2015. szeptember 23., szerda

Metz-Dakar, egy afrikai futballakadémia apró csillagai

Három, jelenleg az angol Premier League-ben szereplő szenegáli válogatott, Papiss Demba Cissé,Diafra Sakho és Sadio Mané is a Dakar mellettiGénération Foot akadémiáján kezdte meg pályafutását, melyet az egykor Franciaorszgában focizó, majd egy sérülés miatt játékos-karrierjét feladni kényszerülő Mady Touré alapított 2000-ben, később pedig az FC Metz mintegy 5 millió eurós támogatásával fejlődhetett a mai formájára és a Diambars FC utánpótlásképző központja mellett Szenegál legjelentősebb tehetséggondozójává vált.



A lotaringiai klub az együttműködés révén az elmúlt 15 évben összesen már több mint 100 játékost igazolt kihelyezett utánpótlásbázisából. A szenegáli futballakadémia szakmai vezetője, Olivier Perrin is a Metz-től érkezett a vállalkozás irányítói stábjába, mégpedig amellé az Abdoulaye Sarr mellé, aki Teranga oroszlánjainak 2002-es VB-negyeddöntős menetelése során az azóta tragikus körülmények között elhunyt Bruno Metsu segítője volt, majd egy évig szövetségi kapitány is.
Az akadémia 2013-ban felvette az alapító édesapjának, Amara Tourénak a nevét és a fővárostól 44 km-re található Déni Biram N’Daóba költözött, ahol összesen három műfüves pályán és öt kollégiumban képzik az ifjú tehetségeket. Ez cseppet sem tűnik grandiózus méretű beruházásnak, volumene a legtöbb hasonló európai szervezettől messze elmarad, ám afrikai viszonylatban kiemelkedően professzionális körülményeket biztosít.
Sőt, a program olyan jól működik, hogy az akadémia csapata, az AS Génération Foot idén nem csak feljutott a szenegáli másodosztályba, hanem több nagy múltú élvonalbeli klubot kiverve (Diambars, Jaraaf) megnyerte története első rangos trófeáját, a szenegáli kupát, miután a döntőben 1-1-es eredmény után a büntetőpárbajban legyőzte a Casa Sport csapatát is. Az akadémisták szenegáli megítéléséről talán elég sokat elárul, hogy a vesztes csapat legnagyobb szervezett szurkolótábora, az Allez Casa a meccset követően együtt ünnepelt a kedvenceiket legyőző fiatalokkal.
Ehhez persze hozzá kell tennünk azt is, hogy klubszinten a szenegáli labdarúgás távolról sem tartozik a kontinens élvonalába, így továbbra is azoknak a játékosoknak a kinevelése jelenti elsősorban a Génération Foot számára az apró sikereket, akik Európában is megállják a helyüket. A korábban említett legnevesebb egykori akadémisták mellett egyébként olyan szerényebb csillagokat érdemes megemlíteni, mint a szintén válogatottságig jutó Babacar Guèye (a francia és német másodosztály után jelenleg Kínában légióskodik),Cheikh Guèye (a Metz után a német másodosztályban szerepelt), Dino Djiba (a Metz után Portugáliában játszott, míg több súlyos sérülés miatt vissza nem vonult) vagy Fallou Diagné(a Freiburggal a Bundesligában is szerepelt, jelenleg a Rennes játékosa), az eredmények alapján pedig a jövő csak egyre biztatóbb. A Metz jelenlegi keretében is ott található Habib Diallo, a 20 esztendős csatár, aki csereként néhányszor már pályára lépett idén a Ligue 2 második helyén álló, feljutásért hajtó Metz-ben, a 18 éves középpályás, Moussa Seydi pedig jelenleg a tartalékcsapat tagja, és természetesen a lotaringiaiak korosztályos csapataiban is található több a Génération Footnál nevelkedett játékos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése