2013. szeptember 17., kedd

Kisorsolták az afrikai VB-selejtezők rájátszásának párosítását

Hétfőn délben, az Afrikai Labdarúgó Szövetség (Confederation of African Football - CAF) kairói székházában kisorsolták a 2014-es világbajnokság afrikai selejtezőinek utolsó erőpróbáját jelentő rájátszás párosítását. A korábban megvívott csoportmérkőzések tíz győztesét a FIFA legújabb világranglistája alapján két kalapba osztották, a kiemeltek Elefántcsontpart, Ghána, Algéria, Nigéria és Tunézia lettek, míg hozzájuk sorsolták a további öt csoportelsőt: Egyiptom, Burkina Faso, Kamerun, Szenegál és Etiópia személyében. Az első mérkőzéseket október 11. és 15. között rendezik, majd a visszavágókat november 15. és 19. között. Az öt párharc győztese vehet majd részt a jövő évi brazíliai vb-n.



 Etiópia - Nigéria 
A rájátszásba bejutott válogatottak közül Etiópia áll a leggyengébb pozícióban a FIFA világranglistán (93., Afrikában: 25.), míg ellenfelük nem csak jóval előrébb található (36/4), de a legutóbbi Afrikai Nemzetek Kupájának győztese. Ezek alapján nyugodtan kijelenthetnénk, hogy a "Szuper Sasoknak" szinte kötelező a győzelem, főként, hogy a talán kedvezőbb módon a visszavágót játszhatják majd hazai pályán. Intő jel csak az lehet, hogy Dél-Afrikát viszonylag magabiztosan megelőzve végeztek az A-csoport élén a "fekete antilopok". Sewnet Bishawkeretében jórészt hazai játékosok szerepelnek egyébként, bár a góllövésből leginkább a dél-afrikai Bidvestnél légióskodó Getaneh Kedebe és a belga Lierse-ben játszó Saladin Saidvette ki a részét. A csapat az ötvenes-hatvanas években ugyan a kontinens élvonalába tartozott egyébként, azóta viszont nem sok babér termett a számukra. Esetleges továbbjutásukkal nem csak az ország, de egész Kelet-Afrika első képviselői lehetnének a labdarúgó világbajnokságon. Ugyanakkor a Nigéria már négyszer szerepelt korábban vb-ken és a szövetségi kapitány, Stephen Keshi bőven válogathat az Európában játszó sztárok közül, de afrikai edzőként azt a kontinensen lassan terjedő tendenciát képviseli, hogy bátran nyúl a hazai bajnokságban játszókhoz is. Legfőbb feladata most alighanem az lesz, hogy kordában tartsa játékosai túlzott magabiztosságát. Eddig összesen hétszer találkozott egyébként egymással a két válogatott, melyek közül Etiópia négy vereség mellett csak egy meccset tudott megnyerni, mégpedig a '94-es Afrika Kupa selejtezőiben, de ezzel együtt is ellenfelük jutott ki a tornára, amit aztán meg is nyert. Csakúgy mint legutóbbi találkozójuk után, ami az idei ANK csoport szakaszában volt esedékes, ahol 2-0-ra diadalmaskodtak a zöldek, hogy aztán meg se álljanak a végső győzelemig.
Személyes tipp: Nigéria

 Elefántcsontpart - Szenegál 
Rendkívül pikáns párosítás jött össze a két válogatott összesorsolásával, ugyanis a tavaly októberben rendezett ANK-selejtező visszavágón Dakarban a vendégek 2-0-ás vezetésénél félbeszakadt a két gárda legutóbbi találkozója, mert az elkeseredett szenegáli szurkolók köveket, üvegeket és petárdákat dobáltak a pályára. Ennek következtében a CAF fegyelmi bizottságának 2012. november 27-i határozatával azt a büntetést szabta ki, hogy Szenegálnak egy évig országhatárain kívül kell lejátszania hazai mérkőzéseit. A pontos dátum azért bír rendkívüli jelentőséggel, mert a jelen összecsapás visszavágóját november 19-ig, vagyis a büntetés lejárta előtt nyolc nappal, kell megrendezni, így pedig hiába lesznek a második mérkőzésen pályaválasztók "Teranga Oroszlánjai", egyelőre nem térhetnek vissza Dakarba, hanem semleges pályán kell játszaniuk. A száműzetés ellenére egyébként a Malitól ANK bronzéremmel búcsúzó Alain Giresse rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt produkál fiaival (66/11)l, a csoportkörben veretlenül végeztek Uganda, Angola és Libéria előtt, de papírforma alapján nem sok esélyük van a rájátszásban, ahogy a francia szakember fogalmazott "legrosszabb rémálma" vált valóra a FIFA által Afrikában legtöbbre taksált (19/1) "Elefántok" kisorsolásával. Utóbbiak ugyanis szintén veretlenül zártak kvartettjük élén, ráadásul már zsinórban tizenharmadik vb-selejtezőjükön nem találtak legyőzőre. Őket is egy egykori remek francia játékos, Sabri Lamouchiirányítja, akivel szemben igen nagyok az elvárások. A válogatott ugyanis hiába jutott ki a legutóbbi két vb-re, a csoportkörből még nem sikerült tovább verekedniük magukat, nem úgy mostani ellenfelüknek, akik eddigi egyetlen vb-n való felbukkanásukkor a kontinenscsúcsnak számító negyedöntőig meneteltek Bruno Metsu-vel.
Személyes tipp: Elefántcsontpart

 Tunézia - Kamerun 
Tunézia meglehetősen furcsa körülmények között jutott be a vb-selejtezők rájátszásába. A csoportkör utolsó előtti fordulójában ugyanis már matematikailag is bebiztosítottnak tűnt a továbbjutásuk, ám ekkor legnagyobb vetélytársuk, a Zöld-foki szigetek csapatának egy korábbi vesztes meccsét az ellenfél egy játékosának jogosulatlan szerepeltetése miatt mégis a "Kék Cápák" javára ítélték 3-0-lal, így az utolsó fordulóban a két válogatott tuniszi összecsapása vált csoportdöntővé. Ezen a "Kártágói Sasok" óriási meglepetésre 2-0-ás vereséget szenvedtek és hatalmas letargiába is süllyedt az ország labdarúgása, a szövetségi kapitány, Nabil Maaloulis lemondott posztjáról. Csak ezután derült csak ki azonban, hogy ezúttal a Zöld-foki szigetek csapatában lépett pályára egy korábban már eltiltott játékos, így a FIFA döntése értelmében mégis Tunézia készülhet a rájátszásra. A két mérkőzésre a válogatott irányítását ideiglenesen a CS Sfaxien vezetőedzője Ruud Krol veszi át, akinek nem lesz egyszerű feladata rögtön Kamerun ellen kezdeni. Igaz, a "Szelídíthetetlen Oroszlánok"igencsak nehezen verekedték tovább magukat a csoportjukon, náluk nem a szereplés, hanem a politikai belviszályok vezettek edzőváltáshoz. Jelenleg Volker Finkeirányítja a válogatottat, akinek meglehetősen ellentmondásos a megítélése. Egyrészt soha nem látott stabil védekezéssel rendelkezik a csapat, másrészt viszont támadójátékuk csapnivaló, amit csak tetéz, hogy Samuel Eto'o alighanem éppen a német szakemberrel való nézeteltérése miatt lemondta a válogatottságot. Az összecsapás végkimenetele nehezen megjósolható, hiszen a FIFA ranglistán itt a legkisebb a különbség a felek között (Tunézia: 46/7, Kamerun: 61/10) és igen komoly vb-múlttal rendelkezik már mindkét ország, a kontinensrekorder Kamerun hatszor, Tunézia négyszer is eljutott már a világ labdarúgásának legrangosabb seregszemléjére. A két gárda közös múltja már 13 összecsapásra nyúlik vissza, melyből mindössze kettőt nyertek a "Kártágói Sasok", nyolcszor pedig vesztettek, legutóbb a 2010-es Afrika Kupa D-csoportjának záró körében 2-2 lett a végeredmény, ami szintén az ő kiesésüket jelentette.
Személyes vágy: Kamerun

 Ghána - Egyiptom 
A legkeményebb párharcnak ez ígérkezik, aminek igazából nem is szabadott volna összejönnie, hanem éppen a FIFA világranglista összeállításához használt módszer gyengeségeire mutat rá. Ghána (24/2) kontinensen elfoglalt vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen, nagyon magabiztosan vették a csoportmeccsek során is az akadályt a "Fekete Csillagok" öt győzelemmel és mindössze egy vereséggel. A kérdés inkább az, hogy az amerikai Bob Bradley keze alatt szárnyaló, a mezőny egyetlen száz százalékos teljesítményét nyújtó Egyiptom (50/8), hogyan nem került a kiemeltek közé. A kontinens vb-selejtezőinek gólkirályaMohamed Salah lett, de Mohamed Aboutrika is csak egyetlen találattal maradt el mögötte. Mindkét ország labdarúgó szövetsége ki is fejezte már azóta elkeseredettségét. James Appiah keretébe egyébként újra jelentkezett az elmúlt két évet távol töltő Michael Essienés Kevin Prince Boateng, de ő is szívesen foglalkoztat a kontinens nagy klubjaiban szereplő ghánai játékosokat is. A "Fáraók" között pedig rendszeresen találunk a hazai bajnokságban edződő labdarúgókat is. Náluk a legfontosabb kérdés, hogy a belpolitikai helyzet esetleges rendezésével a november közepén esedékes visszavágót vajon megrendezhetik-e végre Kairóban. A két ország felnőtt válogatottja már 18-szor összemérte erejét, melyből 8-szor kerültek ki győztesen az észak-afrikaiak és egyaránt öt-öt meccs ért véget döntetlennel illetve ghánai sikerrel, akárcsak az idén januári barátságos mérkőzés (3-0). Legutóbbi tétmeccsük nem volt más, mint a 2010-es Afrika Kupa döntője, melyet végülMohammed Gedo hajrában szerzett góljával Egyiptom nyert 1-0-ra. Annak ellenére, hogy Afrika futballjának élvonalába tartozott mindig is mindkét alakulat, mindössze kétszer-kétszer jutottak ki a világbajnokságra. Egyiptom 24 év után szeretne újra részt venni a tornán, míg Ghána az utóbbi két alkalommal mutathatta meg magát a világnak, a csoportjukból 2006-ban is tovább jutottak, legutóbb pedig igen emlékezetes drámában búcsúztak a kontinensrekordnak számító negyeddöntőben.
Személyes tipp: Egyiptom

 Burkina Faso - Algéria 
Burkina Faso (51/9) labdarúgása történetének legszebb időszakát éli a hazájában 2005-ben bundázásért eltiltott belga Paul Put irányításával. Az idei Afrikai Nemzetek Kupáján döntőig jutottak és továbbverekedték magukat a vb-selejtező csoportból is, bár ehhez kellett az utolsó fordulóig vezető Kongói Köztársaság váratlanabb botlása is Nigerben. A "Csődörök" egyébként korábban a világbajnokságnak a közelébe sem jutottak, nem úgy, mint jelenlegi ellenfelük, hiszen az első ránézésre sokkal esélyesebbnek tűnő Algéria (28/3) már háromszor is szerepelhetett a futball legnagyobb seregszemléjén. Legutóbb ugyan egyetlen pontot szerezve búcsúztak a csoportból, jövőre azonban szeretnének messzebbre jutni, ami a bosnyák származású Vahid Halilhodzsicsirányításával mutatott teljesítmény alapján nem lehetetlen. A selejtezőcsoport első mérkőzésén ugyan még kikaptak Maliban, utána viszont, elsősorban az öt gólt szerző Islam Slimani vezérletével, mind az öt mérkőzésüket megnyerték és magabiztosan végeztek a kvartett élén. Egyelőre mindenesetre a nyilatkozó játékosok és vezetők körbe dicsérik Burkina Fasót és óvatosságra intenek, de alighanem nagy lenne a csalódottság a "Sivatagi Rókák" háza táján, ha nem ők jutnának tovább a párharcból. A két gárda júniusi barátságos meccsét is 2-0-ra abszolválták, igaz a válogatottak korábbi tizenkét találkozóján egyaránt négy-négy győzelem, vereség és döntetlen született.
Személyes tipp: Algéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése