2016. január 8., péntek

CAF díjátadó gála 2015

Pierre-Emerick Aubameyang lett a 2015-ös év legjobb afrikai labdarúgója, így nem csak megtörte Yaya Touré négy éve tartó egyeduralmát, de első gaboni játékosként is nyerte el a címet.

A 26 esztendős csatárnak és válogatottjának az év elején rendezett Afrika-kupa ugyan pocsékul sikerült, és a várakozásokkal ellentétben már a csoportkörben elbúcsúztak a küzdelmektől, Aubameyang közben a 2014/15-ös Bundesliga-szezont 16 góllal zárta, majd ősszel elképesztő formába lendült. A bajnokság felénél már 18 találattal vezeti a német góllövőlistát, miközben 7-szer volt eredményes az EL-ben, 2-szer a német kupában és 2-szer a válogatottban is.



A díj 24 éves történetében Aubameyang a 15. játékos, aki megkapja az elismerést. Az afrikai válogatottak szövetségi kapitányai körében tartott szavazáson a tavalyi második hely után idén 143 pontot szerzett, így ezúttal már megelőzte a 136 pontos Yaya Tourét és a 112 ponttal a harmadik helyen végző André Ayew-t. Az összes voks megtekinthető: ITT.

Ez alapján a további nem hivatalos sorrend: negyedik Sadio Mané, az ötödik Yacine Brahimi, hatodik Serge Aurier, a hetedik Sofiane Feghuoli, nyolcadik Mohamed Salah, kilencedik Modather "Kareka" El Tahir, tizedik pedig Aymen Abdennour.




Az év edzője az Elefántcsontpartot 33 év várakozás után újra Afrika-kupa győzelemre vezető Hervé Renard lett, aki 2012-es zambiai ANK-győzelme után szintén nyerte már el egyszer ezt a díjat is.



Az év női játékosa Gaëlle Enganamouit lett, aki a Kanadában rendezett női VB-n a nyolcaddöntőbe jutással kellemes meglepetést okozó kameruni válogatottban három gólt szerzett a tornán. A kitüntetéssel ő let taz első kameruni hölgy, aki elnyerte a díjat.



Az év Afrikában játszó játékosa Aly Mbwana Samatta lett, aki az első tanzániai díjazott a CAF hagyományos gálájának kategóriáiban. A kongói TP Mazembében légióskodó játékos idén megnyerte klubjával az afrikai BL-t és 7 találatával a sorozat társgólkirálya is lett



Az év legígéretesebb tehetsége Peter Etebo Oghenekaro, aki a Warri Wolves csapatával ezüstérmet szerzett a nigériai bajnokságban a decemberi U23-as Afrika-kupán pedig 5 találatával gólkirály lett és hatalmas szerepet játszott Nigéria győzelmében, hiszen a döntőben is az ő duplája döntött Algériával szemben.



Az év ifijátékosa (U17) a nigériai Victor Osimhen, aki elképesztő fölénnyel lett az U17-es VB gólkirálya, Nigéria pedig ismét imponáló fölénnyel hódította el a trófeát. Tehetsége elismeréseképpen egyébként decemberben az U23-as Afrika-kupán is pályára léphetett, így a Nigéria által ott nyert aranyéremnek is tulajdonosa.


Az év játékvezetője zsinórban másodszor Bakary Papa Gassama, aki Gambia amúgy az afrikai kontextusban sem túl fejlett futballéletében nagyjából olyan szerepet tölt be jelenleg, mint Puhl Sándor a kilencvenes években a magyar labdarúgásban.


Az év férfi válogatottja az Afirka-kupa győztes Elefántcsontpart lett, az év női válogatottja pedig a VB-nyolcaddöntős Kamerun. Az év afrikai klubja immár története során harmadszor a Kongói DK büszkesége, a BL-győztes TP Mazembe lett.

Ezen kívül „afrikai legenda” elismerést kapott a december 4-én, 85 éves korában elhunyt Charles Kumi Gyamfi, aki a mai napig rekordnak számító három alkalommal vezette Ghánát szövetségi kapitányként Afrika-kupa győzelemre (1963-ban, 1965-ben és 1982-ben).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése