2014. június 17., kedd

Az első forduló után - afrikai vb-értékelő

Túl vagyunk a 2014-es labdarúgó világbajnokság csoportkörének első fordulóján, vagyis minden részt vevő válogatott, köztük az öt afrikai csapat, bemutatkozhatott a közönségnek. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy röviden értékeljük a fekete kontinens képviselőinek eddigi teljesítményét, előretekintsünk, mire számíthatunk a folytatásban és akár összevessükelőzetes elvárásainkat a jelenlegi helyzettel. Az összkép egyelőre nem túl fényes, egy győzelem, egy döntetlen és három vereség a mérleg. Ráadásul Kamerun, Nigéria és Ghána is kvartettjének leginkább verhetőnek tartott ellenfelével szemben betlizett, számukra a nyolcaddöntő máris nehezen elképzelhető, és egyedül Elefántcsontpart tudott tenni egy nehéz, de fontos lépést a cél felé. Így tehát beigazolódni látszik, hogy az afrikai labdarúgás kilencvenes évek végéig tapasztalható fejlődése már a múlté, és ha nem is játszanak a csapatok teljesen alárendelt szerepet a világ többi konföderációinak képviselőivel szemben, már a csoportból való továbbjutás is nagy eredménynek számít(ana), melyet pedig 1986 óta minden VB-n sikerült egy-egy afrikai csapatnak elérnie.






Algéria
Algéria csoportjának favoritja, az unalomig hangsúlyozottan, már-már mindenki számára "titkos" (?!?) esélyes Belgium ellen kezdte meg a szereplését, így az első fordulós vereség akár be is lenne tudható a sorsolásnak. Az teszi mégis keserűbbé a kudarcot, hogy az első félidőben a vezetés megszerzéséig teljesen egyenrangú volt ellenfelével Vahid Halilhodzsics csapata, ezután azonban a bosnyák mestertől cseppet sem szokatlan módon teljesen visszaálltak védekezésre. Ennek az lett a következménye, hogy a labda nélküli játékban szükséges nagyobb futómennyiség miatt a találkozó végére elfáradni látszottak a sivatagi rókák, és egyre többször maradtak le a vetélytársakról. Igaz ez a visszaesés mind a védelemben Rafik Halliche (0 megnyert fejpárbaj a második félidőben, lásd például az egyenlítőgólnál) vagy Faouzi Ghoulam (4 elhibázott és 0 sikeres szerelés a második játékrészben) játékára, mind a középpályán Nabil Bentaleb és Saphir Taïder (0 sikeres és 3 sikertelen szerelés a második félidőben) teljesítményére. Nem csoda, hogy a végén már nem is tudott váltani a csapat, és nyoma sem volt a felkészülés során megcsodált lendületes támadásoknak. Vagyis nem is annyira a mindössze 33%-os labdabirtoklás a fájó, hanem a 3-17-es lövésarány, hiszen a társakat jó helyzetbe hozó, úgynevezett kulcspasszt mindössze egyetlen egyet (!) produkált az egész csapat, egész pontosan Saphir Taïder.
A belgák elleni vereség még valóban magyarázható, a továbbjutási esélyek szempontjából nagyon fontos lesz azonban a sivatagi rókák következő mérkőzése, ugyanis ők ekkor érkeznek majd el a leginkább nyerhető összecsapáshoz Dél-Korea ellen. Ha sikerül valahogy visszaállítani a csapat erényeit, és újra megfelelő támogatást nyújtani a támadóknak, El Arabi Soudaninak, esetleg a kezdőbe már bekerülőIslam Slimaninak vagy az első meccsen is leginkább próbálkozó Sofiane Feghoulinak, akkor egy esetleges győzelemmel megőrizheti esélyét a csapat a továbbjutásra. A jelenlegi vereség, és még inkább a mutatott játék azonban mindenképpen egy apró visszalépést jelent az esélyekben.
A továbbjutásra korábban adott esély: 35 % - Jelenlegi megítélés: 30 %
A csapat csoportmérkőzései a VB-n:
június 17. kedd, 18.00, Estádio Mineirao, Belo Horizonte
 Belgium - Algéria  : 2-1
június 22. vasárnap, 21.00, Estádio Beira Rio, Porto Alegre
 Dél-Korea - Algéria 
június 26. csütörtök, 22.00, Arena da Baixada, Curitiba
 Algéria - Oroszország 




Elefántcsontpart
Az elefántok a legutóbbi két VB-n borzalmasan nehéz csoportba kerültek, melyekből nem is sikerült továbbjutniuk, idén azonban kegyesebb volt hozzájuk a sors. Ezt igyekeznek is kihasználni a részben a korábbi kudarcokban is szerepet vállaló, utolsó nagy dobásukra készülő játékosok. Japán ellen, ha nem is könnyen, de sikerült a rendkívül fontos három pontot bezsebelni. Az elején ugyan a kék szamurájok szerezték meg a vezetést, a tunéziai származású francia edző, Sabri Lamouchi csapata azonban fokozatosan átvette az irányítást és sokáig csak a helyzetek értékesítése hibádzott játékukban. KülönösenWilfried Bony jeleskedett a lehetőségek elpuskázásában (3 kaput elkerülő próbálkozás), de Gervinho kísérletei is célt tévesztettek (összesen 4 lövése). Fordulatot Didier Drogbapályára küldése hozott, bár érdemben sokat nem tett hozzá a játékhoz, jelenléte mentálisan akár hathatott mindkét csapatra. Alig fél óra játékkal is például ellene követték el a mérkőzésen a legtöbb szabálytalanságot, és a korábban említett két csatár ekkor már egyaránt betalált. A FIFA a mérkőzés legjobbjának járó díjat az elmúlt három év afrikai aranylabdásának Yaya Tourénak ítélte oda, akinek különösen négy veszélyes indítása és két cselsorozata emelkedik ki a statisztikái közül. A győzelem teljesen megérdemeltnek tekinthető, hiszen a lövések aránya 21-7 lett, míg a labdát 58%-ban birtokolták az elefántok.
Ez természetesen még nem jelent rögtön továbbjutó helyet a csoportban, hiszen Kolumbia, de akár Görögország is megnehezítheti még a narancsmezesek dolgát. A védelem gyengeségei most is meglátszottak, a felkészülés alatt a maláriával is megküzdő Kolo Touré távollétében a két Trabzonspor játékos, Didier Zokora és Souleymane Bamba párosa nem tűnt feltétlen megbízhatónak a védelem tengelyében, még ha a szélső védők jó teljesítménye reményre adhat okot, hiszen Serge Aurier két asszisztjával a meccs egyik legjobbja volt, a hajrában lecserélt Arthur Boka sérülése pedig nem súlyos. A támadósor összetétele nagy kérdés lesz, hiszen a kétszeres afrikai aranylabdás Didier Drogba egy interjúban már megemlítette, hogy nem túl boldog a csereként való bevetés miatt, de lehet, hogy Lamouchi erőnléti megfontolások miatt továbbra is Bony-nak szavaz majc bizalmat a kezdőben. Azt mindenesetre megállapíthatjuk, hogy nem véletlenül adtunk előzetesen is Elefántcsontpartnak az afrikai válogatottak közül a legtöbb esélyt a csoportból való továbbjutásra, ez pedig az első győzelem megszerzésével tovább nőtt.
A továbbjutásra korábban adott esély: 50 % - Jelenlegi megítélés: 60 %
A csapat csoportmérkőzései a VB-n:
június 15. vasárnap, 3.00, Arena Pernambuco, Recife
 Elefántcsontpart - Japán  : 2-1
június 19. csütörtök, 18.00, Estádio Nacional, Brasília
 Kolumbia - Elefántcsontpart 
június 24. kedd, 22.00, Estádio Castelao, Fortaleza
 Görögország - Elefántcsontpart 




Ghána
Az első forduló legtragikusabb afrikai csapata Ghána volt, hiszen a két tizenhatos közötti játékban talán még az előzetes várakozásokat is felülmúlták, és dominálták a játékot az Egyesült Államok ellen. A 62%-os labdabirtoklás és a 21-8-as lövésarány azonban, mint oly sokszor a mai futballban, ezúttal sem ért még pontot sem, az elmúlt két tornán elszenvedett vereség miatti visszavágás vágyától fűtött amerikaiak ezúttal győzni tudtak. Hiába folytották elKwasi Appiah csapatának szűrői a középpályán az ellenfél kontrakísérleteinek is a nagy részét (Sulley Muntari például kimagaslónak számító hét szerelést hajtott végre), ha a támadóharmadban nem voltak elég hatékonyak, a védelem pedig ingatagnak tűnt. Ebbe persze belejátszik Jerry Akaminko sérülés miatti kiesése a felkészülés során, hiszen az őt helyettesítő John Boye nem mindig állt a helyzet magaslatán. Rögtön az első percben őt játszotta át gólja előtt könnyedén Dempsey, majd a hajrában ő maradt le a győztes gólt szerző Brooks-ról is. Nem csak a védelem gyengélkedése volt azonban szembeötlő (az voltaképpen várható is volt), hanem még inkább a támadások hatékonyságának hiánya. Hiába vezettek néha igazán látványos és ígéretes akciókat a fekete csillagokAsamoah Gyan öt próbálkozásból csak egyszer találta el a kaput, az egyébként sokáig nagyon aktívChristian Atsu négyből egyszer sem és az Ayew testvérek közül is csak egyszer villant az idősebbik, André. A csereként beállt Kevin-Prince Boateng szintén az égbe küldött három teljesen veszélytelen lövést, ez egyébként felvetheti a kérdést, hogy az amúgy szintén kezdőbe várt Michael Essiennel miért kezdték a kispadon a mérkőzést. Egyes találgatások szerint Appiah mester úgy vélte, a jenkiket így is legyőzhetik és kulcsjátékosai frissességére nagyobb szükség lesz a hátralévő mérkőzéseken.
Úgy látszik, ez a húzás nagyon nem jött be. A legnagyobb probléma ugyanis az, hogy a nyitómeccsén parádézó Németország és az életéért küzdő Portugália ellen cseppet sem lesz könnyebb dolga a fekete csillagoknak, sőt, a védelem alighanem jóval nagyobb próbatételnek lesz kitéve. Hiába tehát az ígéretes akciók, ez még csak a leggyengébb ellenfél volt, a vereség után pedig vajmi kevés esély maradt a továbbjutásra, főként ha a korábban beígért prémiumok elmaradása miatt is tovább nő az elégedetlenség a játékosokban. A hátralévő két mérkőzésen egy esetleges bravúrgyőzelem az ellenfelek eredményeitől függően talán nem is lenne elég, így akárcsak előzetesen, most is elsősorban a csoport erőssége miatt tartjuk valószínűtlennek a nyolcaddöntő elérését.
A továbbjutásra korábban adott esély: 20 % - Jelenlegi megítélés: 10 %
A csapat csoportmérkőzései a VB-n:
június 17. kedd, 0.00, Estádio das Dunas, Natal
 Ghána - Egyesült Államok  : 1-2
június 21. szombat, 21.00, Estádio Catelao, Fortaleza
 Németország - Ghána 
június 26. csütörtök, 18.00, Estádio Nacional, Brasília
 Portugália - Ghána 




Kamerun
A világbajnokság előtt leginkább azzal foglalkozott a világsajtó, hogy a prémiumok körüli viták miatt a kameruni játékosok nem volt hajlandók az előzetesen kijelölt időpontban repülőre szállni, az azonban a "szenzációérzékeny" beszámolókból általában már kimaradt, hogy a sztrájk mindössze pár óráig tartott, miután pedig a labdarúgók ígéretet kaptak, hogy a 2010-es prémiumokhoz képest 10 százalékkal emelkedik a VB-szereplésért kapott összeg, a korábban előlegnek beígért 30 százalékot pedig megkapták, útnak indultak Brazíliába, és amikor a "botrányról" szóló cikkek nagy része világot látott, már meg is érkeztek oda. Ez tehát aligha lehetett a Mexikó ellen nyújtott gyenge teljesítmény oka, sokkal inkább egy fajta flegmaság és fásultság érződött a szelídíthetetlen oroszlánokon, mely bizony a felkészülés során is elő-előjött, ám a németek elleni 2-2 során már megszűnni látszott. Volker Finke hozott ugyan néhány talán váratlanabb döntést, például a korábban jó teljesítményt nyújtó Joël Matip helyére visszakerült a védelembe a sérüléséből felépülő Aurélien Chédjou, balhátvédként pedig Henri Bédimo helyett váratlanul Benoit Assou-Ekotto kezdett, ám talán nem is a védelem megingásai jelentették a legnagyobb gondot. A középpályás szűrés hatékonysága ugyanis messze elmaradt a korábban megszokottól. A két fontos láncsszem, Eyong Enoh és Alex Songösszesen egyetlen szerelést és nulla labdaszerzést produkált a találkozón (!), de labdaérintéseik száma is messze elmaradt a korábbi kimagasló statisztikáktól. Ehhez jött még, hogy támadásban a két kapufa mellett nem sikerült a fokozatosan szétforgácsolódó Samuel Eto'o-nak sem megküzdenie a mexikói védőkkel, Eric Maxim Choupo-Moting próbálkozásai nem jöttek be, Benjamin Moukandjo pedig ismét bizonyította, hogy elsősorban küzdenitudásával tűnhet csak ki.
A folytatásban tehát atalmas változáson kellene átesnie a csapatnak, mégpedig úgy, hogy a horvátok elleni, utolsó szalmaszálat jelentő mérkőzést hátfájdalmai miatt kihagyja Eto'o. Kérdéses az is, hogy a nagyon várt támadó, az izomfájdalmakkal küzdő Vincent Aboubakar játékára sor kerülhet-e. A védelembe a hírek szerint visszatérhet újra Matip ésBédimo is, de mint láttuk, elsősorban a középpályának kellene nagyon összekapnia magát, hogy ne ismétlődjön meg a négy évvel ezelőtti csúfos szereplés, a pont nélkül való kiesés. Ennek érdekében az sem lehetetlen, hogy a korábbi négy középpályásos felálláshoz is visszatérhet a szövetségi kapitány, melyért rengeteg kritikát kapott első öt mérkőzésén (1-2-es összesített gólkülönbség) és melyet alighanem éppen Samuel Eto'o cseréltetett le 4-3-3-ra (azóta hét meccsen: 11-11). Erre különösen akkor számíthatunk, ha a selejtezők során fontos szerepet játszó, szintén sérüléssel bajlódó Jean II Makoun is bevethető lesz.
A továbbjutásra korábban adott esély: 30 % - Jelenlegi megítélés: 10 %
A csapat csoportmérkőzései a VB-n:
június 13. péntek, 18.00, Estádio das Dunas, Natal
 Mexikó - Kamerun  : 1-0
június 19. csütörtök, 0.00, Arena Amazonia, Manaus
 Kamerun - Horvátország 
június 23. hétfő, 22.00, Estádio Nacional, Brasília
 Kamerun - Brazília 




Nigéria
Ahogy Nigéria a kvalifikáció óta egyszerűen képtelen volt mérkőzést nyerni, úgy várhattuk tőlük a haloványabb szereplést a VB-n is. Irán ellen bizony borzalmasan gyenge produkciót nyújtott a gárda, hiába a 70%-os labdabirtoklás, épkézláb helyzetet sem nagyon sikerült mindebből kialakítani, a lövések aránya peidg már csak 10-9 lett. Colin Udoh, a Kickoff Nigeria szakírója előzetesen a következő öt tényezőben látta a győzelem feltételét: gyorsaság, üres folyosókba passzolás, csapatszellem, fokozott figyelem az iráni pontrúgásokra és Emmanuel Emenike megtalálása. Alighanem kijelenthetjük, hogy a védekezést leszámítva ezek mindegyike hiányzott a szuper sasok játékából a mérkőzésen, nem véletlen kapja azóta is Stephen Keshi szövetségi kapitány a kemény kritikákat. Borzasztóan lassan és körülményesen járatták a nigériai játékosok a labdát, a rések megtalálása helyett rengeteg pontatlan passzt láthattunk tőlük, a küzdőszellemnek nyomát is nehéz volt felfedezni, a támadósorban pedig nem csak Emenike, de Ahmed Musa, Victor Moses és Ramón Azeez is teljes csődöt mondott, még a csereként pályára lépő Peter Odemwingie játékában volt felfedezhető némi fantázia. Igaz, azt is meg kell jegyezni, hogy sem a középpályán küzdő Ogenyi Onazi (egyetlen egy, valamelyik társat jó helyzetbe hozó kulcspassza sem volt) és John Obi Mikel (mindössze 77%-os passzpontosság, például 9 pontatlan hosszú passzal), sem pedig a két felfutó szélső Efe Ambrose és Juwon Onashiwa nem tudta őket megfelelően támogatni (összesen hét beadásukból csak egyetlen volt pontos).
Könnyen elképzelhető persze, hogy a valóban masszívnak tűnő iráni védelem másoknak is megnehezíti majd a dolgát, és az is igaz, hogy a szuper sasok stílusának jobban fekszik talán a kontrázás, azonban akárcsak Ghána és Kamerun esetében, Nigéria helyzetének értékelésénél is ki kell hangsúlyoznunk, hogy ennél már csak nehezebb ellenfelek következnek a számukra. Ráadásul a keretben amúgyis szűkösre szabott védelembőlElderson Echiejile után most könnyen kieshet Godfrey Oboabona is, akit egy sérülés miatt le kellett cserélni a meccsen, holott az ő játékára nagy szükség lenne a hátsó alakzatot sokkal inkább próbára tevő Bosznia-Hercegovina és Argentína ellen. Hiába tehát az egy megszerzett pont, nagyon úgy tűnik, hogy vereséggel felérő döntetlen volt ez, még akkor is, ha a reményeket egyelőre életben tartotta. A vasárnapi mérkőzés lehet Stephen Keshi fiai számára a döntő, így jelenleg valamivel még több esélyt adunk nekik, mint az első körben már vereséget szenvedő nyugat-afrikai csapatoknak.
A továbbjutásra korábban adott esély: 30 % - Jelenlegi megítélés: 20 %
A csapat csoportmérkőzései a VB-n:
június 16. hétfő, 21.00, Arena da Baixada, Curitiba
 Irán - Nigéria  : 0-0
június 22. vasárnap, 0.00, Arena Pantanal, Cuiabá
 Nigéria - Bosznia-Hercegovina 
június 25. szerda, 18.00, Estádio Beira-Rio, Porto Alegre
 Nigéria - Argentína 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése