2013. november 3., vasárnap

Afrikai BL döntő - első mérkőzés

Döntetlen született szombaton az afrikai Bajnokok Ligája döntőjének első mérkőzésén, melyen a Dél-Afrikát a fináléban másodszor képviselő Orlando Pirates a címvédő egyiptomi Al Ahlyt fogadta. A vendégek sokáig előnyben voltak, a "kalózoknak" csak a hosszabbítás perceiben sikerült kiegyenlíteniük és nyíltabbá tenniük a jövő vasárnap (november 10.) 17 órakor rendezendő visszavágót.
(összefoglaló az eredményre kattintva elérhető)




 Orlando Pirates 1 - 1 Al Ahly 
November 2., 19:30, Orlando Stadium, Johannesburg, vezette: Haïmoudi (Algéria)
Gólszerző: Matlaba (90+3) ill. Aboutrika (14.)
Orlando: Meyiwa - Jele, Gcaba, Mahamutsa, Manyisa - Jali, Matlaba - Segolela, Myeni (Makola, 76.), Klate - Bacela (Mbesuma, 82.)
Vezetőedző: Roger de Sá
Al Ahly: Ekramy - Fathy, Gomaa, Naguib, Moawad - Fadil, Ashour - Soliman, Aboutrika (Rabia, 81.), El Said (Shedid, 90.) - Zaher (Da Sylva, 65.)Vezetőedző: Mohamed Youssef
Dél-afrikai csapat eddig egyetlen egyszer jutott a kontinens legrangosabb klubvetélkedésének, mégpedig a Bajnokok Ligája elődjeként az Afrikai Bajnokcsapatok Kupájának döntőjébe. Ez pedig az apartheid miatti hosszú távollét után pont az Orlando Pirates volt 1995-ben, akik akkor meg is szerezték az ország mai napig egyetlen kontinentális klubtrófeáját. Azóta viszont tizennyolc év eltelt és a johannesburgi publikum igencsak kiéhezett már egy nagy klubsikerre, így szép számmal meg is töltötték a szurkolók az Orlando Stadium lelátóit. Az ellenfél a címvédő és hét ABL/ABK győzelmével rekorder Al Ahly volt. A két csapat már a csoportkörben is összefutott, Gounában a nézők nélkül lejátszott mérkőzésen az Al Ahly története legnagyobb hazai kupavereségét szenvedte el (0-3), a sowetói összecsapáson pedig egy végül mindenkinek megfelelő gól nélküli döntetlen született.
Ezúttal azonban már érezhetően fűtötte az egyiptomiakat a visszavágás vágya, és az első negyedóra végén meg is szerezték a vezetést. Atúlságosan körülményes Thabo Matlabától vette el a labdát Abdallah El Said, utóbbival pedig a sérüléséből felépülőben lévő csapatkapitányt, Lucky Lekgwathithelyettesítő ifjú középhátvéd Ayanda Gcabaszabálytalankodott veszélyes helyen, húsz-huszonöt méterre a kaputól. A szabadrúgásnál a harmincöt esztendősen az év végén esedékes visszavonulását már korábban bejelentő, ötödik BL-győzelmére (!) hajtó Mohamed Aboutrika állt a labda mögé és parádésan tekert a bal felső sarokba. A bekapott gól után a hazaiak már jóval többet birtokolták a labdát, a tőlük megszokott módon a széleken, Segolela és Klate vezetésével igyekeztek ellenfelük fölé kerekedni, de a sokkal rutinosabb "nemzeti" csapat (ez az Ahly név jelentése) fegyelmezetten védekezett, csak néhány távoli lövésre adtak lehetőséget (Mahamutsa,Miyeni és Matlaba próbálkoztak), miközben ellentámadásaik is rendkívül veszélyesek voltak. Közvetlen a szünet előtt Ahmed Abdul Zaher kissé kisodródott pozícióból leadott lövését például Senzo Meyiwa kapusnak kellett hárítania.
A második játékrész elején is a sascímeres csapat előtt adódott az első nagy helyzet, Aboutrika adott remek passzt az 51. percben Walid Solimannak, aki a hálóba is vágta a labdát, de a partjelző - a visszajátszások alapján téves - intésére a játékvezető végül les miatt érvénytelenítette a találatot. Az 57. percben a hazai csapat előtt is adódott végre egy nagy lehetőség, deAndile Jali lövését nagy bravúrral szögletre hárítottaSheriff Ekramy, akinek szereplése a mérkőzés előtt kisebb sérülése miatt még kérdéses volt. Tovább tartott az Orlando mezőnyfölénye, mely azonban helyzetekben nem nagyon nyilvánult meg. Hiába birtokolták összességében 62 százalékban a labdát, négy kaput eltaláló lövésük sokáig nem jelentett gondot Ekramynak. Egészen az ötödikig, ugyanis az egykori kapus, Roger de Sáfiainak végül a hosszabbítás perceiben sikerült kiegyenlíteniük. Egy remek csellel Ahmed Fathy mellett épp az első gól előtt hibázó Matlaba jött el, majd egy tizennyolc méteres lövéssel kilőtte a bal alsó sarkot. Az idegenben lőtt találatnak köszönhetően az Al Ahly van némileg kedvezőbb helyzetben, de a klub egykori saját neveltje, a játékosként 51-szeres válogatott, ám vezetőedzőként első szezonját töltő, Mohamed Youssef csapatának nagyon oda kell figyelnie, hogy nehogy újra belefussanak a kalózok szablyájába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése