2014. április 2., szerda

Afrikai BL - Kialakult a csoportkör mezőnye

Az afrikai Bajnokok Ligája és a Szövetségi Kupa első, előselejtezőköre és második selejtező-fordulója után immár a nyolcaddöntők március 21. és 23., valamint 28. és 30. között rendezett összecsapásain is túl vagyunk, így a legrangosabb kontinentális kupasorozatban már kialakult a csoportkör mezőnye, a kvartetteket azonban csak a második számú kupasorozat csoportjaival együtt sorsolják ki április 29-én. A BL-ben most vesztes nyolc gárda ugyanis előbb még megmérkőzik a Szövetségi Kupa legjobb nyolc alakulatával, így az itteni csoportkörnek is igen rangos társaság, valóban a közvetlen a legjobbak után következők csoportja fut neki. A legnagyobb eddigi szenzáció az elmúlt két szezon BL-győztesének, a 8 címével örökrekorder kairói Al Ahlynak a kiesése Albert Flórián egykori csapatával, a líbiai névrokon Al Ahly Benghazival szemben (a név jelentése: "nemzeti", Líbiában egyébként a mostani sikercsapat egyik legnagyobb riválisa is erre a névre hallgat: Al Ahly Tripoli). Vagyis a belpolitikai viszontagságok után a líbiai futball az Afrikai Nemzetek Bajnoksága megnyerése mellé újabb kellemes meglepetést produkált idén. Szintén kellemes meglepetést okoztak a Kongói Demokratikus Köztársaság BL-csapatai, ugyanis a tavalyi kudarccal ellentétben idén nem csak az amúgy is a kontinens élvonalába tartozó TP Mazembe, hanem az AS Vita Club is bejutott a legjobb nyolc közé. Ezzel együtt kijelenthetjük, hogy idén az észak-afrikai bajnokságok dominálnak, hiszen a nyolcas mezőny hat csapata ebből a régióból kerül ki (a tavalyi hárommal szemben), míg a hagyományosan erősnek számító Nyugat-, valamint Dél-Afrika régióját ezúttal egyetlen klub sem képviseli a legjobbak között.



A CAF (Afrikai Labdarúgó Szövetség) raglistájába csak a Bajnokok Ligája (CC) és a Szövetségi Kupa (CL) legjobb nyolca között elért helyezések számítanak bele, mégpedig az elmúlt év kihagyásával, az ezt megelőző öt esztendőt pedig öttől visszafelé egyre kisebb szorzóval számolva. Vagyis az idei kiemelésekbe a tavalyi eredmények még nem számítottak bele, csak a 2014. végi, a 2015-ös kiírásokra szólóba fognak, melyet tehát így már most kiszámolhatunk. Eszerint jövőre Ghána már csak 8 ponttal fog rendelkezni és csak egy-egy csapatot indíthat a kupasorozatokban, a helyére pedig a tavalyi BL döntő révén Dél-Afrika lép majd be a legjobb tizenkettő közé 20 pontjával:

A CAF-ranglista élén álló Tunézia csapatai mindkét kupasorozatban hibátlanok eddig. A BL-ben már a csoportkörbe jutott a tavalyi elődöntős Espérance Tunis, mely a mali 1-1 után hazai pályán nem kegyelmezett a Réal Bamakonak. A "vér és arany" csapat Haythem JouiniIheb Msakni és a ghánai szélső, Harrison Afful találataival 3-0-ra nyert és így idén már zsinórban ötödször lehet tagja az afrikai BL elitmezőnyének (az elmúlt négy alkalommal egyben a csoportból is továbbjutottak, nyerni azonban ezek közül csak 2011-ben sikerült), így nem csoda, ha az egykor játékosként kétszeres vb-ezüstérmes holland Ruud Krol által irányított gárda az egyik idei favorit. Ebben legnagyobb vetélytársuk a hazai rivális, a tavaly éppen még Krollal a kispadon Szövetségi Kupát nyerőCS Sfaxien lehet. A dél-tunéziai csapat ugyanis már Guineában is legyőzte a Horoya AC-t Fakhreddine Ben Youssef találatával, hazai pályán pedig ismét betalált a válogatott szélső, valamint Mohamed Ali Moncer is, így 3-0-s összesítéssel jutott tovább a gárda. Mindeközben a Szövetségi Kupában az Étoile du Sahel a dél-afrikai SuperSport Unitedet ütötte ki kettős győzelemmel, a bajnokságban amúgy gyengélkedő CA Bizertin pedig a nigériai Warri Wolves-on lépett túl Adem Rejaibi két hazai találatának köszönhetően.
Távolról sem lehetnek ilyen elégedettek a CAF-ranglista második helyén álló Egyiptom egyesületeinek szurkolói, ugyanis a harmadik selejtezőkörnek nekivágó négy gárdából csak egyetlen egy teljesítette sikerrel a feladatát. Az az egy pedig némileg meglepetésre a dicsőséges múltja (5 BL trófea) ellenére pár éve komoly anyagi gondokkal küzdő Zamalek, melynek kispadját csak januárban foglalta el a játékoskarrierjét valaha éppen itt kezdő Mido, és alaposan megfiatalodott csapata a bajnokságban nem is szerepel túl fényesen. Annál inkább a BL-selejtezőkben, hiszen a Zambiában elért 0-0 után 5-0-ra kiütötték hazai pályán a Nkana "vörös ördögeit", ami azt jelenti, hogy a kairói "fehér lovagok" zsinórban harmadszor jutnak be idén a csoportkörbe. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy eddig a kupasorozat történetében kétszer kerültek szembe a Nkanával (1984, 2002) és mindkétszer a döntőig meneteltek, akkor ez elég jó előjelnek is tekinthető. Ami szurkolóiknak talán még ennél is nagyobb öröm, hogy ugyanakkor az örök vetélytárs Al Ahly csúfosan elbukott az éppen egyiptomi vezetőedző, Tarek El Ashry által irányított líbiai Al Ahly Benghazi ellen, ahol ráadásul mindkét meccsen pályára lépett a Zamalektől kölcsönkapott Ahmed Eid, aki egyébként az első találkozón össze is akaszkodott egy kicsit az egykori rivális csapatkapitányával, Wael Gomaaval. A líbiaiak mestere előző csapatával, a Haras el Hoodooddal is tört már borsot a mostani ellenfél orra alá, amikor 2010-ben legyőzték őket az egyiptomi kupa döntőjében és most is túljárt a nagy nevű gárda eszén. A nyolcszoros BL-győztes sascímeres gárda így a Szövetségi Kupa rájátszásában próbálkozhat a második számú kupasorozat csoportkörébe jutással, az eleve ott induló két egyiptomi klubnak azonban még erre sem lesz lehetősége. Az Ismailyugyanis az angolai Petro Luandával, a Wadi Degla pedig a mali Djolibával szemben maradt alul egyaránt nagy küzdelemben.
Két év szünet után újra lesz szudáni egyesület is a BL csoportkörében, ugyanis az Al Hilal nagy csatában átverekedte magát a Kongói Köztársaság bajnokán, az AC Léopards-on. A félholdas csapat (ez a Hilal név jelentése) vezetőedzője, a tunéziai Nasreddine Nabi Nash persze jól ismerte az ellenfelet, hiszen 2012-ben megfordult a dolisiéi egyesület kispadján is. Az első találkozón csapata egy távoli Careca (Mudathir Al-Taieb) góllal a 22. percben a vezetést is megszerezte, melyet ugyan egy nagy védelmi hiba után még az első félidőben ki tudott egyenlíteni a hazai gárda Rudy Bebey-Ndey fejesével, előnyt azonban nem sikerül kicsikarniuk a leopárdoknak a visszavágóra a második félidei fölény és néha elképesztő kihagyott helyzetek ellenére sem. Mivel pedig a visszavágón Odurmanban egyáltalán nem esett gól, idegenbeli találatának köszönhetően az olajország bajnokságának tavalyi ezüstérmese jutott a legjobb nyolc közé.
Kongói Demokratikus Köztársaság szurkolói igazán büszkék lehetnek klubjaik idei teljesítményére. Bár a Szövetségi Kupában induló csapatok már korábban elhullottak a selejtezőkben, végül mindkét BL-gárda szerepelhet a csoportkörben. A kétszeres győztes, tavaly Szövetségi Kupa döntős TP Mazembétől ez talán nem is olyan nagy meglepetés, hiszen immár kilencedszer jutottak el ebbe a fázisba. Ezúttal az elefántcsontparti Séwé Sporttól 2-1-es vereséget szenvedtek ugyan az idegenbeli találkozón, ahol Roger Assale fejesével és Koffi Kouame büntetőjével a 85. percben már kettő gól volt a különbség, ám a tanzániai Mbwana Aly Samatta 89. percben szerzett bombagólja később döntő fontosságúnak bizonyult. A lubumbashi visszavágót ugyanis a 66. percben újra csakSamatta góljával 1-0-ra nyerték meg a "varjak", ami azt jelentette, hogy az idegenben lőtt találatnak köszönhetően a közép-afrikaiak mehetnek tovább. Annál váratlanabb volt az AS Vita Club szereplése, hiszen az egyesület Afrikai Kupagyőztesek Kupáját nyert ugyan még 1973-ban, története során most először lesz a kontinens közvetlen elitjének tagja. A "fekete delfinek" már az első, kinshasai összecsapáson bebiztosították a továbbjutást, hiszen Ndombe Mubele mesterhármasával már ekkor nagy meglepetésre 3-0-ra kiütötték a korábban mind a bajnokságban, mind a BL-selejtezők során nagyon magabiztos dél-afrikai Kaizer Chiefset. A johannesburgi visszavágón hiába szerezett korán vezetést a hazai "Amokashi" Knowledge Musona révén, a második találatot már csak a hosszabbításban szerezte Morgan Gould, így a találkozó után a Kaizer Chiefs vezetőedzőjének, a skót Stuart Baxternek nem maradt más vigasza, mint hogy egy les miatt meg nem adott találatot, egy tizenegyest és időhúzás miatti sárga lapok elmaradását kérje számon a játékvezetőn. Összesítésben 3-2-vel a kongóiak bizonyultak jobbnak, ami azt is jelenti, hogy először fordul elő, hogy a csoportkörben az ország két csapata is képviselteti magát (erre 2004-től lett volna lehetőség, amikortól a CAF-ranglista top 12-je két csapatot is indíthat a kupasorozatokban).
Egy év szünet után újra szerepel csapat Algériából is a BL legjobb nyolca között, mégpedig az elmúlt két bajnoki címet begyűjtő ES Sétif, mely a tavalyi elődöntős kameruni Coton Sporton lépett túl az utolsó selejtezőkörben. Igaz, utobbiaktól a siker után a csapat nagy része és a vezetőedző is távozott, így szinte teljesen új alapokról kellett építkeznie a kispadra frissen érkező Didier da Rosának. A Sétifben rendezett első találkozó egyetlen gólját a mindössze 22 éves csatártehetség, El Hedi Belameiri szerezte az első félidő utolsó pillanataiban, amire a "gyapottermesztők" nem tudtak válaszolni. A garouai viszavágón így aztán rendkívül fontos volt, hogy az egyébként Franciaországban született ifjú támadó már a 12. percben újra betalált (a Coton közép-afrikai védőjének, Zimborinak asegítségével), vagyis a hazaiaknak már három gól kellett volna a továbbjutáshoz. A vendégek védelme azonban végig állta a sarat, még egyenlítőgólt sem engedélyezett, így aztán ők örülhettek a lefújás után. A Szövetségi Kupa algériai indulójának, a CS Constantine-nek a védelme ugyanakkor már nem szerepelt ilyen jól, hiszen a hazai 1-0 után idegenben csúfos, 6-0-s vereséget szenvedtek az elefántcsontparti ASEC Mimosastól és elbúcsúztak a kontinetnális színpadtól.
A BL csoportkörébe jutó legalacsonyabban jegyzett csapat Líbiából a már említett Al Ahly Benghazi, mely hazájában is inkább csak a harmadik számú alakulatnak számít a két fővárosi rivális, az Al Ittihad és az Al Ahly Tripoli mögött, nekünk pedig esetleg azért lehet ismerős, mert itt volt Albert Flórián vezetőedző 1978 és 1982 között, majd egy rövid ideig 1985-ben is. A "hentesek" (nem vicc, ez a csapat egyik beceneve) ezúttal a biztonsági okokból Tunéziában rendezett "hazai" találkozójukon a zilmbabwei Edward Sadomba 67. percben szerzett góljával győztek. A zárt kapus kairói visszavágón a hazaiak ugyan kiegyenlítették az összetett állását a 38. percben Mohamed Naguib révén, ám alig egy perccel később büntetőhöz jutottak a vendégek, amiből a januári ANB-győztes ligaválogatottban is szereplő Abdelrahman Fetori megszerezte a rendkívül fontos idegenbeli találatot. A második félidő elején aztán egy kontra végén szerzett bombagóllal betalált Farag Abdel-Hafiz is, majd az 58. percben Motaz El Mahdy tekert három védő közül a hálóba, amivel szinte kilátástalan helyzetbe kerültek a hazaiak, így Amr Gamal amúgy Fathi kiállítása miatt már emberhátrányban esett szépítő találata már nem sokat javított a helyzetükön.
A CAF-ranglista elején található bajnokságok közül Nigériának (Bayelsa United),Marokkónak (Difaâ El Jadida), Angolának (Petro Luanda) és Ghánának (Medeama) már csak egy-egy Szövetségi Kupa indulója maradt állva, az országok legnagyobb klubjai már rendre elbuktak. Mint ahogy a Kongói Köztársaság (AC Léopards), Kamerun (Coton Sport), Zambia (Nkana) és Dél-Afrika (Kaizer Chiefs) egyetlen versenyben lévő, a BL-selejtezők utolsó körében kiesett együttesei is már csak a Szövetségi Kupában reménykedhetnek. Mindeközben Elefántcsontpartról (Séwé Sport, ASEC Mimosas) ésMaliból (Réal Bamako, Djoliba) két csapat igyekszik majd kivívni a második számú kupasorozat csoportkörébe jutást, utóbbiaktól ráadásul a két egyeslület éppen egymás ellen küzdhet meg a rájátszásban. Az itt megmaradó kakukktojás pedig továbbra is a Horoya AC, a ranglistán nem szereplő (vagyis az elmúlt öt évben főtáblára nem kerülő)Guineából.

Bajnokok Ligája
A selejtező harmadik fordulójának eredményei:zárójelben az ország CAF-ranglista helyezése
(a narancssárga eredményekre kattintva összefogalók érhetőek el)
Al Ahly Benghazi (Líbia, 16.) - Al-Ahly (Egyiptom, 2.): 1-03-2Réal Bamako (Mali, 8.) - Espérance Tunis (Tunézia, 1.): 1-10-3Séwé Sport (Elefántcsontpart, 15.) - TP Mazembe (Kongói DK, 6.): 2-10-1Horoya AC (Guinea) - CS Sfaxien (Tunézia, 1.): 0-10-2ES Sétif (Algéria, 7.) - Coton Sport (Kamerun, 11.): 1-01-0AC Léopards (Kongó, 9.) - Al-Hilal (Szudán, 4.): 1-1, 0-0AS Vita Club (Kongói DK, 6.) - Kaizer Chiefs (Dél-Afrika, 18.): 3-00-2Nkana (Zambia, 14.) - Zamalek (Egyiptom, 2.): 0-0, 0-5
A további küzdelmek két négy csapatos csoportban folytatódnak, melynek sorsolását április 29-én tartják (együtt a Szövetségi Kupa csoportjainak sorsolásával). A csoportmérkőzések fordulóit pedig május 16. és augusztus 24. között rendezik meg. A sorsolásnál a klubokat négy kalapba osztják, melyekből egy-egy csapat kerül az A-, illetve a B-csoportba. Ezeknek a kalapoknak a meghatározásához nem a delegáló bajnokságok, hanem a klubok legutóbbi öt évben elért eredményeit veszik alapul:
1. kalap: Espérance Tunis (Tunézia, 1.), TP Mazembe (Kongói DK, 6.)
2. kalap: 
CS Sfaxien (Tunézia, 1.), Al-Hilal (Szudán, 4.)3. kalap: ES Sétif (Algéria, 7.), Zamalek (Egyiptom, 2.)4. kalap: AS Vita Club (Kongói DK, 6.), Al Ahly Benghazi (Líbia, 16.)


Szövetségi Kupa
A selejtező második fordulójának eredményei:zárójelben az ország CAF-ranglista helyezése
(a narancssárga eredményekre kattintva összefogalók érhetőek el)
Étoile du Sahel (Tunézia, 1.) - SuperSport United (Dél-Afrika, 18.): 1-04-1AS Kigali (Rwanda) - Difaâ El Jadida (Marokkó, 5.): 1-00-3Medeama (Ghána, 12.) - Zesco United (Zambia, 14.): 2-0, 0-1How Mine (Zimbabwe, 13.) - Bayelsa United (Nigéria, 3.): 2-1, 0-2CS Constantine (Algéria, 7.) - ASEC Mimosas (Elefántcsontpart, 15.): 1-0, 0-6Ismaily (Egyiptom, 2.) - Petro de Luanda (Angola, 10.): 0-00-1Wadi Degla (Egyiptom, 2.) - Djoliba (Mali, 8.): 2-00-2, büntetőkkel: 2-3Warri Wolves (Nigéria, 3.) - CA Bizertin (Tunézia, 1.): 0-0, 1-2
A rájátszás párosítása:
(az első találkozókat április 18. és 20., a visszavágókat április 25. és 27. között rendezik)
Al Ahly (Egyiptom, 2.) - Difaâ El Jadida (Marokkó, 5.)
Réal Bamako (Mali, 8.) - Djoliba (Mali, 8.)AC Léopards (Kongó, 9.) - Medeama (Ghána, 12.)Kaizer Chiefs (Dél-Afrika, 18.) - ASEC Mimosas (Elefántcsontpart, 15.)Coton Sport (Kamerun, 11.) - Petro Atletico (Angola, 10.)
Horoya AC (Guinea) - Étoile du Sahel (Tunézia, 1.)
Séwé Sport (Elefántcsontpart, 15.) - Bayelsa United (Nigéria, 3.)
Nkana (Zambia, 14.) - CA Bizertin (Tunézia, 1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése