2014. augusztus 26., kedd

Afrikai kupasorozatok - véget ért a csoportkör

Véget ért a csoportkör az afrikai kupasorozatokban, így kialakultak az elődöntők párosításai. A csoportok továbbjutói voltaképpen már három kvartettben korábban is ismertek voltak, egyedül a második számú kupa, a Szövetségi Kupa B-csoportjában volt még harc a továbbjutásért, a másik csoportban és a BL-ben csak a csoportgyőztesek kiléte került tisztázásra. Ezek alapján a BL elődöntőiben a Kongói DK egyik üdvöskéje, a TP Mazembe az algériai ES Sétiffeltalálkozik, a másik kongói egyesület, az AS Vita Club pedig a tunéziai CS Sfaxiennel(vagyis a papírforma alapján megismétlődhet a Szövetségi Kupa tavalyi döntője, ezúttal azonban a BL-ben). A Szövetségi Kupában az elefántcsontparti Séwé Sport a Kongói Köztársaságból érkező AC Léopards-szal (és az új ifjú sztárral, Kader Bidimbouval) méri össze erejét, a kameruni Coton Sport pedig az egyiptomi Al Ahly-val szemben próbálhat meg visszavágni a tavalyi BL-elődöntőben elszenvedett drámai vereségért. Az első összecsapásokat a szeptember 19. és 21. közötti hétvégén rendezik, a visszavágókat pedig egy héttel később, szeptember 26. és 28. között.
(összefoglalók az eredményekre kattintva elérhetőek)




Bajnokok Ligája

A-csoport
 Al Hilal 2-1 Zamalek 
Augusztus 22., Khartoum Stadium, Khartoum, vezette: Nampiandraza (Madagaszkár)
Gólszerző: Bashir (35.), Al Madina (84.) ill. Fathi (61.)
A már korábban kiesett két csapat, a szudáni Al Hilal és az egyiptomi Zamalek a kupaforduló nyitómeccsén, péntek este csapott össze, hogy valamelyest helyreállítsa hírnevét a két kongói klub mögött elszenvedett kudarcért, mely egyébként mindkét korábbi vezetőedző állásába is került. Az egykor ötszörös győztes Zamaleknél a korábbi Tottenham csatár Midót a 176-szoros válogatott Hossam Hassan váltotta már a legutóbbi fordulóban, ám csapata mind akkor, mind most vereséget szenvedett. A vezetést a 34. percben szerezte meg a félholdas csapat (ez a hilal név jelentése), amikor Al Madina iramodott meg a bal szélen, centerezését pedig Mohamed Bashir vágta a hálóba. A fehér lovagoknak a második félidő közepe táján sikerült egyenlíteniük, Khaled Kamar lefejelt labdájával Mostafa Fathi tört át a védőkön hatalmas lendülettel és két védő után Muez Abdallah kapus számára is megállíthatatlannak bizonyult. A végső csattanó azonban újra a hazaiaké volt, hat perccel a mérkőzés vége előtt a korábban gólpasszt adó Bakri Al Madinavezette fel középen a labdát, majd mintegy 18 méterről kilőtte El Shenawy kapujának bal alsó sarkát. A brazíl Paulo Campost váltó Moubarak Soliman irányításával így az Al Hilal legalább szépen búcsúzott és megszerezte a csoport harmadik helyét, míg a Zamalek szégyenszemre a csoport utolsó helyén végzett.

 AS Vita Club 0-0 TP Mazembe 
Augusztus 24., Stade Tata Raphaël, Kinshasa, vezette: Seechum (Mauritius)
Már csak a csoport első helye volt a tét a Kongói Demokratikus Köztársaság két csapatának derbijén, ami azt is jelenti, hogy először kvalifikálta magát az ország két csapata valamelyik kontinentális kupa elődöntőjébe. Mivel az afrikai elitbe tartozó, négyszeres Bajnokcsapatok Kupája/Bajnokok Ligája győztes Tout Puissant Mazembe előnyösebb helyzetben volt, így a döntetlen is elég volt számukra a vezető pozíció megőrzéséhez. Ez persze nem egyszerű dolog a mindig forró hangulatú kongói rangadón, melyen az ország két legnagyobb városának, Kinshasának és Lubumbashinak a versengését is megtestesíti. A Vita Club ráadásul a legutóbbi három derbit (így a 2014/15-ös bajnoki címet) elvesztette, nagyon fűtötte tehát a visszavágás vágya a mostanában sárgában játszó fekete delfineket. A találkozó nagyrészét támadásban is töltötték a hazaiak, ám sem az ugandai tinisztár Yunus Sentamu, sem Firmin Mubel Ndumbe nem volt képes túljárni a varjakcsapatkapitány kapusának, Muteba Kidiabának az eszén, amikor pedig azextravagáns gólöröméről elhíresült hálóőr már verve volt, egyszer a kapufa segítette ki. Patrice Carteron tavaly a Szövetségi Kupa döntőjében elbukó együttese így hírnevéhez méltóan menetel célja, az újabb BL-győzelem és a klub-vb felé, de a Vita Clubnak sincs szégyenkezni valója, hiszen a nemrég szövetségi kapitánynak is kinevezett Florent Ibenge irányításával 1981 óta először jutottak kontinentális kupasorozat legjobb négy csapata közé.

A csoport végeredménye:


B-csoport
 CS Sfaxien 1-1 ES Sétif 
Augusztus 23., Stade Taïeb Mhhiri, Sfax, vezette: Otogo-Castane (Gabon)
Gólszerző: Maâloul (87.) ill. Ze Ondo (64.)
A csoport első helye volt a tét a továbbjutását már korábban bebiztosító tunéziai és algériai csapat számára. Mivel a pár hete már Philippe Troussier irányításával szereplő hazaiak várták jobb pozícióból az összecsapást, így nekik már a döntetlen is elég volt az élen maradáshoz, viszont a legutóbb győztes gólt szerző Ferjan Sassi a hét közben összebalhézott a mesterrel, így egyelőre kimaradt a keretből, a tavaly Szövetségi Kupát nyerő csapat legnagyobb sztárja, a válogatott szélső Fakhreddine Ben Youssef pedig nagyon közel áll ahhoz, hogy a francia élvonalba, az FC Metzbe szerződjön. A mérkőzés nem is alakult egyszerűen, a fekete sasok ugyanis egy eseménytelenebb első félidő után az 52. percben büntetőhöz jutottak, ám a csapatkapitány Akram Djahnit lövését bravúrral hárított Rami Jridi. Mégis az algériai vendég csapat szerezte meg a vezetést, amikor a gaboni légiós Benjamin Zé Ondoszabadrúgásával már nem bírt a hazai kapus. Nem sokkal később megduplázhatták volna Kheireddine Madoui csapata, ám Mohamed Benyettou szabályos találatot les miatt érvénytelenítette a játékvezető. A sfaxiaknak végül a hajrában sikerült egyenlíteniük, amikor Maher Hannachi harcolt ki büntetőt, és noha lövését kiütötte Abderraouf Belhani, a kipattanót már kényelmesen helyezhette a hálóba a fehér-feketék középpályása. Troussier így továbbra is veretlen a CSS kispadján, de az Entente Sétif is bizakodva várhatja az elődöntőt.

 Espérance Tunis 1-0 Al Ahly Benghazi 
Augusztus 24., Stade Olympique de Radès, Tunisz, vezette: Sikazwe (Zambia)
Gólszerző: Jerbi (70.)
Nem túl vidám a hangulat mostanában az Espérance Tunis háza táján, hiszen az már korábban eldőlt, hogy az elmúlt négy szezonnal ellentétben ezúttal nem jut be a legjobb négy közé a BL-ben a vér és arany csapat. A bajnokságban is vereséggel kezdett a gárda, így a Ruud Krolt a kispadon váltó Sébastien Desabre-t is elbocsátották pár hét után, helyét pedig Khaled Ben Yahia vette át. A tunéziai Ligue 1-ben ugyan ő is csak egy döntetlennel kezdett, az idei BL líbiai meglepetéscsapata, az Al Ahly Benghazi ellen azonban sikerült győzelmet aratni. Nagyon nehezen ment azonban ez is, hiába támadtak sokat a hazaiak, a találkozó egyetlen gólját büntetőből szerezte Seiffeddine Jerbi a második félidő közepén, miután a zambiai játékvezető nagyon könnyű síppal fújta be a Muttasem El Taib által elkövetett Iheb Mbarkival szembeni szabálytalanságot. A szlovák Jozef Vukusic által irányított Al Ahly így a csoport utolsó helyén végzett, de így is büszke lehet idei teljesítményére, hiszen a selejtezőkben többek között az elmúlt két év BL-győztesét, a kairói névrokon Al Ahlyt is búcsúztatták.

A csoport végeredménye:



Szövetségi Kupa

A-csoport
 AC Léopards 4-1 ASEC Mimosas 
Augusztus 24., Stade Denis Sassou N'Guesso, Dolisié, vezette: Gomes (Dél-Afrika)
Gólszerző: Bidimbou (43., 67.), Gandzé (45+1, 47.) ill. Dao (40.)
A kisebbik kongó, a Kongói Köztársaság bajnoka, az AC Léopards imponáló magabiztossággal jutott a Szövetségi Kupa elődöntőjébe, sőt végül a csoport élén végzett. A belga Patrick Aussems fiai legutóbb a Coton Sport otthonában lőttek négy gólt, ezúttal pedig hazai pályán végezték ki Elefántcsontpart legpatinásabb, ám az utóbbi időben anyagi gondokkal küzdő egyesületét, az ASEC Mimosas-t. Bár a vezetést még a vendégek szerezték meg a 40. percben Youssouf Dao révén, Niari fenevadjai még a szünet előtt fordítottak. Előbb a félelmetes formában lévő, mindössze 18 esztendős Kader Bidimbou egyenlített, majd a csoportkörben negyedszer eredményes Césaire Gandzéfordított is az első félidő legvégén, hogy aztán a második játékrész legelején már az ötödik gólját is megszerezze. Mégsem ő ezzel a kupasorozat legjobb góllövője, ugyanis húsz perccel később Bidimbou villant még egyszer, így már a hatodik találatát szerezte a 2014-es Szövetségi Kupában. A felnőtt válogatott legfrisebb keretébe is meghívót kapó tinédzser legutóbb a kameruniak ellen mesterhármast jegyzett, majd az U20-as Afrika Kupa selejtezőin két gólt lőtt az esélyesebb egyiptomiaknak, most pedig újra duplázni tudott. Az ifjú titán játékjogára egyébként már egy éve lecsapott a kairói Al Ahly, jelenleg kölcsönben szerepel nevelőegyesületében. A két éve Szövetségi Kupa győztes, tavaly BL-csoportkörösleopárdok szép reményekkel várhatják így az elődöntőt, míg Siaka Traoré mimózái (nomen est omen) a csoport utolsó helyén végeztek.

 Réal Bamako 1-1 Coton Sport 
Augusztus 24., Stade Modibo Keïta, Bamako, vezette: Lamptey (Ghána)
Gólszerző: Sylla (43.) ill. Kombous (90+3)
A tavaly BL-elődöntős kameruni Coton Sport idén a Szövetségi Kupában jutott az elődöntőbe, ám végül az utóbbi két fordulóban mutatott gyengébb teljesítmény miatt csak csoportja második helyén. Igaz persze, hogy az előző év sikercsapatából csak hírmondónak maradt néhány játékos, így az új vezetőedzőnek, a francia Didier Gomes da Rosának teljesen új gárdát kellett építenie, ám négy forduló után már így is bebiztosították továbbjutásukat és magabiztosan vezették a csoportjukat a gyapottermesztők. Legutóbb azonban egy nagyon kellemetlen vereségbe szaladtak bele hazai pályán, most pedig a már csak a becsületéért játszó Réal Bamako ellen csak az utolsó pillanatokban sikerült döntetlenre menteni a mérkőzést. Pedig a skorpiók hazájukban sem tartoznak a legnagyobb csapatok közé (inkább a Djoliba és a Stade Mali a két élklub), idén azonban nagyon derekasan helytálltak a nemzetközi porondon. A nagyobb hírű ellenfeleik ellen most is megszerezték a vezetést az első félidő végén Ali Badra Sylla közeli fejesével, mely a csatárnak immár negyedik idei kupatalálata volt. A folytatásban is jópár helyzetett alakítottak ki a fekete-fehérek, de a VB-t is megjárt Loïc Feudjou kapus több bravúrt is bemutatott. Később Dzekem Bongyang kiállítása miatt tíz emberre is fogyatkozott a vendégcsapat, ám a hosszabbításban mégis sikerült a garouaiak csereként pályára lépő ifjú csatárának, a tavaly még a kameruni másodosztályban szereplő Jean Joseph Kombousnak kiegyenlítenie egy szerencsésen megpattant távoli lövéssel. Nouhoum Diané a Réal Bamako vezetőedzője így egyszerre büszkén és kissé csalódottan értékelte fiai teljesítményét, míg a kameruniaknak újra fel kell venniük a ritmust, ha az Union Douala 1981-es Kupagyőztesek Kupája címe (azóta ez a sorozat az európai KEK-hez hasonlóan a Szövetségi Kupába olvadt) után újra kontinentális trófeát akar nyerni az országnak.

A csoport végeredménye:


B-csoport
 Al Ahly 0-0 Étoile du Sahel 
Augusztus 23., Cairo International Stadium, Kairó, vezette: K.Coulibaly (Mali)
Az elmúlt két évben Bajnokok Ligája győztes kairói Al Ahly idén "csak" a Szövetségi Kupában szerepel, itt azonban ha nagy nehézségek árán is, de végül sikerült a csoportja élén végeznie minden idők legeredményesebb afrikai klubjának (nyolc Bajonokok Ligája/Bajnokcsapatok Kupája címet szereztek már). Ehhez az utolsó fordulóban az életbenmaradásért küzdő Étoile du Sahel ellen kellett legalább egy győzelem hazai pályán, az egyiptomi zavaros belpolitikai helyzet miatt továbbra is zárt kapuk mögött a nemzeti egyesületnek (az al ahly név jelentése: nemzeti), és végül a minimumot sikerült teljesítenie a pár hete már a spanyol Juan Carlos Garrido által irányított gárdának. A Villarealt egykor az európai BL elődöntőjéig vezető mester nem lehet túl elégedett, hiszen 3 mérkőzésén egy-egy győzelem, döntetlen és vereség a csapat mérlege, miközben egyetlen gólt szereztek, igaz, egyet is kaptak új tanítványai, márpedig a sascímeres alakulatnál ennél jobb eredményekhez és látványosabb játékhoz vannak szokva a vezetők és a szurkolók. A CAF-ranglista első helyén álló Tunéziát képviselő Étoile de Sahel ellen is kellett szerencse a döntetlenhez is, ugyanis a csillagosok jóval többet birtokolták a labdát és több helyzetet is alakítottak ki, annak ellenére is, hogy a hajrában a kameruni Franck Kom kiállítása miatt emberhátrányban játszottak. Hiába térhetett vissza azonban a tunéziaiak első számú gólvágója, az algériai Baghdad Bounedjah három meccses eltiltása után a csapatba, neki sem sikerült bevennie a hazaiak hálóját, két nagy helyzetet is elhibázott. Így az alig egy hete debütált új edző, a veterán Faouzi Benzarti által irányított csapat hiába veretlen még az agg mesterrel, ezúttal elbúcsúzott a további küzdelmektől.

 Séwé Sport 3-0 Nkana FC 
Augusztus 23., Stade Robert Champroux, Abidjan, vezette: Lemghaifry (Mauritánia)
Gólszerző: Kouao (10.), Kameni (48.), Assalé (73.)
Mióta az előzetesen esélytelennek tartott zambiai Nkana FC a Séwé elleni hazai mérkőzés után egy tragikus autóbalesetben elvesztette vezetőedzőjét, Massauso Mwelét, az új edzővel, Beston Chambeshivel három meccsből kettőt megnyertek a vörös ördögök a Szövetségi Kupában, így pedig egy idegenbeli bravúrgyőzelemmel akár tovább is juthattak volna az elődöntőbe. Ehhez persze a tavaly még az BL csoportköréig jutó Séwé Sportnak is volt egy-két szava, és végül imponáló magabiztossággal szerezte meg az elefántcsontparti bajnok a csoport második helyét. Herman Kouao fejese már a tizedik percben megszerezte a vezetést akikötőieknek, amikor a vendégek hálóőre, Rabson Muchelenganga nagyon rosszul mozdult ki a kapujából. A folytatásban hiába vezettek veszélyes támadásokat a vendégek, a második játékrész legelején egy gyors ellentámadás végén Assalé adott remek passzt, amiből Joseph Kamenimegduplázta az előnyt. A végeredményt aztán a korábbi asszisztot jegyzőRoger Assalé állította be ezúttal egy egyéni akcióból. Rigo Gervais fiai így továbbra is versenyben maradtak, és az elődöntőben az AC Léopards-szal folytathatják útjukat a klub történetének első kontinentális címéért.

A csoport végeredménye:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése