2013. október 30., szerda

Elefántcsontpart és Nigéria maradt állva az U17-es vb-n

Miután mind a négy afrikai csapat sikeresen vette a csoportkört, két válogatott továbbjutott a nyolcaddöntőkből is és részt vehet a negyeddöntők küzdelmeiben az Egyesült Arab Emírátusokban rendezett U17-es labdarúgó világbajnokságon. Ketten egyébként, Marokkó és Elefántcsontpart éppen egymás ellen léptek pályára, így egy kieső és egy továbbjutó eleve biztos volt, míg a másik két csapat közül a papírformának megfelelően Nigéria továbblépett, Tunézia pedig elbúcsúzott.
(Összefoglalók az eredményekre kattintva elérhetőek)




 Elefántcsontpart  Marokkó
A kontinens csapatai közül végül az áprilisi U17-es Afrika Kupát megnyerő Elefántcsontpart jutott túl a legnehezebben a csoportkörön, mindössze harmadik helyen végezve kvartettjében, így a nyolcaddöntős ellenfele egy csoportgyőztes, mégpedig éppen Marokkó volt. Az észak-afrikaiakat fűtötte a visszavágás lehetősége is a hazai kontinenstorna elődöntőjében elszenvedett vereségért, ráadásul a világbajnokságon is igen meggyőzően szerepeltek eddig, ha könnyebbnek tűnő ellenfelekkel szemben is. A mostani összecsapáson azonban az "elefántbébik" már a 4. percben megszerezték a vezetést, ugyanis Mohamed Saoudszabálytalankodott a Paris Saint Germainben nevelkedő Meite Yakouval szemben a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt pedig a csapatkapitány Franck Kessiemagabiztosan vágta a hálóba. Három perccel később csaknem meg is duplázták az előnyüket, Meite Yakou csavart lövése a kapufát is érintette. A marokkóiak az első negyedóra letelte után ocsúdtak fel és alakították ki első helyzetüket, de Nabil Jaadi lövését bravúrral szögletre tolta Seck Diabagaté kapus. A marokkóiaknak a 60. percben sikerült egyenlíteniük, amikor egy védelmi bizonytalanság után Younes Bnou Marzoukhoz került a labda, és a Juventus ifije keményen kilőtte a jobb alsó sarkot. Büntetőrúgásokra azonban végül nem került sor, ugyanis egy hasonlóan nagy védelmi hibát kihasznált Junior Ahissan a 75. percben és eldöntötte a találkozót. Ibrahima Kamara legényei így újra 2-1-re diadalmaskodtak Marokkó ellen, akárcsak a már emlegetett áprilisi mérkőzésen és készülhetnek az eddig még veretlen Argentína elleni negyeddöntőre.
Marokkó-Elefántcsontpart: 1 - 2 Gólszerző: Marzouk (60.) ill. Kessie (4.), Ahissan (75.)
- Argentína (November 2., 14:00)

 Nigéria
A legmagabiztosabb teljesítményt mind a csoportban, mind a nyolcaddöntőben Nigéria mutatta eddig az afrikai válogatottak közül, igazolva eddigi hírnevét, hiszen a "sasfiókák" a világ legsikeresebbjei az U17-es vb-ken szerzett három arany- és három ezüstéremmel. Irán ellen már az első percben letették a névjegyüket egy veszélyes Kalechi Iheanacholövéssel. A nigériai fölény végül csak a 23. percben érett góllá, amikor Musa Yahaya passzából a felfutó balhátvéd, Samuel Okon talált éles szögből a hálóba. Alig két perccel később a sérültSuccess Isaacet helyettesítő Taiwo Awoniyi vont magára két védőt egy kontrában, majd a középen érkező Iheanacho elé tálalt, a Mexikó ellen négyszer betaláló csatár pedig megszerezte ötödik gólját a tornán. Nem sokkal később a góllövőlista jelenlegi második helyezettjét sérülés miatt le kellett cserélni, de ez sem fékezte meg a nigériai rohamokat. A 42. percben a csapatkapitány Musa Mumammed lőtte ki remekül jobbról a kapu jobb sarkát. A második félidőben kicsit visszavettek a tempóból Manu Garba tanítványai, de a 76. percben Musa Yahaya egy megpattanó lövéssel tovább növelte az előnyüket. Az irániaknak a szépítés azért végül összejött a 84. percben, amikor Ali Gholizadeh kipókhálózta Dele Alampasu kapujának jobb felső sarkát. Ezzel együtt az afrikaiak továbbjutása nem forgott veszélyben, az eddig négy meccsen tizennégy gólt szerző Uruguay azonban már jóval nehezebb ellenfélnek ígérkezik a negyeddöntőben.
- Irán: 4 - 1 Gólszerző: Okon (23.), Iheanacho (25.), Muhammed (42.), Yahaya (76.) ill. Gholizadeh (84.)
- Uruguay (November 2., 17:00)

 Tunézia
Tunézia a csoportmérkőzések során is leginkább stabil védekezésére és veszélyes kontráira épített és nem volt ez másképp a jóval esélyesebbnek tűnő Argentína ellen sem. A tervbe azonban már a 2. percben hiba csúszott, amikor egy szöglet után Driussi által továbbcsúsztatott labdát German Ferreyravágott a hálóba. Ezután kihagyott még több lehetőséget az "albiceleste" Mammana és Leszcszuk révén, majd a félidő legvégén egyenlítettek a "kártágói sasok". Nidhal Ben Salem tálalt remek labdát a középen kilépő Hazem Haj Hassen elé, aki a hosszú sarokba helyezett. Mielőtt azonban nagyon reménykedni kezdtek volna a továbbjutásban a tunéziaiak, érkezett az 53. percben Joaquin Ibanez, aki sarokkal talált a hálóba. Ezután az észak afrikaiak megpróbáltak támadóbban fellépni, aminek azonban csak az lett a következménye, hogy a dél-amerikaiak előtt adódott több lehetőség, a harmadikból helyzetéből pedig végül sikerült is Sebastian Driussinak egy távoli lövéssel a rövid sarokba juttatnia a labdát. Ezzel Tunéziának akárcsak eddigi két U17-es vb-szereplése során, ezúttal sem sikerült a legjobb nyolcba kerülnie.
- Argentína: 1 - 3 Gólszerző: Haj Hassen (43.) ill. Ferreyra (2.), Ibanez (53.), Driussi (73.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése