2013. október 25., péntek

Afrikai csapatok az U17-es világbajnokságon

Remekül teljesítették a csoportkört az afrikai válogatottak az Egyesült Arab Emírségekben zajló U17-es labdarúgó világbajnokságon és mind a négy gárda továbbjutott a nyolcaddöntőkbe. Ez persze nem is olyan nagy meglepetés, ha figyelembe vesszük, hogy a torna története során a legsikeresebb konföderáció az afrikai, az eddigi 14 kiírásból ugyanis hármat Nigéria nyert, kettőt pedig Ghána, emellett ugyanennyi ezüstérmet is begyűjtöttek (1993-ban épp egymás ellen játszották a döntőt), míg Elefántcsontpartnak és Burkina Fasónak jutott egy-egy bronzérem is. Ugyanakkor 2011-ben, Mexikóban egyetlen afrikai gárda se jutott el a negyeddöntőig, így annál is érdekesebb, hogy ezúttal a kontinens mind a négy induló válogatottja ott van a legjobb tizenhat között, ráadásul mivel ketten egymás ellen folytatják, már biztosan nem fordul elő a két évvel ezelőtti kudarc. Tekintsük át, hogyan szerepeltek eddig az afrikai csapatok és mit várhatunk tőlük a folytatásban.
(Összefoglalók az eredményekre kattintva elérhetőek)




 Elefántcsontpart
Az áprilisi U17-es Afrika Kupát megnyerő elefántcsontparti ifjak nehéznek tűnő mérkőzéssel kezdtek az EB ezüstérmes Olaszország ellen és rögtön el is szenvedték első vereségüket. Az első félidő nagy részében is az olaszok irányították a játékot, ekkor azonban még állta a sarat a védelem és a ghánai klubcsapatnál nevelkedő hálóőr, Seck Diabagaté, sőt, több lehetőség is adódott az "elefántbébik" előtt. A francia Tours alkalmazásában álló Chris Bedia a 26. percben lebirkózta a Roma ifi védőjét, Capradossit, de lövését végül hárította Simone Scuffet kapus. Akárcsak négy perccel később egy másik franciaországi légiós, Meite Yakou távoli próbálkozását. A második játékrész első másodperceiben viszont az olaszok első kaput eltaláló lövéséből gól lett, mégpedig Ismael Diallo katasztrofális felszabadítása után az AC Milan üdvöskéje, Luca Vido lőtt hatalmas kapufás gólt. Ibrahima Kamara mester csapata ezután megpróbált nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni, de Kouame Nguessan megpattanó lövése a felső kapufára hullott az 59. percben, Aboubakar Keita szabadrúgása után pedig Yakou nagy helyzetben a kapu mellé lőtt a 66. percben. A 75. percben még Diabagaténak is be kellett mutatnia egy védést, de a narancsmezeseken ez már nem segített.
A második találkozón így némileg eredménykényszerben lépett már pályára Elefántcsontpart, mégpedig a 7-0-val rajtoló Uruguay ellen. Sokkal agresszívebben kezdtek az afrikaiak és némileg szerencsés körülmények között a vezetést is megszerezték a 17. percben. Az első meccsen is aktívNguessam készített Aboubakar Keitának, akinek a lövésébe az uruguayi Bregonis olyan ügyetlenül ért bele, hogy a labda a kapus felett a hálóba pattant. Alig három perccel később megduplázódhatott volna az előny, de egy szöglet után a csapatkapitány Franck Kessie fejese a keresztlécet találta el, a kipattanót pedig Yakoumellé lőtte. Az első félidő végén a "celeste" is eljutott egy kapufáig, mégpedig az Új-Zélandnak is kétszer betaláló Franco Acosta révén. A második félidő 11. percében aztán ugyanezt a kapufát találta el Aboubakar Keita egy újabb veszélyes lövése. A fölény ellenére mégsem sikerült az "elefántbébiknek" begyűjteniük a három pontot, ugyanis a 94. percben a védelem újra nagy hibát vétett, különösen a felszabadítást elmulasztó Sherif Jimoh, melyet Franco Acosta megpattanó lövéssel elért egyenlítőgólja büntetett.
A csoport pofozógépének bizonyuló Új-Zéland ellen így minél nagyobb arányú győzelem kellett Elefántcsontpartnak, hogy a négy legjobb csoportharmadik közé beférjen, és ennek megfelelően ezúttal is támadóan lépett fel a csapat. Meite Yakoumár a harmadik percben hintába ültette a védőjét, de a rövid felsőre megeresztett lövését Speedy kapus bravúrral védte. Mivel a "kiwik" hálóőre később Nguessan lövését is kivédte, az első gólra így egészen a 25. percig várni kellett. Ekkor Nguessan adott be tökéletesen balról és az üresen hagyott Moussa Bakayokónak már nem volt nehéz dolga, hogy megszerezze a vezetést. Alig kilenc perccel később ráadásul Nick Forrester csak szabálytalanul tudta megállítani a gólszerző szólóját, amiért megkapta második sárga lapját, így az új-zélandiak tíz emberre fogyadkoztak. Ennek ellenére az első játékrészben már nem született újabb gól, hanem csak a második félidő legelején, amikor Yakou alapvonalról való hátragurítását ismét Bakayoko vágta a hálóba. A kegyelemdöfést a meccs hajrájában Kessie beadása után Yakou fejese adta meg, amivel Elefántcsontpart végül a második legjobb csoportharmadikként bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol épp a csoportját megnyerő Marokkó lesz az ellenfelük.
- Olaszország: 0 - 1 Gólszerző: Vido (46.)
- Uruguay: 1 - 1 Gólszerző: A.Keite (17.) ill. Acosta (94.)
- Új-Zéland: 3 - 0 Gólszerző: Bakayoko (25., 48.), Yakou (87.)
- Marokkó (Október 29. 14:00)

 Nigéria
Az áprilisi kontinentális torna döntőjében csak büntetőkkel alulmaradó, az U17-es világbajnokságok történetének legsikeresebb gárdája, Nigéria remekül kezdte az idei tornát is és alaposan eltángálták a végül a csoport második helyére bejövő címvédőt, Mexikót. A gólgyártás a 33. percben kezdődött meg, amikor az idei U17-es Afrika Kupa gólkirálya,Success Isaac lövését hárította elsőre a mexikói kapus, ám a csatár ezután középre passzolt társának, az Afrika Kupa góllövőlisáján mögötte második helyén végző Kelechi Iheanachónak, aki megszerezte a vezetést. Hét perccel később újra Isaac adott gólpasszt, a második találata előtt két védőt is elfektető Iheanachónak. A félidő vége előtt szépítettek még a közép-amerikaiak, mégpedig Ulises Jaimesszépségdíjas góljával. A második játékrész azonban cseppet sem hozott már szoros küzdelmet, Iheanacho a 49. percben már mesterhármasnál járt, majd egy távoli lövéssel Chidiebere Nwakali is bevetteGudino hálóját. Alig egy óra elteltével az eddig asszisztokat jegyző Success Isaacküzdött meg két védővel, mielőtt kilőtte a rövid sarkot. A teljes kiütést pedig a mérkőzés hőse, az összesen négy találatig jutó Kelechi Iheanacho gólja jelentette a 70. percben.
A "sasfiókák" második ellenfele az EB-selejtezőkben a magyar válogatottat is búcsúztató Svédország volt. Noha a támadási hatékonyságra itt sem lehetett panasz, a védelem annál ingatagabbnak bizonyult. Különösen a mieink vesztét is okozó Valmir Berishatartása jelentett gondot a hátvédeknek, az albán származású csatár a 11. percben és a 19. percben is betalált a nem túl magabiztos Alampasu hálójába. Pár perccel később kezdett ébredezni Nigéria ésIheanacho indításából Isaac remek kapáslövéssel szépített. Az egyenlítés az első félidőben még nem jött össze, mert Sixten Mohlin, a svéd kapus hárította Okon és Awoniyipróbálkozását is. Nem úgy a második félidő legelején Musa Yahaya távoli lövését, amit ugyanis csúnyán bevédett az ifjú hálóőr. Hiába játszott akkor már azonban fölényben a zöld mezes csapat, újra csak a svédek szereztek vezetést a 65. percben Mirza Halvadzic révén, melyet csak kilenc perccel a meccs vége előtt sikerült kiegyenlíteniIheanacho beadása után Taiwo Awoniyi erős és pontos fejesével. Így Manu Garbacsapatának ezúttal meg kellette elégednie az egy ponttal.
A pontvesztés következményeként Irak ellen is minél nagyobb arányú győzelemre kellett törekednie Nigériána, ha biztosan az F-csoport élén akartak végezni és ennek megfelelően hatalmas lendülettel kezdték az összecsapást. A második percben Chidiebere Nwakali már elért egy kapufát, majd a 4. percben egyYahaya ellen elkövetett szabálytalanság után büntetőhöz is jutottak, amit Musa Muhammedmagabiztosan értékesített. Gyakorlatilag középkezdésből jött az újabb találat, ekkor épp Muhammed adott be a jobb szélről,Nwakali pedig a hálóba vágta a labdát. Alig több mint negyedóra elteltével már három gólos volt a különbség, ugyanis Yahaya, Iheanacho és Awoniyi összjátéka után visszakerült a labda Musa Yahayához, aki kilőtte a jobb alsó sarkot. A túloldalon Dele Alampasubemutatott egy-két védést, a játékrész végén pedig iraki kollégája egy szöglet utáni nagy hibáját újra Yahaya használta ki. A második félidőben már visszafogottabb játékot produkáltak Manu Garba játékosai, a védelem ezúttal egyetlen egyszer sem kapitulált, bár ehhez kellett a szerencse is, no meg Alampasu bravúrjai. Gólt azonban csak a nigériaiak tudtak szerezni ezen a meccsen, egy ötödiket még az utolsó percben is a tornán éppen pár perccel korábban először pályára lépő Chigozi Obasi távoli bombájával. A folytatásban Irán vár a "sasfiókákra" és az eddig mutatott támadójáték alapján még a védelmi megingások ellenére is a torna esélyesei között kell számon tartanunk őket.
- Mexikó: 6 - 1 Gólszerző: Iheanacho (33., 40., 49., 70.), Nwakali (52.), Isaac (60.) ill. Jaimes (41.)
- Svédország: 3 - 3 Gólszerző: Isaac (22.), Yahaya (48.), Awoniyi (81.) ill. Berisha (11., 19.), Halvadzic (65.)
- Irak: 5 - 0 Gólszerző: Muhammed (4.), Nwakali (4.), Yahaya (17., 41.), Obasi (90.)
- Irán (Október 29., 17:00)

 Tunézia
Az áprilisi U17-es tornán bronzérmes Tunézia a Dél-Amerikát újoncként képviselő Venezuela ellen kezdte meg a szereplését. A 8. percben utóbbiak előtt adódott az első nagyobb lehetőség, amikor José Marquezpróbálkozását nagy bravúrral hárította Sabri Ben Hessen, majd tíz perccel később David Zalzman lövése a tunéziai kapufát találta telibe. A fölényben játszó gárda veszte végül kapusa túlbuzgósága lett, ugyanis a 25. percben Beycker Velasquez teljesen feleslegesen mozdult ki a kapujából, Chiheb Jbeli elhúzott mellette, higgadtan kikerülte a visszatérő védőket is és a hálóba helyezett. Az előny birtokában még inkább a stabil védekezés lett a tunéziaiak célja, főleg, miután Sabri Akrout előbb egy eszement becsúszásért, majd a 38. percben egy apróbb könyöklésért egyaránt sárga lapot kapott, így Abdelhay Ben Soltanejátékosai emberhátrányba folytatták a találkozót. Ennek ellenére a második játékrész legelején az észak-afrikai növelték tovább az előnyüket. Mohammed Ben Larbi mezét rángatta meg Diego Osio a tizenhatoson belül, amiért büntetőt ítélt a játékvezető, ezt a sértett higgadtan értékesítette. A venezuelai remények az 51. percben újjáéledtek, amikor José Marquez kilőtte a bal alsó sarkot. A mérkőzés hátralévő részében Zalzman újra megdöngette egyszer még a kapufát, a hősiesen védekező tunéziaiak azonban kihúzták további kapott gól nélkül, sőt egy ellentámadás végén Mouez Aboud akár növelhette volna a különbséget.
A hősies győzelem után cseppet sem ígérkezett könnyebbnek a következő feladat, ugyanis az Európa bajnok Oroszország volt az ellenfél, mely ráadásul egy vereséggel kezdett és mindenképpen javítani akart. Erősen is kezdett a "szbornaja", a 7. percben Zuevbeadása után Nuriszov hibázott, majd Guliev lőtt kapu fölé ordító helyzetben. Sheidaev lővését Sabri Ben Hessen hárította az ellentámadásoknál közben Khalil Hnid mellé lőtt, Nidhal Ben Salem pedig a kapu fölé emelt, így gól nélkül ért véget az első játékrész. A második félidőben is az oroszok domináltak, ám a tunéziai kontrákban volt nagyobb veszély. Hazem Haj Hassen még nem tudott túljárni Anton Mitrjuskin eszén, de Maher Gabsi a 61. percben már nem hibázott, kilépett Wassim Naghmouchi indításával, otthagyta védőjét és a hálóőr mellett a kapuba helyezett. Az oroszoknak erre már nem volt válasza, a védelem állta a sarat, ha a kapus már verve volt, egy védő tisztázott a gólvonalról. Eközben Nidhal Ben Salem újabb ziccert hagyott ki a túloldalon, végül mégsem volt oka szomorkodni a lefújás után, hiszen a megszerzett hat ponttal, Tunézia két meccs után bebiztosította továbbjutását.
Az utolsó körben a csoportdöntőn a szintén két győzelemmel álló Japán volt az ellenfél, melyre a biztos továbbjutás tudatában már némileg tartalékosan küldte pályára fiait Abdelhay Ben Soltane. Az már cseppet sem keltett meglepetést, hogy ezúttal sem Tunézia lépett fel támadólag a mérkőzés elején. ELőbbKosei Uryu, majd Ryoma Watanabe lövését védte az ezúttal a kapuba állított Hamza Ben Chrifia. Az első félidő hosszabbításában aztán Hazem Haj Hassenkészített le a Németországban született, jelenleg is a Freiburg alkalmazásában álló Mohamed Dragernek, aki egy nagy bombával kilőtte a jobb alsó sarkot. A vezetés megszerzése után újra játszhatta Tunézia a kedvenc játékát, visszahúzódtak védekezni és csak kósza ellentámadásokkal riogatták az ellenfelüket. Sokáig úgy nézett ki, hogy ezúttal is bejön a taktikájuk, Sugimoto csak a kapufát találta el, de három perccel a rendes játékidő vége előtt a tisztázni igyekvő Rached Arfaoui elrúgta Ben Chifri elől a labdát éppen Daisuke Sakai lábára, ahonnan az a hálóba pattant. A döntetlen már a jobb gólkülönbséggel rendelkező Japánnak kedvezett volna a csoportelsőségért folytatott versenyben, de a hosszabbításban még Sugimoto passzát Watanabe gólra váltotta, így Tunézia elszenvedte első vereségét és a csoport második helyén végzett. A folytatásban a kvartettjét megnyerő Argentína vár rájuk, ahol valószínüleg újra szükség lesz stabil védekezésükre.
- Venezuela: 2 - 1 Gólszerző: Jbeli (25.), Ben Larbi (47.) ill. J.Marquez (51.)
- Oroszország: 1 - 0 Gólszerző: Gabsi (61.)
- Japán: 1 - 2 Gólszerző: Drager (45+2) ill. Sakai (87.), Watanabe (90+3)
- Argentína (Október 29., 17:00)

 Marokkó
Az árpilisi kontinentális tornán rendezőként a negyedik, utolsó vb-szereplős helyre odaérő Marokkó is remekül kezdte története első U17-es világbajnokságát, mégpedig egy európai válogatott, Horvátország ellen. Déli szomszédaink legújabb üdvöskéje, a nemrég még a felnőtt válogatottban is bemutatkozó Alen Halilovic eleinte sok gondot okozott a marokkói védelemnek, de gólt nem sikerült szerezni. A túloldalon ellenben Omar Arjoune robogott el a bal szélen az alapvonalig, majd tökéletesen gurított vissza a francia Guingamp ifijének, Karim Achahbarnak, utóbbi pedig a léc alá vágta a labdát. A bekapott góltól megzavarodtak a horvátok, és a 40. percben újabb Arjoune assziszt után Achahbarnak már csak az üres hálóba kellett pöccintenie. A félidő utolsó percében a csapatkapitány, az Anderlechtben játszó Nabil Jaadi iramodott meg a jobb szélen, majd kisodródott helyzetben passz helyett a kapuba bombázott. A második játékrész 14. percébenHalilovic passzolt Robert Murichoz, aki két védő között lőtt szép gólt, ezzel azonban minden puskaporát ellőtte az egykori jugoszláv válogatott, Ivan Gudelj által irányított gárda, sőt a Juventusnál nevelkedő Younes Bnou Marzouk még egy általa kidolgozott üres kapus helyzetet is elkótyavetyélt.
A második összecsapáson az előzetesen gyengébbnek tűnő, ám Panama ellen győzelemmel rajtoló Üzbegisztán volt az ellenfél, akik úgy számoltak, hogy egy döntetlennel már szinte biztosan továbbjutónak érezhetik magukat, így meglehetősen defenzív játékkal rukkoltak elő. Achahbar lövését az 5. percben nagy vetődéssel hárította Sarvar Karimov, majd amikor tíz perccel később ő verve volt már, Hamza Sakhi lövése a kapufáról a gólvonalra, majd onnan kifelé pattant. Míg az első félidőben leginkább Achahbar jeleskedett a kósza helyzetek eltékozlásában, a második játékrészben már a korosztályos Afrika Kupán házi gólkirály, ezúttal csereként pályára lépő Marzouk. Előbb egy jó csel után fölé lőtt, majd nem sokkal később a kapu mellé küldött egy lehetőséget. A hajrában még Oussayd Belkouch védett egy távoli Sidikovlövést, így maradt a gól nélküli döntetlen, melynek alighanem a közép-ázsiai csapat örült jobban.
Abdellah El Idrissi tanítványainak a csoportgyőzelemhez így a leggyengébb riválisnak tűnő, ekkor már két vereséggel álló Panamát kellett legyőzniük. A vb-újonc közép-amerikaiak a találkozó elején meglepték ellenfelüket, és a tornán elért első góljukkal megszerezték a vezetést, mégpedig a 20. percben egy szabadrúgás után lecsorgó labdát a hálóba küldő Werner Wald találatával. Nem örülhettek azonban sokáig az előnynek, ugyanis tíz perccel későbbMarzouk egy szóló végén egyenlített, majd még a félidő vége előtt a vezetést is megszerezte Marokkónak Jaaid remek előkészítése után. A második játékrész aztán még ennél is szebb találattal kezdődött, ugyanis egy rövid felszabadítást Hamza Sakhimegállított, majd még a labda földre esése előtt pazarul emelt a hosszú sarokba. A kétgólos előny birtokában némileg takarékra kapcsoltak az észak-afrikaiak, de a 85. percben azért Achahbar még kihasználta a Jaadi távoli lövését csak a kapufára toló panamai hálóőr hibáját. A kétgólos különbséget sikerült még visszaállítani Jorge Dely Valdes csapatának, a 88. percben Ismael Diaz játszott remekül Ervin Zorrillához, aki szépen helyezett a hosszú sarokba. Marokkó végül a csoport élén végzett és a sors szeszélyéből Elefántcsontparttal játszik a nyolcaddöntőben, ami lehetőséget jelent majd arra, hogy visszavágjanak a hazai rendezésű kontinentális torna elődöntőjében elszenvedett vereségért.
- Horvátország: 3 - 1 Gólszerző: Achahbar (27., 40.), Jaadi (45.) ill. Muric (59.)
- Üzbegisztán: 0 - 0 
- Panama : 4 - 2 Gólszerző: Marzouk (30., 40.), Sakhi (49.), Achahbar (85.) ill. Wald (20.), Zorrilla (88.)
- Elefántcsontpart (Október 29., 14:00)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése