noha természetesen ezzel néha nagyon éles konfliktusokba keveredik akár a legtekintélyesebb játékosokkal is, Keshi filozófiája szerint ez erősebb köteléket épít ki a közönség és a válogatott között, és erre lehet alapozni azt a nélkülözhetetlen csapategységet, mely a korábban rendkívüli tehetségekből verbuvált afrikai válogatottakból hiányzott. Nem csoda tehát, hogy Belgium és Ghána után a harmadik legfiatalabb VB-keretet (25,81 év az átlagéletkor) állította össze a szövetségi kapitány.
Felkészülési mérkőzések
március 6. Atlanta, USA: Mexikó-Nigéria: 0-0május 28. London, Anglia: Skócia-Nigéria: 2-2június 4. Chester, USA: Nigéria-Görögország: 0-0június 8. Jacksonville, USA: Egyesült Államok-Nigéria: 2-1
A Görögország elleni kezdőcsapat
Kapusok (értékelés: 8/10)
A dél-afrikai világbajnokságon két gól is Vincent Enyeama lelkén száradt, azóta viszont rengeteget fejlődött a tavaly már a Lille-ben védő hálóőr. A legutóbbi szezonban csaknem megdöntötte a francia első osztály gól nélküli sorozat rekordját, összesen 1062 percig nem vették be a kapuját az ellenfelek, és a Ligue 1 egyik legjobbjává nőtte ki magát a posztján. Tartaléka az Izraelben ezüst érmet nyerő rutinos Austin Ejide, míg a nigériai ligaválogatott hálóőre Chigozie Agbim a harmadik számú jelölt, így különösebb kockázat nélkül kijelenthetjük, hogy kapusok terén a szuper sasok állnak legjobban az afrikai vb-résztvevő válogatottak közül.
Védők (értékelés: 6/10)
A várható kezdőcsapatA védelem tengelyében a Stephen Keshi által már a Sunshine Stars-ból is rendre beválogatott, jelenleg már Törökországban légióskodó Godfrey Oboabona játéka biztosnak tűnik, a századik válogatottságához közeledő Norwich védő Joseph Yobo helye azonban már cseppet sem biztos. A Chelsea-ből a Middlesbrough-ba kölcsönadott, mindössze 20 esztendős Kenneth Omeruougyanis tavasszal jó teljesítményt nyújtott és klubjában is alapemberré vált, így akár a válogatottban is bekerülhet a kezdőbe. Mellettük akár a Celtic-es Efe Ambrose is behúzódhat középre, bár rá a jobbhátvéd pozíciójában valószínűleg sokkal nagyobb szükség lesz. A balhátvéd a Bragában nyújtott jó szezonja után nemrég a Monacóba szerződő Elderson Echiejile lenne, ha nem bajlódna sérüléssel, tartalékja az Izraelben légióskodóJuwon Oshaniwa. A hazai bajnokságban szereplő játékosokhoz bátran nyúló szövetségi kapitány szándékától függően akkor sem kell túlságosan meglepődnünk, ha a Warri Wolves védője Azubuike Egwuekwe és a Sunshine Stars-ból beválogatott Odunlami Kunle is felbukkan a világbajnokságon valamelyik találkozón.
Középpályások (értékelés: 7/10)
A két szűrőként szinte bizonyosan a Chelsea játékosa John Obi Mikel és a Lazióban pallérozódó 21 éves Ogenyi Onazi fog szerepelni. Az Almeríában főként tavasszal fontos játékossá váló és a bennmaradást jelentő gólt szerző Ramon Azeez és a Belgiumban légióskodó Reuben Gabirel áll mögöttük a rangsorban. Valamivel előrébb tolva, már-már irányító pozícióban a Liverpoolban csak kiegészítőembernek számító Victor Moses teljesített legjobban a válogatottban a felkészülés során, főként úgy, hogy a tavaly Afrika Kupa döntőjében győztes gólt szerző Sunday Mba meglepetésre kimaradt a keretből és váratlanul az Ukrajnában játszó, a nemzetközi színtéren teljesen rutintalan Michael Babatunde került be.
Támadók (értékelés: 7/10)
Nem is csak Mba mellőzése keltett vihart a nigériai sajtóban, hanem egyrészt az év eleji Afrikai Nemzetek bajnokságának legjobb játékosává választott Christantus Ejike kihagyása, másrészt pedig legfőképpen az, hogy a Villarreallal remek szezont maga mögött tudó (14 gól, 4 gólpassz) Ikechukwu Uche még a bő keretben sem kapott helyet. Visszakerült azonban váratlanul a korábban Keshivel való személyes ellentétek miatt kihagyott Peter Odemwingie, aki akár a kezdőbe is bekerülhet, mégpedig Ahmed Musa társaként valamelyik szélen. Az előretolt ék kétség kívül a Fenerbahcéval török bajnokságot nyerő csapatkapitány Emmanuel Emenike lehet, megelőzve a Newcastle-ből érkező Shola Ameobit. A tartalékok között szerepel a hollandiai légiós Uche Nwofor és a kisebbik Bruges-i csapatban játszó, a felkészülés során már-már közönségkedvenccé váló Michael Uchebo.
A nigériai keret
Az F-csoport
A csoport legnagyobb favoritja természetesen a fogadóirodáknál is Argentína (1,03), a második helyre pedig a jó felkészülési eredményeket produkáló Bosznia-Hercegovinátvárják (1,83). Az esélyek sorrendjében azért Nigéria (2,3) megelőzi a leggyengébb ázsiai induló Iránt (6,5). A FIFA-világranglista 44. (Afrikában 6.) helyén álló szuper sasok ezzel együtt nem panaszkodhatnak a sorsolásra, ha kellőképpen koncentrálnak, az első mérkőzésüket valóban meg kell nyerniük Irán ellen. Mégpedig lehetőleg minél nagyobb gólkülönbséggel, hiszen a második összecsapás igazán döntő lehet a továbbjutást illetően, ahol azonban fiatal csapat rutintalansága nagyon könnyen visszaüthet. Ez látszott a felkészülés során is, hiszen egyetlen mérkőzést sem sikerült megnyernie a zöldeknek, így azért mi is kevesebb esélyt látunk a nyolcaddöntőbe kerülésre.
A továbbjutás esélye: 30 %
A csapat csoportmérkőzései a VB-n:
június 16. hétfő, 21.00, Arena da Baixada, Curitiba
 Irán - Nigéria 
június 22. vasárnap, 0.00, Arena Pantanal, Cuiabá
 Nigéria - Bosznia-Hercegovina 
június 25. szerda, 18.00, Estádio Beira-Rio, Porto Alegre
 Nigéria - Argentína 





Az afrikai csapatok összevont VB-naptára:
(az időpontok magyar idő szerint értendők)

június 13. péntek, 18.00, Mexikó – Kamerun
június 15. vasárnap, 3.00, Elefántcsontpart - Japánjúnius 16. hétfő, 21.00, Irán - Nigériajúnius 17. kedd, 0.00, Ghána - Egyesült Államokjúnius 17. kedd, 18.00, Belgium - Algéria
június 19. csütörtök, 0.00, Kamerun - Horvátországjúnius 19. csütörtök, 18.00, Kolumbia - Elefántcsontpartjúnius 21. szombat, 21.00, Németország - Ghánajúnius 22. vasárnap, 0.00, Nigéria - Bosznia-Hercegovinajúnius 22. vasárnap, 21.00, Dél-Korea - Algéria
június 23. hétfő, 22.00, Kamerun - Brazíliajúnius 24. kedd, 22.00, Görögország - Elefántcsontpartjúnius 25. szerda, 18.00, Nigéria - Argentínajúnius 26. csütörtök, 18.00, Portugália – Ghánajúnius 26. csütörtök, 22.00, Algéria – Oroszország

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése