2014. május 1., csütörtök

Teljes az afrikai kupasorozatok csoportkörének mezőnye

Bajnokok Ligája selejtezőinek befejezte után, az ott az utolsó körben elhullott csapatok részvételével lejátszották a második számú kontinentális kupasorozat, a Szövetségi Kupa rájátszását is, vagyis kialakult mindkét vetélkedés csoportkörének mezőnye. Sőt, április 29-én már a kvartettek sorsolását is megtartották, mely során a BL A-csoportja került a Kongói Demokratikus Köztársaság két képviselője, míg a B-csoportba négy észak-afrikai egyesület, köztük a két tunéziai favorittal. A Szövetségi Kupa rájátszásának nyolc párosításából hatban a BL-selejtezőből korábban ide pottyant gárda jutott tovább, így ha hatalmas nehézségek árán, drámai körülmények között is, de az elmúlt két BL-t megnyerő kairói Al Ahly, a tavaly még BL-elődöntős kameruni Coton Sport és a tavaly BL-csoportkörös elefántcsontparti Séwé Sport és a kongói AC Léopards is, így a mezőny igencsak rangos lesz, nyugodtan nevezhetjük a Szövetségi Kupát a közvetlen elit mögötti csapatok versengésének (szemben mondjuk az Európa Ligával). A kellemetlenebb meglepetések között említhetjük, hogy Marokkó (Difaâ El Jadida), Angola (Petro Atletico), Ghána (Medeama) és Nigéria (Bayelsa United) utolsó csapatai is elvéreztek a selejtezőkben, és a remek kezdés után mind a bajnokságban, mind a kupasorozatban drasztikusan visszaeső dél-afrikai bajnok Kaizer Chiefs sem lesz végül sem a BL, sem a Szövetségi Kupa csoportkörének tagja.




A CAF (Afrikai Labdarúgó Szövetség) raglistájába csak a Bajnokok Ligája (CC) és a Szövetségi Kupa (CL) legjobb nyolca között elért helyezések számítanak bele, mégpedig az elmúlt év kihagyásával, az ezt megelőző öt esztendőt pedig öttől visszafelé egyre kisebb szorzóval számolva. Vagyis az idei kiemelésekbe a tavalyi eredmények még nem számítottak bele, csak a 2014. végi, a 2015-ös kiírásokra szólóba fognak, melyet tehát így már most kiszámolhatunk. Eszerint jövőre Ghána már csak 8 ponttal fog rendelkezni és csak egy-egy csapatot indíthat a kupasorozatokban, a helyére pedig a tavalyi BL döntő révén Dél-Afrika lép majd be a legjobb tizenkettő közé 20 pontjával:

A CAF-ranglista éllovas Tunézia két BL-indulója, a CS Sfaxien és az Espérance Tunis már korábban eljutott a csoportkörig és a kupasorozat nagy favoritjainak számítanak. A Szövetségi Kupa selejtezőiben az ország tökéletes teljesítményét az amúgy a ligában is idén némileg gyengébb CA Bizertin rontotta el, akik alulmaradtak a zambiai bajnok Nkana ellen. Az első, idegenbeli találkozón kiharcolt gól nélküli döntetlen talán még biztató eredmény volt az észak-afrikai sárga-feketéknek, különösen úgy, hogy a visszavágó 20. percében már vezettek is Nabil Kouki szöglet után fejelt góljával. Sőt a félidő legvégén egy büntetővel tovább növelhették volna előnyüket, ám Kamel Zaiem elhibázta a lehetőséget. Nem úgy Derrick Mwansa, aki egy kezezésért megítélt tizenegyest értékesített már a nyolcvanadik percben, mely az idegenben lőtt gólnak köszönhetően a "vörös ördögök" továbbjutását jelentette.  Lesz azért tunéziai klub így is a Szövetségi Kupa legjobb nyolca között is, hiszen az Étoile du Sahel mindeközben vért izzadva továbbverekedte magát a BL-selejtezőkben korábban már a Raja Casablancát is kiverő guineai Horoya ACellen. Az első, idegenbeli mérkőzés ebben a párosításban is gól nélkül ért végett, a sousse-i visszavágón pedig a 83. percig állták a sarat a szívósan védekező nyugat-afrikaiak, ekkor azonban Hamza Lahmar egy parádés szabadrúgással megszerezte a győzelmet és a továbbjutást jelentő gólt.
Az elmúlt két szezon BL-győztese, a nyolc címével rekorderegyiptomi Al Ahly dícstelen BL-búcsúja után a Szövetségi Kupa selejtezőjében sem nyújtott magabiztos teljesítményt, ám nagy nehezen végül túlverekedte magát a kontinentális porondon utolsóként megmaradt marokkói gárdán, a Difaâ El Jadidán. A kairói első találkozón 1-0-ra diadalmaskodott a "sascímeres" csapat Abdallah El-Said éles szögből szerzett találatával és ami aztén még fontosabbnak bizonyult később, nem kapott gólt hazai pályán. A visszavágón ugyanisAhmed Chagou büntetőjével és a gaboni Johan Didérot Lengoualama találatával a 78. percben már a marokkóiak 2-0-ra vezettek és ezzel 2-1-es összesítéssel továbbjutásra álltak. Csakhogy ekkor a hazaiak gólszerző csatára hatalmas butaságot követett el, örömében levette a mezét, amiért megkapta második sárga lapját és emberhátrányban hagyta társait a hátralévő percekre. Ezt az időszakot ellenfele kapuja előtt is töltötte az emberelőnybe került Al Ahly, és az év elején a líbiai Al Itthihadtól hazatérő Ahmed Raoufrévén a hosszabbításban sikerült is begyötörni a továbbjutást jelentő idegenbeli találatot, alighanem megmentve ezzel egyelőre a tavaly még sikerkovács vezetőedző Mohammed Youssef állását.
A CAF-ranglista harmadik helyén álló Nigériát a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén sem képviselheti egyetlen klubja sem a kupasorozatok csoportkörében, ugyanis az utolsó túlélő Bayelsa Unitedet is elbúcsúztatta Séwé Sport, ami azt is jelenti, hogy idén két klubbal is képviselteti magát a Szövetségi Kupa csoportkörében Elefántcsontpart. A "kikötőiek" a hazai találkozójukat Roger Assalé duplájával 2-0-ra hozták, mégpedig az első és második félidő legvégén, a 45. illetve a 90. percben villant egyet-egyet a mindössze húsz esztendős csatár. A visszavágón sem sok sikerélmény maradt a nigériaiaknak, hosszú eredménytelen próbálkozás után Christian Kouamé büntetőgóljával ezt a meccset is elvesztették, ami után nem maradt más választásuk, minthogy nyilvánosan bocsánatot kérjenek az ország futballszurkolóitól teljesítményükért. Jóval boldogabbak lehetnek az elefántcsontparti klubok hívei, hiszen a tavalyi bajnok mellett a fővárosiak büszkesége, az ASEC Mimosas is remek teljesítménnyel rukkolt elő. A tavaly az Orlando Pirates révén BL-döntős csapatot felvonultató Dél-Afrikabajnokát, a Kaizer Chiefset fektette két vállra ugyanis az abidjani egylet, mégpedig kettős győzelemmel. A johannesburgi összecsapáson a csapatkapitány Hugues Zagbayou szerezte meg a vezetést a 36. percben, amit a hazaiak még ki tudtak egyenlíteni négy perccel a vége előtt Matthew Rusikerévén. A hosszabbítás harmadik percében azonban egy kontra végén Koffi Davz Boua is betalált, így pedig igencsak kedvező helyzetből várhatták a sárga feketék a hazai visszavágót. Ezen a 76. percben Zagbayou verekedte át magát a vendégvédőkön, majd passzát Foba Stevens Koffi értékesítette és biztosította be a nyolc közé jutást.
mali házirangadóban a BL-től az utolsó selejtezőkörben búcsúzó Réal Bamako a Djolibávalcsapott össze a Szövetségi Kupa rájátszásában. Az első találkozón a fekete-fehérek számítottak hazai csapatnak és sikerült is győzniük. A "skorpiók" már a 27. percben megszerezték a vezetést, amikor Moussa Doumbia távoli szabadrúgását a Djoliba hálóőre Cheick Oumar Bathily nagyon csúnyán benézte. Ezt a piros-zöldek hét perccel később egy remek Hamidou Sinayogo lövéssel még kiegyenlítették, a 72. percben azonban Moussa Koné is betalált, így szűk előnnyel várhatta a visszavágót a Réal Bamako. A Djolibának az idegenben szerzett találat adhatott reményt, azonban a szintén a Stade Modibo Keïtában rendezett második meccsen hiába támadtak többet, nem sikerült betalálniuk, a gól nélküli végeredmény pedig Nouhoum Diané fiainak továbbjutását jelentette.
kameruni bajnok, a Coton Sport keretében atavalyi BL-elődöntős szereplés után alig maradt hírmondó a sikercsapatból, így az egyébként szintén újonnan érkező Didier Gomes Da Rochavezetőedzőnek teljesen új csapatot kell építenie. Ha a legrangosabb kupasorozat csoportkörébe jutás ezzel az új gárdával nem is sikerült, a Szövetségi Kupában azonban ott lehetnek a "gyapottermesztők", hiszen a rájátszásban legyűrték az angolai Petro Atleticot. A garouai meccsen a hazaiak az egyik ritka megmaradó, a közép-afrikai védő Nicaise Zimbori büntetőjével szerezték meg a vezetést, ám a vendégek Ricardo Estevaro révén egyenlítettek a második félidő legelején. A 76. percben aztán a csereként pályára lépő Carlain Manga Mbah góljával mégis kicsikartak minimális előnyt a zöldek. A luandai visszavágón korán továbbjutó pozícióba kerültek az angolaiak a védő Abdulfejesgóljával, ám Kamilou Daouda az első félidő közepén válaszolni tudott. A második játékrész elején aztán megint a hazaiak kerültek előnybe a szenegáli légiós Ladji Keitarévén, ami már hosszabbítást ért volna a számukra. A hajrában azonban Christian Deugoué gólja összetörte a sárga-kékek szurkolóinak álmait és a Coton Sport lépett tovább.
Kongói Köztársaság büszkesége, a két éve Szövetségi Kupa győztes, tavaly pedig a BL csoportköréig jutó AC Léopards a hazai pályán, Dolisiében rendezett első mérkőzésen magabiztosanak tűnő 2-0-ás előnyre tett szert a meglepetésre utolsóghánai csapatként versenyben maradó Medeamaellen, mégpedig úgy, hogy Tychique Ntela-Kalema a három hazaiaknak megítélt büntető (!) közül az elsőt a nyolcadik percben kihagyta, majd a következő kettőt már értékesítette. Sokáig a visszavágón sem fenyegette veszély ezt a kényelmes előnyt, itt azonban a 70. percben a ghánaiak jutottak tizenegyeshez, melyet Theophilus Anobah gólra is váltott és csökentette a Medeama összetett hátrányát. A hazaiak ettől vérszemet is kaptak és a 82. percben Hans Kwoffie ki is egyenlített. A párharc tehát a két meccsen megítélt négy tizenegyes után büntetőrúgásokba torkollott, melyekben a kongóiak bizonyultak jobbnak.

Szövetségi Kupa
A rájátszás eredményei:(az országok neve mellett a liga CAF-ranglista helyezése található, a narancssárga eredményekre kattintva összefoglalók érhetőek el)
Al Ahly (Egyiptom, 2.) - Difaâ El Jadida (Marokkó, 5.): 1-01-2
Réal Bamako (Mali, 8.) - Djoliba (Mali, 8.): 2-1, 0-0AC Léopards (Kongó, 9.) - Medeama (Ghána, 12.): 2-0, 0-2, büntetőkkel: 4-5Kaizer Chiefs (Dél-Afrika, 18.) - ASEC Mimosas (Elefántcsontpart, 15.): 1-20-1Coton Sport (Kamerun, 11.) - Petro Atletico (Angola, 10.): 2-1, 2-2
Horoya AC (Guinea) - Étoile du Sahel (Tunézia, 1.): 0-00-1
Séwé Sport (Elefántcsontpart, 15.) - Bayelsa United (Nigéria, 3.): 2-0, 1-0
Nkana (Zambia, 14.) - CA Bizertin (Tunézia, 1.): 0-01-1

A további program:
1. forduló (május 16-18.)
Réal Bamako - ASEC Mimosas
AC Léopards - Coton Sport
Séwé Sport - Étoile du SahelAl Ahly - Nkana FC
2. forduló (május 23-25.)
ASEC Mimosas - AC LéopardsCoton Sport - Réal BamakoÉtoile du Sahel - Al AhlyNkana FC - Séwé Sport
3. forduló (június 6-8.)
Réal Bamako - AC LéopardsASEC Mimosas - Coton Sport
Séwé Sport - Al Ahly
Étoile du Sahel - Nkana FC
4. forduló (július 25-27.)
AC Léopards - Réal Bamako
Coton Sport - ASEC Mimosas

Al Ahly - Séwé Sport
Nkana FC - Étoile du Sahel

5. forduló (augusztus 8-10.)
ASEC Mimosas - Réal Bamako
Coton Sport - AC Léopards

Étoile du Sahel - Séwé Sport
Nkana FC - Al Ahly

6. forduló (augusztus 22-24.)
AC Léopards - ASEC Mimosas
Réal Bamako - Coton Sport

Al Ahly - Étoile du Sahel
Séwé Sport - Nkana FC


Bajnokok Ligája
A program:
1. forduló (május 16-18.)
Al Hilal - TP Mazembe
AS Vita Club - Zamalek
Espérance Tunis - ES SétifCS Sfaxien - Al Ahly Benghazi
2. forduló (május 23-25.)
TP Mazembe - AS Vita ClubZamalek - Al HilalES Sétif - CS SfaxienAl Ahly Benghazi - Espérance Tunis
3. forduló (június 6-8.)
Al Hilal - AS Vita ClubTP Mazembe - Zamalek
Espérance Tunis - CS Sfaxien
ES Sétif - Al Ahly Benghazi
4. forduló (július 25-27.)
AS Vita Club - Ahl Hilal
Zamalek - TP Mazembe

CS Sfaxien - Espérance Tunis
Al Ahly Benghazi - ES Sétif
5. forduló (augusztus 8-10.)
TP Mazembe - Al Hilal
Zamalek - AS Vita Club

ES Sétif - Espérance Tunis
Al Ahly Benghazi - CS Sfaxien
6. forduló (augusztus 22-24.)
AS Vita Club - TP Mazembe
Al Hilal - Zamalek

CS Sfaxien - ES Sétif
Espérance Tunis - Al Ahly Benghazi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése