2014. december 6., szombat

Kisorsolták az ANK csoportjait

selejtezők befejeztével december 3-án, szerdán kisorsolták Malabóban a 2015-ös Afrikai Nemzetek Kupájának csoportjait. A rendezőként az utolsó pillanatban beugró Egyenlítői Guinea az A-csoportban minden kalapból a nagyjából leggyengébbnek tűnő ellenfelet kapta, míg a C és a D-csoport borzalmasan erősnek ígérkezik. A tornára január 17. és február 8. között kerül sor, nézzük nagyvonalakban mi is várható a harmincadik afrikai kontinensviadalon.



A rendezés jogát eredetileg elnyerő Marokkó a három nyugat-afrikai országban jelentős Ebola-járványra hivatkozva nem volt hajlandó az eredeti időpontban megrendezni az ANK-t, így az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) végül megvonta tőlük a rendezői jogot és négy évre ki is zárta az észak-afrikai országot soraiból. A 2015-ös torna helyszíne végül az az Egyenlítői Guinea lesz, mely 2012-ben már Gabonnal közösen megrendezhette a kontinensviadalt a malabói és a batai stadionjában, most pedig két újonnan épült, ám jóval kisebb befogadóképességű stadionnal kiegészítve egyedül vállalkozik a lebonyolításra. Az ebola elleni védelemre egyébként 2 millió dollárt előlegeztek meg, melyet nem csak az Afrikában a járvány kitörése óta már megszokottnak számító kötelező reptéri ellenőrzések lebonyolítására fordítanak, hanem a stadionokban is lesznek szűrőállomások, és vészhelyzet esetére egészségügyi karanténzónákat és elkülönített kórházállomást is felszerelnek a fővárosban, Batában.
Az alig 750 ezer lakossal rendelkező közép-afrikai ország egyébként Afrika egyetlen spanyol nyelvű állama, természetesen a számos hivatalosként elismert törzsi nyelv mellett, az 1995-ben felfedezett kőolaj lelőhelyeknek és az azóta beindult kitermelésnek köszönhetően pedig a kontinens legmagasabb egy főre jutó GDP-jével rendelkezik, de a világon is a 29. A fejlődés azért elsősorban a felszínen érezhető, hiszen 1979-es katonai puccsa óta, tehát 35 éve a legutóbb 2009-ben újraválasztott Teodoro Obiang Nguema áll az ország élén, aki ugyan nagy hangsúlyt fektet a látványos építkezésekre (autópályák, kikötők, repterek és persze stadionok), ám a lakosság, ha az átlagos afrikai életszínvonalhoz képest jó körülmények között is él, csak áttételesen részesül a már 72 éves államfő és környezete által bőségesen élvezett gazdagságából. A Transparency International ranglistáján Egyenlítői Guinea a világ tizenkettedik legkorruptabb országa, és az emberi jogok védelmezésére szakosodó szervezetek is gyakran jelentik diktatorikus módszerek használatát a helyi politikai ellenzékkel szemben.
Mivel a torna csoportjainak kisorsolásához készített kiemeléseknél csak az elmúlt három ANK-n és a selejtezőkben elért eredményeket vette alapul a CAF, így az elkészített kalapok nem tükrözték teljesen a jelenlegi erőviszonyokat, mely a csoportok kiegyenlítettlenségén is meglátszik (az alábbiakban az ország neve mellett a legutóbbi FIFA ranglistán elfoglalt helyezése látható).

A-csoport
A hazai csapat a torna előselejtezőiben egyszer már elbukott a kameruni Thierry Fidjeu jogosulatlan szerepeltetése miatt (amúgy is rendszeresek a honosítási visszásságok a válogatottnál), rendezőként azonban rehabilitáltatott és természetesen az első kalapba is került a sorsoláskor. Az egykor 39-szeres spanyol válogatott Andoni Gokoetxea által irányított nemzeti mennydörgés nem is panaszkodhat a sorsolásra, hiszen a csapat elkerülte az igazán nagy riválisokat, így akár esélye lehet második rendezése alkalmával is továbbjutni a negyeddöntőbe. A szomszédos Gabon és Burkina Faso egy közös és nem túl nehéz selejtezőcsoportból jutottak tovább, míg azonban a Jorge Costa vezette párducokfelszálló ágban vannak a világranglistán Pierre Emerick Aubameyang segítségével, addig a belga Paul Put csődöreitől nagyon nagy meglepetés lenne, ha meg tudnák ismételni a 2013-as döntős szereplésüket, még akkor is, ha Jonathan Pitroipa a selejtezők gólkirálya lett hat találatával. A kongói vörös ördögök csak Ruanda kizárása miatt jutottak el a selejtezőcsoportokig, ott azonban alaposan meglepték a címvédő Nigériát, így elég nehéz megjósolni, mit várhatunk Claude LeRoy fiaitól a tornán.
Január 17. BataEgyenlítői Guinea - Kongói Köztársaság
Gabon - Burkina Faso
Január 21. Bata
Kongói Köztársaság - Gabon
Burkina Faso - Egyenlítői Guinea
Január 25. Bata, Ebebiyín
Egyenlítői Guinea - Gabon
Burkina Faso - Kongói Köztársaság


B-csoport
Hiába nyerte meg Zambia a 2012-es ANK-t, most bizony már a rendezőkön kívül a leggyengébb világranglista helyezéssel kvalifikálta magát Honour Janza csapata a tornára. Egy selejtezőcsoportbeli ellenfelükkel az ezüst lövedékek is újra találkozhatnak, ám a Zöld-foki Köztársaság kék cápái folyamatos jó teljesítményük miatt már-már favoritnak számítanak ebben a kvartettben. Ehhez leginkább a belga Georges Leekens keze alatt megtáltosodó Tunéziának lesz egy-két szava, hiszen a kártágói sasok a FIFA világranglistáján a harmadik legerősebb afrikai csapatnak számítanak, és rekordot jelentő tizenkettedik ANK-jukra jutottak ki zsinórban, ráadásul Wahbi Khazri vezetésével éremről ábrándoznak. A nagyobbik Kongó leopárdjai a Vita Clubot idén nagy meglepetésre az afrikai BL döntőjéig vezető Florent Ibengével a kispadon csak a legjobb harmadikként élték túl a selejtezők csoportkörét, viszont extravagáns kapusuk, a 35 esztendős Robert Kidiaba a tornán szeretne szépen búcsúzni a válogatottól, hiszen bejelentette visszavonulását az ANK után.
Január 18. EbebiyínZambia - Kongói Demokratikus Köztársaság
Zöld-foki Köztársaság - Tunézia
Január 22. Ebebiyín
Kongói Demokratikus Köztársaság - Zöld-foki Köztársaság
Tunézia - Zambia
Január 26. Ebebiyín
Zambia - Zöld-foki KöztársaságTunézia - Kongói Demokratikus Köztársaság


C-csoport
A C-csoport talán a legnehezebb a kvartettek közül, hiszen itt található Afrika jelenleg legerősebb válogatottja, a célul egyértelműen az aranyérmet kitűző Algéria is. A nyári világbajnokságon a nyolcaddöntőig jutó sivatagi rókákat azóta már Vahid Halilhodzsics helyett Christian Gourcuff irányítja, de a francia szakembberrel talán csak még magabiztosabban teljesítenek, Yacine Brahimit pedig nemrét az év legjobb afrikai labdarúgójának választotta a BBC. Sokkal viharosabb VB-n van túl a ghánai csapat, ráadásul vadonatúj szövetségi kapitánnyal, az egykor a Chelsea-vel BL-döntős Avram Granttal készülnek a tornára. Az még kérdéses, hogy a nyáron balhéjaik miatt Brazíliából hazazavart sztárokra, Sulley Muntarira és Kevin Prince Boatengre számít-e majd a fekete csillagok izraeli mestere. A Shakes Masaba által megfiatalított dél-afrikai válogatott a selejtezősorozatban szinte megtáltosodott, és már biztos továbbjutóként is volt ereje elütni a címvédő Nigériát a kvalifikációtól. A bafana bafana külön küzd kapusának, Senzo Meyiwának az emlékéért, aki sokáig oroszlánrészt vállalt a remeklésből, ám októberben egy rablótámadásban megölték. Szenegál a harmadik évezred legelején tartozott a kontinens közvetlen elitjébe, az utóbbi években azonban Alain Giresse vezetésével már régi fényüket idézték Teranga oroszlánjai, és számos Európában is jól csengő névvel ők sem esélytelenül vágnak neki a halálcsoportnak.
Január 19. MongomoGhána - Szenegál
Dél-Afrika - Algéria
Január 23. Mongomo
Szenegál - Dél-Afrika
Algéria-Ghána
Január 27. Mongomo, Malabo
Ghána - Dél-AfrikaAlgéira-Szenegál


D-csoport
A D-csoport is igencsak brutális erősségűnek nevezhető, hiszen két VB-résztvevő válogatott került ide is, melyek egyébként szintén egy selejtezőcsoportban versengtek. A záróforduló Elefántcsontpart-Kamerun mérkőzése már egy megegyezés szagú gólnélküli döntetlennel ért véget, mely mindkét félnek kedvező eredmény volt. A három éve Zambiát megeleptésként a csúcsra vezető Hervé Renard ezúttal az elefántok kispadján igyekszik elhódítani a bajnoki címet, mely a válogatottságot a VB után lemondó Didier Drogbának egyszer sem sikerült. A csapat legendája előtt egyébként a szövetségi kapitány továbbra is nyitva hagyja a visszatérés lehetőségét, és bár Drogba éppen újravirágzását éli a Chelsea-ben, erősen kétséges, bevállal-e egy újabb ANK-próbálkozást. Kamerun ugyan a vetélytársnál gyengébben szerepelt a világbajnokságon, ám a német Volker Finke mégis megőrizhette helyét a kispadon, és valóságos nagytakarítást végzett a szelídíthetetlen oroszlánok sztárjai között. Egyelőre úgy tűnik, sikerrel jön ki a dologból, hiszen az előző két selejtezősorozat elbukásával ellentétben most nagyon magabiztosan vívták ki fiai a kvalifikációt, ám elég nehéz megjósolni, mire lehet képes a tornán alaposan megfiatalított csapata. A csoportellenfelek között ugyanis ott lesz az elmúlt két ANK-n egyaránt bronzérmet szerző Mali, a sasok kispadján pedig az Afrika-specialista Henryk Kasperczak, de a kvartett negyedik tagja, Guinea is remekül teljesített a selejtezőkben annak ellenére, hogy az országban dúló ebola-járvány miatt egyetlen meccsét sem játszhatta hazai pályán a már 2010 óta Michel Dussuyer által irányított Syli national.
Január 20. MalaboElefántcsontpart - Guinea
Kamerun - Mali
Január 24. Malabo
Guinea - Kamerun
Mali - Elefántcsontpart
Január 28. Malabo, Mongomo
Elefántcsontpart - KamerunMali - Guinea


A sorsolási ceremónia során mutatta be az Adidas a 2015-ös Afrikai Nemzetek Kupájának hivatalos labdáját, a Mahrabát is, melyen a kék különböző árnyalatai a kontinens partjait mosó két óceánt, az Atlanti- és az Indiai-óceánt jelképezik.
A tornára benevezett 23 játékos listáját január 7-ig kell a nemzeti szövetségeknek leadniuk. Természetesen blogunk is jelentkezik majd még januárban részletesebb beharangózókkal, az Afrika Kupák történetére való visszatekintéssel és egyéb érdekességekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése